Temat: Dysk hdd zatrzymanie

Witam. Od wczoraj zacząłem przygodę z gargoyle na moim wdr3600 soft: 1.5.10.12 (r37768), by obsy. Skonfigurowałem sobie to co potrafiłem i to co wyczytałem.
Zrobiłem extroota na pendrive 8Gb.
Następnie podpiąłem dysk przenośny 320 Gb
Skonfigurowałem ftp-a.
Wszystko śmiga jak powinno ale mam pytanie czy mogę zrobić coś z dyskiem bo on chyba będzie kręcił się przez cały czas. Idzie zrobić jakoś tak by było jak w np. win 7 że nie używanydysk zatrzyma się i wzbudi dopiero gdy bede chciał użyć ftp-a ?

2

Odp: Dysk hdd zatrzymanie

Tak, nawet odpowiedni plugin do dodatkach masz do tego (hd-idle).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zainstalowałem hd-idle. Dodała mi się zakładka w opcjach  system. Ustawiłem wartość bezczynności na 2 minuty i lipa. Restart routera nie pomaga dysk pędzi jak szalony smile  Jest jeszcze w menu opcja:      Debug. I nie mam pojęcia co ona robi.

4

Dla innych noobkow w tym temacie. Nie wciskajcie Debug, po zapisaniu uwalił mi się soft. Pomógł twardy reset.

5

Debug służy do zapisywania błędów. A co do dysku to pewnie cos z niego korzysta

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

6

Tak też myślałem ale wgrałem kopię softu i wyłączyłem wszystko co korzysta z routera. Zrobiłem też restart routera i nadal dysk pędzi bez opamiętania smile

7

A przeczytaj to i zobacz: http://eko.one.pl/?p=openwrt-standby

Upewnij się co do tych procesów (samba, dlna, torrent), bo inaczej nigdy go nie uśpisz.

8

Przyłącze się do tematu.
Jak dotąd u mnie wszystko działało jak trzeba, niestety hd-idle przestało działać (sdparm i hdparm też).

I tu po mam następujące pytanie, co oznaczają symbole "S" i "N" po wrzuceniu poniższej komendy:

ps|grep hd-idle
5426 root       776 S N  /usr/bin/hd-idle -a sda -i 120
5476 root      1496 S    grep hd-idle

9

Że działa i jest uśpiony, o niskim priorytecie.

Sam z siebie nie może przestać przecież.

10

Za pewne miałem w tym jakiś swój udział. Kombinowałem coś z minidlna (dokuczało mi, że w TV wyświetlały się jednocześnie 2 foldery danych, jeden z numerem dysku, drugi z jego symbolem - sda1).
Ostatecznie nie udało mi się tego naprawić, za to pojawił się probem z hd-idle.
Od tego czasu stawiałem na nowo router już kilka razy, formatowałem dysk i ..... i nic!
Ciekawe jest, że po komendzie: hd-idle -t sda, dysk się aktywuje i zaczyna jakiś proces (pewnie uśpienia), ale się nie wyłącza.
Dodam, że aktualnie mam czysty system po sysupgradzie, a wcześniej usypiał mi nawet pomimo uruchomionej samby, minidlna i tam coś jeszcze.

Masz Cezary jakiś pomysł?

11

Czasami nie wyłączyłeś coś w dysku?

12

Dopiero niedawno zacząłem sprawdzać ustawienia dysku.
Mam dysk Seagate Expansion 2TB.
Wydaje mi się, że problem faktycznie leży po stronie dysku, bo jak wcześniej pisałem hd-idle próbuje usypiać.
Może spróbuje jeszcze pod linuxem u kogoś spróbować (bo w domu mam tylko Windowsa).