Odp: openwrt a internet z t-mobile
Pisałem, możesz zostać na tym co przyszło z urządzeniem. Włóż kartę i ma działać.
opkg juz nie działa, więc jak będziesz chciał coś więcej podziałać i to tak musisz zainstalować coś innego.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → openwrt a internet z t-mobile
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pisałem, możesz zostać na tym co przyszło z urządzeniem. Włóż kartę i ma działać.
opkg juz nie działa, więc jak będziesz chciał coś więcej podziałać i to tak musisz zainstalować coś innego.
Wiesz, nigdy i nikt nie zagwarantuje Ci, że się nic nie wydarzy. Ale mam już ten model kilka tygodni i zrobiłem dziesiątki upgrade'ów. I tfu... jeszcze śrubek nie ruszałem.
Były problemy z operatorem, który nie włączył mi 5G, ale po reklamacji naprawili i hula wiatr.
Wiesz, nigdy i nikt nie zagwarantuje Ci, że się nic nie wydarzy. Ale mam już ten model kilka tygodni i zrobiłem dziesiątki upgrade'ów. I tfu... jeszcze śrubek nie ruszałem.
Były problemy z operatorem, który nie włączył mi 5G, ale po reklamacji naprawili i hula wiatr.
ja chce pobrać ten obraz https://firmware-selector.openwrt.org/? … yan_aw1000 jako sysupgrade
U mnie ta wersja działała, więc u Ciebie też powinna.
U mnie ta wersja działała, więc u Ciebie też powinna.
Czarny scenariusz kolegi Cezarego się spełnił po upgradzie nie widać w ogóle modemu lte ![]()
Zaloguj się przez ssh (przez putty, co, jak i czym masz w fq na górze tej strony). I pokaż wynik polecenia
cat /sys/kernel/debug/usb/devices
PiotrekK napisał/a:U mnie ta wersja działała, więc u Ciebie też powinna.
Czarny scenariusz kolegi Cezarego się spełnił po upgradzie nie widać w ogóle modemu lte
Cierpliwości, kilka działań trzeba jeszcze wykonać.
mrlukasz83 napisał/a:PiotrekK napisał/a:U mnie ta wersja działała, więc u Ciebie też powinna.
Czarny scenariusz kolegi Cezarego się spełnił po upgradzie nie widać w ogóle modemu lte
Cierpliwości, kilka działań trzeba jeszcze wykonać.
to podpowiedz jakich działań ?
Cezary prosił o cat /sys/kernel/debug/usb/devices
A pewnie brakuje protokołu qmi, trzeba przestawić modem na qmi
-----------------------------------------------------
root@Lukasz-Net:~# cat /sys/kernel/debug/usb/devices
T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=480 MxCh= 1
B: Alloc= 0/800 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 2.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 6.06
S: Manufacturer=Linux 6.6.69 xhci-hcd
S: Product=xHCI Host Controller
S: SerialNumber=xhci-hcd.1.auto
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr= 0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 4 Ivl=256ms
T: Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=5000 MxCh= 1
D: Ver= 3.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=03 MxPS= 9 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0003 Rev= 6.06
S: SerialNumber=xhci-hcd.1.auto
T: Bus=03 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=480 MxCh= 1
D: Ver= 2.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 6.06
S: SerialNumber=xhci-hcd.2.auto
T: Bus=04 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=5000 MxCh= 1
D: Ver= 3.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=03 MxPS= 9 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0003 Rev= 6.06
S: SerialNumber=xhci-hcd.2.auto
T: Bus=04 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 2 Spd=5000 MxCh= 0
D: Ver= 3.20 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 9 #Cfgs= 1
P: Vendor=2c7c ProdID=0800 Rev= 4.14
S: Manufacturer=Quectel
S: Product=RG500Q-EA
S: SerialNumber=702661a
C:* #Ifs= 6 Cfg#= 1 Atr=a0 MxPwr=896mA
A: FirstIf#= 4 IfCount= 2 Cls=02(comm.) Sub=0e Prot=00
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=30 Driver=option
E: Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=40 Driver=option
E: Ad=83(I) Atr=03(Int.) MxPS= 10 Ivl=32ms
E: Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 Driver=option
E: Ad=85(I) Atr=03(Int.) MxPS= 10 Ivl=32ms
E: Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 Driver=option
E: Ad=87(I) Atr=03(Int.) MxPS= 10 Ivl=32ms
E: Ad=86(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=02(comm.) Sub=0e Prot=00 Driver=(none)
E: Ad=88(I) Atr=03(Int.) MxPS= 64 Ivl=32ms
I:* If#= 5 Alt= 0 #EPs= 0 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=02 Driver=(none)
I: If#= 5 Alt= 1 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=02 Driver=(none)
E: Ad=8e(I) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
E: Ad=0f(O) Atr=02(Bulk) MxPS=1024 Ivl=0ms
Modem jest widoczny. W firmware który zainstalowałeś nie ma wsparcia dla mbim, więc musisz przełączyć modem w tryb qmi.
Jak przełączyć masz już w przytoczonym wątku o tym routerze, robisz np.
chat -t 3 -e '' 'AT+QCFG="usbnet",0' OK >> /dev/ttyUSB2 < /dev/ttyUSB2I restart routera. Po ponownym uruchomieniu powinien być dostępny /dev/cdc-wdm0, wtedy możesz z gui na wan skonfigurować sobie protokół qmi, apn internet i z urządzeniem /dev/cdc-wdm0 i ew ustawić pin jak masz na karcie. Pewnie się nie połączy, bo musisz jeszcze z konsoli zrobić
chat -t 3 -e '' 'AT+CGDCONT=1,"IP","internet"' OK >> /dev/ttyUSB2 < /dev/ttyUSB2Po tym powinien się połączyć. Jeżeli tak będzie to możesz doinstalować język polski jak potrzebujesz oraz dodatki do modemu, np. prezentacja siły sygnału, ustawienia bandów oraz do smsów jak potrzebujesz. To jest opisane tutaj: https://github.com/4IceG/Modem-extras a pakiety to luci-app-3ginfo-lite, luci-app-modemband, luci-app-sms-tool-js
Modem jest widoczny. W firmware który zainstalowałeś nie ma wsparcia dla mbim, więc musisz przełączyć modem w tryb qmi.
