Oczywiście że profesjonalne serwery będą podpięte pod jakiś kabel (światło) a nie pod Wi-Fi.
Kabel górą!
A teraz podłącz rodzinie wszystkie tablety i telefony po kablu bo jest stabilnie 
No gdyby były wyposażone w rj45 lub stację dokującą to z pewnością bym to zrobił i nie martwił się o zasięg i spadki po wifi...
Powiedz producentom sprzętu że są idiotami robiąc wymyślając szybkie Wi-Fi bo to nie jest technologia serwerowa i niestabilna i w dodatku szkodzi zdrowiu.
Nie mam takiej potrzeby...
Mogę co najwyżej współczuć ludziom, że dają sobie wmawiać, że w smartphone potrzebne jest wifi 7... jak dla tego urządzenia max to 100 Mb co potrzebuje..
Lub w TV, jak stream potrzebuje max 20-30 Mb, a najlepsze, że ten sam TV wyposażony w rj45 ma Lan FE (do 100 Mb ;-) )
Zabierzmy ludziom Wi-Fi, dajmy kabel.
Gdybyś choć przez chwilę zastanowił się nad tym wszystkim, to byś doszedł do takiego samego zdania jak ja...
Tam gdzie jest możliwość to wpinasz kabel - TV, serwer, drukarka itd...
Wifi zostawaisz dla smartfona, laptopa tableta i teraz uwierz mi (choć wątpię w to), ale nie potrzebujesz przepustowości po 500-600 Mb dla pojedynczego klienta... Nie jesteś w stanie tego wykorzystać w normalnym użytkowaniu (normalne tj. przeglądanie neta, YT, stream z platform, czy też nawet zrzucenie/ wrzucenie czegoś na serwer).
Pomijam już fakt, że plusem wifi - chyba jedynym jest jego mobilność... poza tym nie ma żadnych atutów nad kablem, no chyba, że majać WPS pozwala na "szybkie wpięcie w sieć" - choć to dla mnie żaden plus... a wręcz minus...
Ale to Ty pisałeś o 1 Gbps i że to jest ponad stan dla zwykłego Kowalskiego.
Zwykły Kowalski kupuje AX3000T i między hostem po skrętce a hostem po Wi-Fi ma tylko 940 Mbps a mógłby mieć 1500 Mbps ale okazuje się że wąskim gardłem jest co?.... kabel 
Kto przegrał w tym starciu? 
Stań te 80-100 m od swojego wifi (gdzie po drodze masz kilka ścian, strop żelbetonowy) i daj rezultat testów, ja podrzuce Ci mój z lan Gb, zobaczymy kto będzie miał wyższy transfer...mniejsze opóźnienie itd.
Pomijam już fakt, że tych kabli mogę mieć obok siebie kilkadziesiąt i transfer nie spadnie... gdzie dla Twojego wifi uruchomienie kilku powoduje zakłócenia i tj ciągła walka z szukaniem wolnych - mniej zajętych kanałów...