@mar_w wolę by, wąskim gardłem był WAN z 2,5Gbps niż cały LAN z jednym portem. Załóżmy, że mamy 2NASy z 2,5Gbps np qnap i komputery z kartami 2,5 czy 5Gbps, nawet, gdy nie chcemy wyssać WAN max prędkością przez 2 kompy ale inne chcą pociągnąć coś szybciej to ich LAN z 1Gbps ich ograniczy. Inaczej można by stwierdzić, że dajmy 1 WAN z 1Gbps a reszta po 100Mbps a standardem stało się WAN i LAN po 1Gpbs.
@Cezary, zawsze mam włączone flow offloading softowe i sprzętowe. Spróbuję przy kolejnym jakimś sofcie. Problem z przejściem z 19 na 23 czy XX jest taki, że z reg trzeba robić wszystko od podstaw. 
Mam inny problem do rozwiązania, dość ciekawy i dziwny. Sieć LAN ok 30 maszyn z czego 10 to wifi, do tego dwa expandery TP-Link pod które są podłączone drukarki stacjonarne + router w trybie AP. Problem: maszyny połączonych po kablu działa poprawnie, maszyny podłączone pod expandery wifi działają także poprawnie - tutaj wyłączone DHCP. W AP wyłączony DHCP. Wszystkie "dodatki" mają wskazaną bramę na router który ma aktywny DHCP oraz określonye DNS, problem jest taki, że laptopy nie potrafią się połączyć z wifi, mimo poprawnego hasła i czasami zalogowania do sieci "brak internetu" windowsy 7, 10,11. Jak dla mnie zagadka rewelacjna. Dałem asekuracyjnie inny router i problem podobny.
Maszyny po lan to kamery, rejestrator, tv, switche. Czyli wszystko tylko nie windows.