1 (edytowany przez body02wypowiedz 2024-02-18 17:18:18)

Temat: Wypakowanie kernela i rootfs z pliku bin

Na początek - dzień dobry!

A po wstępnie pytanie: zanabyłem Qnapa 301w i OFW jest niewystarczający, planuję wgranie OpenWRT. Poległem jednak na instrukcji nakazującej z bpliku bin (odpowiedni pobrałem) wypakować kernel i rootfs - w instrukcji oba mają po wypakowaniu postac plików bin. Jestem w stanie 7-zip em otworzyć oryginalny bin z OpenWRT i przejrzeć/wypakować cały system plików. Ale co dokładnie powinienem zrobić by dostać kernel i rootfs w formie plików bin? Przekopałem internet i fora (z tym włącznie) i nadal nie czaję jak uzyskać żądany efekt. Skierujcie proszę w dobrą stronę smile

2

Odp: Wypakowanie kernela i rootfs z pliku bin

wg https://github.com/openwrt/openwrt/comm … e1ce8cfc89 masz podłączyć serial, uruchomić initramfs i później zrobić sysupgrade.

Jaką inną instrukcję znalazłeś?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez body02wypowiedz 2024-02-18 17:45:08)

Znalazłem taką bez seriala: https://forum.openwrt.org/t/adding-open … /96934/434, wspomnianą jako z sukcesem ogarniętą przez @smereka o tu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 50#p293750.

4

Ok, jak to rozpakujesz to dodajesz pliki CONTROL, kernel i root. Tych plików dalej nie rozpakowywujesz.

Cezary napisał/a:

Ok, jak to rozpakujesz to dodajesz pliki CONTROL, kernel i root. Tych plików dalej nie rozpakowywujesz.

OK, dzięki za tipa - po potraktowanie 7-ZIPem dostaję od razu strukturę folderów i plików docelowych BINów, ale spróbuję squashfs-tools zainstalować i tym potraktować

6

Nie, squashfs ci rozłoży system plików, a ty musisz tylko to wyodrębnić. To zwykły tar jest, więc nie klikaj za daleko w tym 7zip tylko wyjmij pliki i już. Albo używaj innego programu.

7

Powiedź który plik chcesz to co go rozpakuje.

Cezary napisał/a:

Powiedź który plik chcesz to co go rozpakuje.

Doszedłem co robię nie tak dzięki Twojej podpowiedzi. Po prostu jestem debilem i pobrałem FW z Twojego repozytorium, a próbowałem zastosować instrukcję do FW z githuba. Oczywiście teraz mnie olśniło, pobrałem FW z githuba, i 7-zip pokazuje prawidłowo te pliki, które potrzebuję. Dzięki!

9

Ale mój też się rozkłada do tych trzech plików smile

10

Cezary napisał/a:

Ale mój też się rozkłada do tych trzech plików smile

Fakt. No co mogę powiedzieć. <facepalm>
Pobrałem od Ciebie factory bo zasugerowałem się opisem że to mam brać, jak chcę instalację na OFW zrobić, gdy nie mam jeszcze OpenWRT. A powinienem był pobrac sysupgrade. Jestem mądrzejszy, ponownie dzięki smile