501

Odp: Statystyki wykorzystania routerów

@MiG25 a powinno ustawić w /etc/config/network odpowiednie sekcje z mac. Nawet to jest oskryptowane. Nie masz w networku adresów mac?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

502

No nie ma żadnych dla br-lan , wan. Jedynie lan1 przy okazji mwan3 wpisałem wprost MAC , bo potrzebny był konkretny ,dla routera Zyxcel ,który na tej podstawie robił bridge. W sumie to teraz to mogę usunąć ( bo już jest inny router w to miejsce).
No ale rozumiem to powinno się utworzyć przy pierwszym starcie ?

503

Tak, powinno: https://github.com/openwrt/openwrt/blob … twork#L260

504 (edytowany przez MiG25 2024-05-11 18:58:49)

Na razie na sztywno ustawiłem mac ten z naklejki urządzeniom , no i poszło tylko jedno zgłoszenie w kwietniu , od tego czasu co restart to nowe ea7500 , może je poznasz po macach zupełnie nie od linksysa... Nie wiem ,czy tak to zostawisz , czy prostujesz ,ew usuwasz....

EDIT: Ok , nie poznasz , by Ty nie mac widzisz tylko to co się na jego podstawie generuje....

505

Ustaw sobie jeden mac w sekcji config device 'lan_dev' i ew napisz na priv jakie tokeny miałeś i jaki masz teraz to mogę jest połączyć w jedno.

506

Bieżący mogę podać , ale tych randomowych to niestety nie, bo nie zapisywałem tego.

507

Ja też ich nie znam. Chyba że cały czas były z tego samego adresu IP to jeszcze można je spróbować poszukać.

508

Nie no IP też przydzielane przez Plusa lub TMobile, z mwan3 ,czyli nawet codziennie mógł się zmieniać.
Jedynie po urządzeniu i okresie można byłoby dojść .W każdym razie mi to nie jest potrzebne ,to tylko w Twojej bazie sztucznie podniosła się ilość ea7500 v2...

509

Jest kilka 7500 i na dodatek z różnymi wersji softu (openwrt/gargoyle). Więc nie jestem w stanie sprawdzić który jest twój. Ustaw sobie tam adres mac na stałe i zostań już przy nim.

510

Co się stało z LBR20 ? Ja się już swoich 2szt pozbyłem , a to oznacza ,że jak przez jakiś czas nie będą aktualizowane to się usuwają ?

511

MiG25

Statistics are generated based on unique reports collected during the last 30 days.

512

U mnie jest to napisane po polsku , a i tak tego nie zauważyłem smile
Ma to sens , dzięki

513

Statystyki robią się z 30dni. Znikną routery z listy jak przez 30 dni się nie zgłoszą.

514

MiG25 napisał/a:

U mnie jest to napisane po polsku , a i tak tego nie zauważyłem smile
Ma to sens , dzięki

Możliwe, ja mam cały system (w tym przeglądarkę) w języku angielskim więc to jest powód. wink

515

Tak, tłumaczy się na pl/en w zależności od języka przeglądarki.

516

Mam pytanie odnośnie tłumaczeń pakietów/interfejsu na język polski.
Czy mamy statystyki ile osób/instalacji korzysta z polskich wersji interfejsu?

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.94 r35211
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

517

Nie. Czemu miały by być takie statystki? Niektórzy lubią interfejsy po angielsku, niektórzy po polsku, od preferencji użytkownika zależy. Po co takie coś zbierać?

518

Po co? Ażeby na przykład coś poprawić. Dowiedzieć się czy warto poprawiać to aktualne tłumaczenie, dla tych co korzystają z wersji polskiej. Aktualne tłumaczenie odbiega w wielu miejscach znaczeniowo/kontekstowo od oryginału i wprowadza wielokrotnie w błąd.
Aktualna wersja tłumaczenia raczej nie zachęca do korzystania z niego. Jeżeli niewiele osób korzysta, bo jest słabe, to może warto je jednak poprawiać.
Przydałoby się wiedzieć czy para nie idzie w gwizdek.

519

OK, ma sens. Problem z tłumaczeniach jest to że wielu ludzi tłumaczy nie kontekstowo tylko tłumaczą słowa bez weryfikacji w żywym systemie czy tłumaczenie ma sens, czy się mieści i czy nie wygląda dziwnie. Tak jest niestety przy wielodostępie i trzeba czasami poprawiać po tłumaczach.
Luci jest tłumaczone przez https://hosted.weblate.org/projects/openwrt/ Jeżeli coś znalazłeś nie tak to możesz poprawić, tylko znów - najpierw sprawdź czy to co zmieniasz ma w ogóle sens.

I zgadam się - w wielu miejscach tłumaczenia kuleją ideologicznie.

520 (edytowany przez PiotrekK 2024-06-15 11:49:58)

OK, nie pytam bez celu, bo właśnie nad tym pracuję i staram się to spolszczyć i poprawić. Dużo pracy, bo ponad 9000 pozycji jest.
Oczywiście, każdy przetłumaczy inaczej, ale niech to chociaż brzmi po polsku i ma merytoryczny sens.

521

Myślisz, że mógłbyś zebrać taką statystykę zmodyfikowanym skryptem (ekooneplstat/files/sbin/stat.sh) i porównać/wyświetlić na portalu, jaki jest udział uruchomionych wersji z tłumaczeniem do liczby pobrań Twoich obrazów (bo zdaje się, że masz skompilowane tłumaczenie domyślnie)?

522

Jeżeli ktoś ma ustawiony interfejs na auto (a tak jest domyślnie) to z poziomu skryptu nie jestem w stanie ustalić z jakiej wersji językowej ktoś korzystał (o ile w ogóle korzystał z przeglądarki, bo może mieć luci a nie korzystać z gui).

523

OK, szkoda. Dzięki.

524

Cezary napisał/a:

Jeżeli ktoś ma ustawiony interfejs na auto (a tak jest domyślnie) to z poziomu skryptu nie jestem w stanie ustalić z jakiej wersji językowej ktoś korzystał (o ile w ogóle korzystał z przeglądarki, bo może mieć luci a nie korzystać z gui).

...W sumie, to jeżeli ktoś zostawia na auto, to znaczy, że interfejs polski mu nie przeszkadza (bo podejrzewam, że duża część używa przeglądarek z językiem polskim, a na ich podstawie, jak się domyślam interfejs podejmuje decyzje o wersji językowej), a to już jest ciekawe info. Dodatkowo, jak ktoś celowo przełączył na angielski, lub polski, to to jest już jasna deklaracja. Czyli wystarczyłoby odczytać ustawienie w LuCi czy jest auto, English czy Polski (Polish), etc.
Co ty na to?

525

System statystyk nawet nie ogarnia tego czy ktoś w ogóle używa jakiegoś gui czy nie. Oczywiście nowy skrypt dotyczył by tylko bieżących wydań, więc taka statystyka była by ograniczona tylko do ostatnich buildów. No i sam fakt że nie wszyscy włączają statystyki - dane nie będą w ogóle miarodajne.