Temat: zonk openvpn vlan Qos i jeszcze multiwan lub mwan2
Uszanowanko
Siedzę i główkuje czy to co zaplanowałem można tak skonfigurować bo powstał problem vpn i qos-a
Sprzęt tplinki-1043
opewrt1 nat qos multiwan/MWan2 (w czasie wdrożenia) dla 2 łącz wan isp1 isp2 lan do sieci
łącze isp2 jest łaczem do internetu 4/2 mb i bez ograniczeń ruchu po sieci operatora na którym ma byc tunel vpn
i tu 1 zonk
jeśli zrobię multiwana to czy qos ograniczy ruch miedzy lokalizacjami (vpn) moim skromnym zdaniem tak ponieważ imq złapie interface tun i go ograniczy
rozwiązanie może takie mam postawiony 2 router
openwrt2 jest w trybie router bez nat i qos usługi server vpn
switch podzielony na 2 vlany vlan1 siec1 vlan2 siec2 wan do openwrt1 ruting miedzy tymi sieciami
i teraz vpn zrobi dla niego vlan na tym routerze (openwrt2) i spiąć go z siecią ISP na jego adresacji firewall ustawić regułę żeby tylko wpuszczał ruch na porcie vpn-a i z ip 2 lokalizacji i dogadać się żeby dał dodatkowy adres do internetu który był by przypisany do multiwana na openwrt1
EFEKT ciecie internetu na openwrt1 dla isp1 i isp2 vpn na openwrt2 leci poza qos-em
a może da radę załatwić jakiś wyjątek żeby ruch vpn na openwrt1 nie łapał się w qos wtedy było by miodzio
Będę wdzięczny za sugestie w razie niejasności mogę zrobić jakiś szkic
Printserver , sane , transmission , audioserver , hdd40Gb i co jeszcze upcham