26

Odp: OpenVPN

To teraz uruchom sobie nslookup'a na kliencie i zobacz czy potrafi rozwiązać nazwę openwrt.lan. Jeżeli nie to ustaw w nslookupie dns na 192.168.32.1 i sprawdź ponownie czy rozwiązuje. Jeżeli tak to klient nie korzysta z tego dns. Jeżeli nie to serwer nie pozwala na to.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez PiotrekK 2024-06-06 08:29:22)

Tak, nslookup uruchamiałem już wcześniej i dało to opisany przez Ciebie rezultat. Czyli serwer nie działał poprawnie, stąd były moje pytania dlaczego po zmianie portu wszystko się wywaliło.
Ale już mam odpowiedź. To zainstalowanie banip wszystko skomplikowało. Odinstalowanie nie pomogło. Dopiero przywrócenie ustawień z backupu przywróciło działanie VPN, i to na dowolnym porcie, zmieniając w trzech miejscach czyli plik konfiguracyjny klienta, firewall i konfiguracja OVPN.   
No, to teraz powstaje pytanie jak ustawić banip, które podobno działa od razu z ustawieniami wstępnymi, aby nie kolidowało i nie blokowało OVPN?

EDIT:
Ponowne zainstalowanie i uruchomienie banip przy aktywnym połączeniu OpenVPN zakończyło się sukcesem.
OVPN i banip współdziałają.

Jakby ktoś pytał po co zmieniać domyślny numer portu 1194 w OpenVPN, to sugeruję zajrzeć do logów OVPN i zobaczyć ilu drani próbuje się włamać.  Także zmiana jest konieczna, najlepiej od razu przy instalacji.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.94 r35323
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

28

No a banip nie wyciął ci własnie ruchu z vpn?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29 (edytowany przez PiotrekK 2024-06-05 17:34:35)

Bo całego ruchu VPN nie wyciął, tylko DNS.
Zauważyłem, że wpisał na czarną listę adres VPN, ale go przeniosłem na białą listę, co i tak nie pomogło. Więc wyłączyłem banip, co i tak nie pomogło. Więc go odinstalowałem. Co i tak nie pomogło...

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.94 r35323
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście