1 (edytowany przez tenfilip 2014-05-20 23:47:10)

Temat: GargoylePL - brama vs AP a DHCP

Hej,

ostatnio zauważyłem, że dhcp na gargoyle przydziela zly adres bramy, tj. wskazuje na siebie (gdzie urządzenie z gargoyle robi tylko za AP, serwer DHCP i DNS, a za bramę robi inne urządzenie) .

Winne okazało się ustawienie (przez GUI) trybu "Brama sieciowa (domyślnie)". Powodowało to routing asymetryczny i ogólną kaszanę, więc wrzuciłem tryb pracy "Most bezprzewodowy/przekaźnik".

No i tu jest kaszana: DNS najwidoczniej przestał działać w tym trybie, a DHCP nie jest dostępne z webGUI  (nie ma tej zakładki!).

Czy nie powinno w GUI być tak, że mogę mieć włączone i widoczne w GUI i DHCP, i DNS, nawet jeśli Gargoyle chodzi jako AP (czyli nie rozgłasza się jako brama, tylko wysyła bramę taką jak sam ma ustawioną) ?

2

Odp: GargoylePL - brama vs AP a DHCP

W trybie most w ogóle jest dhcp wyłączane itd. Więc nie wiem co ma Ci tam przydzielać adresy jak nie ma procesu fizycznie.

W trybie gateway tak właśnie robi, robiąc za dns-cache. I to jest dobre zachowanie, więc nie, nie przydziela złego adresu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tenfilip 2014-05-21 13:48:21)

Cezary napisał/a:

W trybie most w ogóle jest dhcp wyłączane itd. Więc nie wiem co ma Ci tam przydzielać adresy jak nie ma procesu fizycznie.

W trybie gateway tak właśnie robi, robiąc za dns-cache. I to jest dobre zachowanie, więc nie, nie przydziela złego adresu.

I to jest właśnie problem. W trybie mostu chcę korzystać z DHCP i DNS.
Tzn. może się nazywać to gateway, ale nie chcę, żeby rozgłaszał siebie jako bramę, tylko inne urządzenie.

Reasumując, chcę żeby:

1/ Gargoyle robi za switch i AP wifi.
2/ Gargoyle dostarcza uslugę DHCP.
3/ Gargoyle dostarcza uslugę DNS.
4/ Inne urządzenie jest bramą do internetu, w tej samej podsieci 10.0.0.0/24).

Krotko mówiąc, po zaciągnieniciu danych z DHCP, podpięty komp powinien mieć:

IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.0.0.x (przydzielone na podstawie MAC lub z puli DHCP).
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.0.0.2 (gateway)
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.0.0.1 (Gargoyle)

Czy mogę Cię poprosić o wskazówki, jak to ustawić ?

4

http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … lientwdhcp

Dawno opisane.

5

Dzięki za szybką odpowiedź.

Brakuje mi info - rozumiem, że mam go ustawić jako "brama" i wprowadzić te zmiany?

Pzdr

6

Tak, zgodnie z tym co napisałeś.

7

Cezary napisał/a:

Tak, zgodnie z tym co napisałeś.

Działa smile Dzięki.

8

Hej,

mam taki problem po skonfigurowaniu całości:

Po rozpoczęciu transferu po Wifi po paru GB połączenie sieciowe "pada". Z tego co zauważyłem, po ok 4 GB (komunikacja po sieci lokalnej, do/z NAS po samba), urządzenia są odłączane z sieci bezprzewodowej.

W logach znalazłem tylko to(przez webgui), w /var/log nic nie mam.

May    31    12:12:09    Gargoyle_Router_TP_Link    daemon.info    hostapd: wlan0: STA    ADRESS_MAC IEEE 802.11: authenticated
May    31    12:12:09    Gargoyle_Router_TP_Link    daemon.info    hostapd: wlan0: STA    ADRESS_MAC IEEE 802.11: associated (aid 1)
May    31    12:12:09    Gargoyle_Router_TP_Link    daemon.info    hostapd: wlan0: STA    ADRESS_MAC WPA: pairwise key handshake completed (RSN)
May    31    12:18:36    Gargoyle_Router_TP_Link    daemon.info    hostapd: wlan0: STA    ADRESS_MAC WPA: group key handshake completed (RSN)
May    31    12:24:27    Gargoyle_Router_TP_Link    daemon.info    hostapd: wlan0: STA    ADRESS_MAC IEEE 802.11: disconnected due to excessive missing ACKs
May    31    12:24:57    Gargoyle_Router_TP_Link    daemon.info    hostapd: wlan0: STA    ADRESS_MAC IEEE 802.11: deauthenticated due to inactivity (timer DEAUTH/REMOVE)

Gdzie ADRESS_MAC to MAC laptopa (ale problem występował też na smartfonie).

Wykonanie takiego samego transferu, ale z użyciem innego AP (Thompson od UPC) nie sprawia problemów. Sugeruje to, że coś  jest nie tak z Gargoyle'm.

Na moje oko: albo interfejs radiowy się sypie (co byłoby dziwne), albo coś a'la stateful  firewall (to sugeruje mi komunikat o ACK z logów).

Byłbym wdzięczny za info:

a) jak to lepiej zdiagnozować i jak znaleźć lepsze logi
b) jak to naprawić smile

9

b) Zgłosić do dev.openwrt.org że sterowniki na AA się wykładają.

10

Cezary napisał/a:

b) Zgłosić do dev.openwrt.org że sterowniki na AA się wykładają.

Zrobione:

https://dev.openwrt.org/ticket/16666#ticket

Idąc za "internetami", dodałem

option disassoc_low_ack 0

w sekcji:

config wifi-iface 

w pliku

/etc/config/wireless

Na razie działa. Nie zmienia to faktu, że coś jest spaprane:)

11

Zaraz Ci powiedzą że nie mają pojęcia co to jest Gargoyle PL i to nie ich problem smile