Temat: Router failover?

Witam.

Nakreślę pokrótce sytuację. Net mam na spółkę z rodzinką w drugim domu, u nich stoi NetiaSpot 192.168.1.254.
Do niego jest podpięty mój Asus WL-500g 192.168.1.1 . DHCP włączone na Netiaspot, oba domy w jednej klasie bo współdzielimy zasoby wink
Zdarza się czasami sytuacja że prąd na wsi wyłączają wink i wtedy nie mam internetu z ADSL tylko muszę odpalać na Asusie 3G i włączać DHCP, wtedy mam net ale muszę co jakiś czas sprawdzać czy już czasem nie działa łącze główne.
Pytanie takie - czy da się to zrobić z automatu - w przypadku padu bramy .254 mój Asus sam włącza DHCP, 3G i staje się bramą dla moich sprzętów, a po powrocie 254. przełączenie z powrotem?

Pzdr.

2

Odp: Router failover?

Da się, pytanie jaki soft tam masz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Router Name    OpenWrt
Router Model    ASUS WL-500g Premium
Firmware Version    OpenWrt Backfire 10.03 / LuCI 0.10 Branch 0.10+svn7109
Kernel Version    2.6.32.27

4

Staroć, ale nawet moje simplefailover powinno działać.

5

Ok, poczytałem, tylko jak zrobić wtedy DHCP enable z moim ASUS-em jako bramą?  Bo Net nie przychodzi na wan tylko na lan bo jesteśmy w tej samej posieci , ja asusem nie robię dodatkowego NAT-a.

6

To przerób sobie skrypt. On jest prosty - pinguje dany adres jak nie ma odpowiedzi to podnosi inny interfejs i ustawia inny routing. Jak na starym interfejsie pojawi się odpowiedź to wyłącza ten drugi intefejs. Dostosujesz go sobie odpowiednio i będzie działać.