Jak przełączyć masz już w przytoczonym wątku o tym routerze, robisz np.
chat -t 3 -e '' 'AT+QCFG="usbnet",0' OK >> /dev/ttyUSB2 < /dev/ttyUSB2I restart routera. Po ponownym uruchomieniu powinien być dostępny /dev/cdc-wdm0, wtedy możesz z gui na wan skonfigurować sobie protokół qmi, apn internet i z urządzeniem /dev/cdc-wdm0 i ew ustawić pin jak masz na karcie. Pewnie się nie połączy, bo musisz jeszcze z konsoli zrobić
chat -t 3 -e '' 'AT+CGDCONT=1,"IP","internet"' OK >> /dev/ttyUSB2 < /dev/ttyUSB2Po tym powinien się połączyć. Jeżeli tak będzie to możesz doinstalować język polski jak potrzebujesz oraz dodatki do modemu, np. prezentacja siły sygnału, ustawienia bandów oraz do smsów jak potrzebujesz. To jest opisane tutaj: https://github.com/4IceG/Modem-extras a pakiety to luci-app-3ginfo-lite, luci-app-modemband, luci-app-sms-tool-js
Wszystko fajnie ale ja nie mam internetu na tym routerze i muszę doinstalować polecenie chat bo go nie mam i zastanawiam się jak to zrobić
łech, nie dali go w obrazie.
W takich razie albo ściągasz pakiet na komputer, przerzucasz do routera i instalujesz ręcznie (to też jest w faq), albo robisz tak po prostu
echo "AT+QCFG=\"usbnet\",0" > /dev/ttyUSB2lub
echo -e "AT+QCFG=\"usbnet\",0\n\r" > /dev/ttyUSB2Też powinno zadziałać.
mrlukasz83 a może łatwiej byłoby Ci zbudować obraz od razu z kilkoma potrzebnymi pakietami?
mrlukasz83 a może łatwiej byłoby Ci zbudować obraz od razu z kilkoma potrzebnymi pakietami?
Fajnie że we mnie wierzysz ja nie potrafie uruchomić modemu na ty routerze a ty checesz zeby zbudował sobie obraz od razu
Narazie wszystkiego sie uczę
Ale ja mówię, poważnie. To jest łatwiesze niż myślisz.
A poza tym, to możesz pobrać przecież gotowy i ciekawie wyposażony obraz od Cezarego.
https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … yan_aw1000
https://sysupgrade.openwrt.org/store/8c … pgrade.bin
Tu masz gotowy obraz z openwrt, dodatkowo są dodane pakiety luci-i18n-base-pl luci-i18n-firewall-pl luci-i18n-package-manager-pl chat sms-tool picocom umbim kmod-usb-net-cdc-mbim uqmi kmod-usb-net-qmi-wwan chat comgt. Zrób aktualizację w/w będziesz miał już i chat'a i sms_toola i picocoma w obrazie, możesz użyć co potrzebujesz. Dodałem także mbim, więc po prawdzie możesz ustawić protokół na mbim i też powinien raczej ruszyć.
Cezary, to są dodatkowe pakiety, których nie ma w Twoim obrazie z eko?
Ja nie mam picocom i sms-toola w obrazach w luci. A w tej chwili chodzi żeby sprzęt pobudzić do życia bez komplikowania sobie życia.
Ja nie mam picocom i sms-toola w obrazach w luci. A w tej chwili chodzi żeby sprzęt pobudzić do życia bez komplikowania sobie życia.
Ja was bardzo dobrze rozumiem tylko tak jak mówie ja jestem laikiem dopiero sie uczę tego systemu ale internetu mobilnego nie potrafi uruchomić już nie mam pomysłów
Nie pisz że nie umiesz tylko zrób to co po kolei masz pisane. Nie użalaj się nad sobą.
PiotrekK napisał/a:Wiesz, nigdy i nikt nie zagwarantuje Ci, że się nic nie wydarzy. Ale mam już ten model kilka tygodni i zrobiłem dziesiątki upgrade'ów. I tfu... jeszcze śrubek nie ruszałem.
Były problemy z operatorem, który nie włączył mi 5G, ale po reklamacji naprawili i hula wiatr.ja chce pobrać ten obraz https://firmware-selector.openwrt.org/? … yan_aw1000 jako sysupgrade
Porzednio pobrałeś ten wspomniany wyżej obraz i zainstalowałeś.
Teraz pobierz ten od Cezarego i zrób to samo:
https://sysupgrade.openwrt.org/store/8c … pgrade.bin
Ale ja mówię, poważnie. To jest łatwiesze niż myślisz.
A poza tym, to możesz pobrać przecież gotowy i ciekawie wyposażony obraz od Cezarego.
https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … yan_aw1000
Udało mi sie na tym sofcie uruchomić internet po trudnej walce ![]()
Gratulacje!!!
Nie bolało aż tak bardzo?
Gratulacje!!!
Nie bolało aż tak bardzo?
nie nie ale nauczyłem sie czegoś więcej ![]()
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → openwrt a internet z t-mobile
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc