Temat: MR3020+Huawei E3131s-2 Zwis modemu.

Witam.
Po ciężkich bojach zmontowałem koledze małą stację pogodową.
Mózgiem jest MR3020 z zewnętrznym aktywnym hubem USB (zasilacz bodajże 2A) do którego podpięty jest pendrive z extroot, moduł 1wire /dev/ttuUSB0 (do czujników ds18b20) oraz modem Huawei E3131-s2 z kartą aero.
Urządzenia pracuje w kotłowni więc nie mam do niego łatwego dostępu więc muszę znaleźć skuteczne rozwiązanie problemu który się pojawił.

Początkowo zestaw testowałem w domu. Wszytko było ok przez jakiś czas. Po kilku dniach dioda modemu miga a netu brak. W logach widać że próbuje się łączyć od kilku godzin i nic.
Zrobiłem skrypt (a słaby jestem w te klocki więc podparłem sięgotowacami z forum) który sprawdza pingi i jak niema to podejmuje działania:
1. pomysł to reboot routera - nic nie daje router sie restartuje a modem dalej wisi
2. skrypt z tego forum

dopsz napisał/a:

Odkopałem to, żeby nie mnożyć bytów, chcąc zapytać o coś, co produkuje się u mnie w wyniku obsługi tych sporadycznie, ale jednak występujących zawieszeń modemu. Skutecznie, jak dotąd (3x na przestrzeni uptime >4d modemu palcem nie tknąłem), wydaje się, że pomaga wysłanie do modemu kombinacji, o której ktoś gdzieś tu wspominał w laicki, sklecony metodą prób i błędów obserwacjami pod picocom sposób, mianowicie:

/usr/bin/gcom -v -d /dev/ttyUSB0 -s /etc/gcom/resetmodem.gcom

takiej treści:

opengt
 set com 115200n81
 set comecho off
 set senddelay 0.02
 waitquiet 0.2 0.2
 flash 0.1

:start
 send "AT+CFUN=4^m"
 get 1 "" $s
 print $s
 sleep 5
 send "ATZ^m"
 get 1 "" $s
 print $s
 sleep 5
 send "AT+CFUN=6^m"
 get 1 "" $s
 print $s

:continue
 exit 0

Niestety efekt ten sam. Modem nie wstaje
3. echo "AT^RESET" > /dev/ttyUSB1 czy też echo na  ttyUSB2 lub ttyUSB3 nic nie pomaga - chyba że komenda zła lub sposób jej podania

4. Reset usb.
Tu problem bo pod usb routera pracuje także extroot wiec odłączanie zasilania to średni pomysł.
Poczytałem wątki o hub-ctrl i usb-reset.
Wydawało mi się że któreś z nich (nie stety nie pamiętam teraz kóre a niemam fizycznego dostepu do routera) zadziałało. Zrobiłem test dla modułu 1wire. Znikną , potem pzywóciłem go i w dmesg pokazało.
Znalazłem port dla modemu. Test wyszedł podobnie jednak "po powrocie do życia" nie połaczył się.
5. reset usb  potem reboot routera - dalej brak łaczności

Poddałem sie i wyjąłem go z portu i podłączyłem ponownie - net wstał szybciutko.

Kilka dni było ok. Zamontowałem zestaw do kotłowni ( z dodatkową antena ale zasięg i tak jest OK). Teraz nie wytrzymuje nawet pełnego dnia. Co dziennie muszę się fatygować.
Nie ma prawidłowości w godzinach zwisu. Ustawiłem go żeby o 00:00 się restartował sam. Więc zawsze jego cykl pracy jest taki sam. Jednego dnia o 4 rano innego o 19 niemam już przesyłanych danych.

Doradźcie prosę co mogę zrobić aby go resetować skutecznie.
Najlepiej żeby to była np. komenda którą wysyłam echo " xxxx " > na modem ale każdy inny skuteczny sposób akceptuję.
Zaznaczam ze brak mi umiejętnosci żeby montowac jakiś tranzystor w hubie sterowany przez gpio i fizycznie odcinający zasilanie. Ogólnie ja i prąd się nie lubimy :-(.

Dodam też że modem ani router nie jest specjalnie obciążony. Jedyne co robi to co 10 minut odczytuje z 5 czujników temperaturę i wysyła ja przez net na mój serwer mysql oraz zastawia tunel ssh.

2

Odp: MR3020+Huawei E3131s-2 Zwis modemu.

W takim przypadku to raczej np. jakiś dedykowany układ który przerywa zasilanie na usb do tego konkretnego modemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A jakaś opcja programowa? Wydaje mi sie że modem jest popularny więc może "rozkminiony" już jest?

Ps. Jak wprowadzic go samodzielnie w stan zawieszenia? Pytam bo przy poszukiwaniu skutecznego sposobu jego podniesienia trudno jest pracować bo do kolejnego zwisu trzeba czekać długo.

4

A używasz jakieś przedłużki kabla zasilającego? Bo mnie cyrki się działy po podłączeniu przedłużacza USB. Albo dobrej jakości jeden długi kabel (1,8m USB duży > mini USB), albo oryginał.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

5

Nie. Jest tak jak z pudełka. Oba (router i hub)na oryginalnych zasilaczach i kablach. Kabel między hub a router też z zestawu.

6

Co to za HUB USB?

7

Nie mogę teraz sprawdzić (jestem w pracy) ale z pamięcipisząc to coś takiego jak ten z aukcji
http://allegro.pl/4-portowy-hub-usb-2-0 … 90961.html

8

Zbadaj jeszcze najprostsze echo AT+CFUN=1,1
Tym zastąpiłem tę wcześniejszą kombinację i działało.

9

Rozumem że wystarcz przesłać to tak  echo "AT+CFUN=1,1" > /dev/ttyUSB1 - jeli modem jest na USB1 nie angażując gcoma (przyznam że jeśli chodzi o gcoma to nie czaję tematu).

10

Tak, generalnie chyba trzeba celować w ostatni interfejs diagnostyczny, którym sie modem zgłasza. Żeby móc zaobserwować wynik, to też dobrze przy pomocy picocom. Tak też sprawdzisz jakie ma tryby pracy AT+CFUN?

11

r_afaello napisał/a:

Nie mogę teraz sprawdzić (jestem w pracy) ale z pamięcipisząc to coś takiego jak ten z aukcji
http://allegro.pl/4-portowy-hub-usb-2-0 … 90961.html

Jak ten hub działa tak jak moje kupione cudeńko tego producenta (czytnik kart sd na usb 3.0 za cenę ok. 40zł), to w ogóle się nie dziwię  (nie ważne pod jaki system podłącze-osx, linux, windows, zawsze są jaja-raz go widzi raz nie). Kolejna kwestia to modem-nie jest to udana konstrukcja pod aero2, osobiście używam e367 i też bym go nie polecił (mam porównanie do e353-są oddalone od siebie ok. 1km ale łączą się do tej samej stacji), e353 z play o wiele lepiej radzi sobie z nawiązaniem połączenia, a wzorowym wg mojej oceny jest e398 (ale do aero2 to przerost formy nad treścią). U mnie bez połączenia pod aktywny hub nie ma mowy o wznowieniu połączenia z automatu (ba nawet aplikacja na osx często potrafi się wyłożyć i czynność trzeba powtarzać-jak żeby wbić się u mnie do sieci to połączenie jest inicjowane ok. 5 razy dłużej od komercyjnego). smile

12

Sprawdziłem huba. Jest to UNITEK 4 PORT USB2.0 HUB WITH BATTERY CHARGING Y-2143
Zabrałem sprzęt do domu. Całość jedynie bez czujek temperatury ale za to z podłączonym modułem 1wire.

Podjąłem jeszcze raz walkę z nim i hub-ctrl.
Postaram sie z pamieci opisac co robiłem i jaka byłą reakcja.
Eksperymenty robiłem na myszce optycznej (bo widać diodę jak jest podłaczona).
Znalazłem port, wykonałem hub-ctrl -P 2  i dioda w myszy zgasła. w logach - urządzenie odłaczone
hub-ctrl -P2 -p 1 - dioda sie zapala, mysz znaleziona.

Pełen radości zamieniam mysz na modem.
Wyłączam port - dioda modemu gaśnie (czyli reakcja jest) ale po chwil sie zapala (miga) - nie wiem skąd dostaje napięcie. Ale się nie łączy - czyli jakby czuwał. Porty dev/tty/usb1,2 i 3 zniknęły
Włączam zasilanie - po chwili w logach pokazuje że wykryto. Porty sie pojawiają ale net się nie łączy.
Zostawiłem tak na kilka minut i nic. W logach ppp błąd skryptu i tyle.

Zostawiłem hub-ctrl w spokoju i starałem sie przywrócić komunikację bez rebotu routera (bo założyłem, jeszcze bez robienia testów że wył/wł zasilania modemu robi jego reset, potem reboot routera i powinno hulać).

Więc prubowałem wysłać  echo "AT+CFUN=1,1" > na każdy z 3 portów modemu.
Reakcji brak.
to samo z AT^RESET.
Zainstalowałem picocom. Nie pamiętam na który port zadziałał ale wysłanie AT^RESET spowodowało reakcję taką samą jak wypięcie modemu (szybkie miganie zielonej diody).
No ale po takim zabiegu net nie wstał, migała niebieska dioda i połaczenia brak.
Okazało sie że utworzył się kolejny port usb modemu.
ponownie podanie picocom at^reset na ten nowy port spowodowało reset, znikną dodatkowy port USB4, i powróciło połaczenie.
Czyli wydaje mi się że AT^RESET jest skuteczniejszy niz odpinanie zaislania (testy pokażą czy nie trzeba tych metod połaczyć).
Tylko jak wysłać polecenie picocomem ze skryptu? Robiłem to ręcznie.
Testy będę robił jeszcze dzisiaj. Na razie chodzi od 10 godzin i jest ok.

13

echo -e "AT^RESET\r" >/dev/ttyUSB2

Jak najbardziej powinno działać. Czy jaki tam port potrzebujesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.