Temat: QHora-301W
Witam.
czy jest wsparcie openwrt dla routera QHora-301W?
Cezary czy będziesz budował obrazy na ww. router?
Patrząc przez pryzmat specyfikacji sprzętowej to jest mocna maszyna..
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → QHora-301W
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
czy jest wsparcie openwrt dla routera QHora-301W?
Cezary czy będziesz budował obrazy na ww. router?
Patrząc przez pryzmat specyfikacji sprzętowej to jest mocna maszyna..
Tak, jest wsparcie od kilku dni.
Tak, w przyszłości jak ipq807x będzie dostępne w wydaniu stabilnym.
dzięki za info
Panowie ktoś miał do czynienia z tym sprzętem?
przymierzam się do zakupu..parametry ma dobre lecz nie wiem jak to będzie pod openwrt.
Dużo siana jak za router bez 6GHz.
Używam od roku ale tylko pod oryginalnym oprogramowaniem, nie kupować dla wifi bo bieda straszna jak każdy nie-chiński sprzęt, mój AX9000 na chińskim firmware (1.0.168) miażdży go mocą i zasięgiem przez ściany starego domu bez problemu.
Cudo jeśli potrzebujecie "przyszłościowego" rutka który poradzi sobie zarówno z dwoma 1GB internetami jak i pojedynczym dostepem do 2.5/5/10GB netu, oraz dodatkowo potrzebujecie w domu sieć gadającą z prędkościami 2.5/5/10GB pomiędzy sobą.
Dałem sobie jednak spokój z oryginalnym softem bo zaczął się wieszać port wan. Wrzuciłem openwrt bez patroszenia sposobem z linka:
https://forum.openwrt.org/t/adding-open … /96934/434
Na chwilę obecną przejście na openwrt przebiegło bezproblemowo.
Dokonałem pomiaru mocy czynnej po stronie pierwotnej (230V) zasilacza 12V. Do pomiaru wykorzystałem miernik Fluke 43B.
Oto wyniki
włączony z 1 kompem wpiętym w port LAN i internet w port WAN (10G-1) bez wifi - 8,1 W
włączony z 1 kompem wpietym w port LAN i internet w port WAN (10G-1) włączone wifi 2,4GHz - 8,7 W
włączony z 1 kompem wpietym w port LAN i internet w port WAN (10G-1) włączone wifi 5GHz - 9,2 W
włączony z 1 kompem wpietym w port LAN i internet w port WAN (10G-1) włączone wifi 2,4GHz i 5GHz - 9,7 W
Speedtest kompa podpietego pod port LAN pokazuje zużycie około 10,6W
Speedtest kompa podpietego pod wifi zarówno 2,4GHz jak i 5GHz pokazuje zużycie na poziomie 13 W
Ktoś mnie zapytał o coś dotyczącego tego sprzętu na priv więc ciągniemy temat dalej testów na openwrt. Póki co przetestowałem przez tydzień port 10g-1 pracujący jako wan i się nie wywalił i pozostałe czyli lan 1gbit i ten drugi 10g-2 pracujące jako lan też działały prawidłowo. We wtorek zmieniłem port wan na 10g-2 i go testuję do następnego wtorku i potem kolejne. Niestety przy zmianie programowo w luci wywalił mi się zarówno 10g-1 przemianowany na lan i ten 10g-2 przemianowany z lan na wan. Openwrt zapisał ustawienia ale oba porty przestały żyć. Po ponownym uruchomieniu routera działają już prawidłowo z wprowadzonymi zmianami. Ale to znany bug w openwrt w tym sprzęcie i chyba już pracują na jego rozwiązaniem.
Tutaj jakiś gość EvanCarroll pisze to samo:
https://forum.openwrt.org/t/adding-open … 33?page=22
Choć u mnie w odróżnieniu od tego Pana co post zamieścił po reboocie działał prawidłowo. Na razie cały czas na sofcie Cezarego. Jak przetestuję pozostałe porty (każdy port przez tydzień jako wan) to przejdę na jakieś openwrt bezpośrednio od openwrt.org i na nim potestuję. Może już coś ponaprawiali...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → QHora-301W
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc