1

Temat: Tryb failsafe w linksys wrt3200acm

cześć,

czy ktoś orientuje się jak wprowadza się linksys w tryb failsafe?
tj czy wciskamy jakiś przycisk czy też reset?

reszta jest mi znana. A nie chciałbym generalnie nic stracić w ustawieniach prócz zmiany hasła które zapomniałem sad

https://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe

dziękuję za podpowiedz.

2

Odp: Tryb failsafe w linksys wrt3200acm

Dowolny, po prostu naciśnij przycisk i powinien wejść.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Dowolny, po prostu naciśnij przycisk i powinien wejść.

no i sad
router startuje, regularnie zaczynam wciskać przycisk albo wifi albo reset - dioda power miga bardzo szybko, ale niestety, mimo ustawień w karcie LAN 192.168.1.2 255.255.255.0 nie idzie się wbić poprzez ssh czy telnet sad testowałem porty od wan po lan1 do lan4.

4

Przez ssh tylko, nie telnet.

5

Cezary, ok, odpaliłem kitty  dałem 192.168.1.1 ssh i nic sad asekuracyjnie wybrałem też telnet i też nic.
konflikt windowsa? czy kitty? już sam nie wiem, nie mam chęci siedzieć cały dzień od podstawy ustawiać. sad

6

A w ogóle możesz pingować 192.168.1.1?

7 (edytowany przez szymek 2024-01-08 19:27:42)

No właśnie nie ma odpowiedzi z 192.168.1.1 testowałem wan, lan1 do lan4, a dioda power szybko mruga, tak jakbym był w trybie.

Powered by LuCI openwrt-19.07 branch (git-22.099.58928-786ebc9) / OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11430-ecbbb373ed

8

Łooo jaka staroć. Tak czy siak próbuj, jak nie dasz rady to zostaje już tylko reset do ustawień fabrycznych

9

Ja w Windowsie w tryb failsafe ustawiam adres 192.168.1.3, a nie 192.168.1.2.
Co prawda nie w tym routerze z tematu autora, ale działa mi z x.x.1.3, a nie x.x.1.2.

10

Dzisiaj poszło za pierwszym razem, widocznie wczoraj miał jakiś kaprys.
kabel podłączony w LAN1 IP w laptopie 192.168.1.2

dziękuję za pomoc.

co do starocia, próbowałem najnowszy to z 1Gbps/1Gbps było 600Mbps sad, nie wiem dlaczego ale właśnie na tym 19.07 leci niespełna 1Gbps. Czekam na jakieś karty LAN pod mini PC, gdzie WAN i LAN`y będą po 2,5Gbps, bo co z tego, że dadzą jeden port a reszta to 1Gbps - bez sensu.

11

szymek napisał/a:

... gdzie WAN i LAN`y będą po 2,5Gbps, bo co z tego, że dadzą jeden port a reszta to 1Gbps - bez sensu.

tylko połowicznie to jest bez sensu.
Masz Internet na WAN 2 Gbps i dzięki portom 1 Gbps na LAN rozkładasz go po równo na 2 strumienie bez zaprzęgania QoS-a smile
Dla jednego hosta to trzeba kombinować żeby wyssać te 2 Gbps

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

12

@szymek: flow offloading włącz.

13 (edytowany przez szymek 2024-01-09 22:24:23)

@mar_w wolę by, wąskim gardłem był WAN z 2,5Gbps niż cały LAN z jednym portem. Załóżmy, że mamy 2NASy z 2,5Gbps np qnap i komputery z kartami 2,5 czy 5Gbps, nawet, gdy nie chcemy wyssać WAN max prędkością przez 2 kompy ale inne chcą pociągnąć coś szybciej to ich LAN z 1Gbps ich ograniczy. Inaczej można by stwierdzić, że dajmy 1 WAN z 1Gbps a reszta po 100Mbps a standardem stało się WAN i LAN po 1Gpbs.

@Cezary, zawsze mam włączone flow offloading softowe i sprzętowe. Spróbuję przy kolejnym jakimś sofcie. Problem z przejściem z 19 na 23 czy XX jest taki, że z reg trzeba robić wszystko od podstaw. sad

Mam inny problem do rozwiązania, dość ciekawy i dziwny. Sieć LAN ok 30 maszyn z czego 10 to wifi, do tego dwa expandery TP-Link pod które są podłączone drukarki stacjonarne + router w trybie AP. Problem: maszyny połączonych po kablu działa poprawnie, maszyny podłączone pod expandery wifi działają także poprawnie - tutaj wyłączone DHCP. W AP wyłączony DHCP. Wszystkie "dodatki" mają wskazaną bramę na router który ma aktywny DHCP oraz określonye DNS, problem jest taki, że laptopy nie potrafią się połączyć z wifi, mimo poprawnego hasła i czasami zalogowania do sieci "brak internetu" windowsy 7, 10,11.  Jak dla mnie zagadka rewelacjna. Dałem asekuracyjnie inny router i problem podobny.

Maszyny po lan to kamery, rejestrator, tv, switche. Czyli wszystko tylko nie windows.

14

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 03#p294903

szymek napisał/a:

@mar_w wolę by, wąskim gardłem był WAN z 2,5Gbps niż cały LAN z jednym portem. Załóżmy, że mamy 2NASy z 2,5Gbps np qnap i komputery z kartami 2,5 czy 5Gbps, nawet, gdy nie chcemy wyssać WAN max prędkością przez 2 kompy ale inne chcą pociągnąć coś szybciej to ich LAN z 1Gbps ich ograniczy. Inaczej można by stwierdzić, że dajmy 1 WAN z 1Gbps a reszta po 100Mbps a standardem stało się WAN i LAN po 1Gpbs.
...
... Sieć LAN ok 30 maszyn z czego 10 to wifi, ....

Spoko, każdy uważa jak chce. Dałem Ci tylko przykład, że to nie jest tak do końca bez sensu, mieć tylko 1 port 2,5G jak twierdziłeś.
Pokazałem jedno z konkretnych rozwiązań wykorzystania takiej sytuacji gdy "pijawki" wysysają całe łącze. Każdemu wg potrzeb w zależności jakim dysponuje budżetem.
Mając 30 urządzeń w sieci z czego 20 po kablu to i tak musisz stosować switche lub inne ustrojstwa bo tradycyjne routery (pomijając modele np. Mikrotika i inne) nie mają tylu portów i wtedy .... między pewnymi urządzeniami w sieci stosujesz switcha całego w portach 2,5Gbps, żeby zapewnić transfer między hostami z większymi prędkościami.
Jeden port 2,5Gbps LAN/WAN może służyć jako WAN lub LAN i łącze do szybkiego centralnego NASa który będzie atakowany przez innych userów podłączonych do pozostałych portów 1Gbps.

Inny przykład. Masz switcha 24 port 1Gbps i  port Uplink 10G to wg Twojej teorii, to też jest bez sensu bo jakby każdy chciał jechać z max 1Gbps do tego Uplinka to on powinien mieć minimum 24Gbps. Rozkładając równomierny podział pasma to wychodzi, że każdy ma transfer na poziomie 0,416 Gbps.

szymek napisał/a:

...W AP wyłączony DHCP. Wszystkie "dodatki" mają wskazaną bramę na router który ma aktywny DHCP oraz określonye DNS, problem jest taki, że laptopy nie potrafią się połączyć z wifi, mimo poprawnego hasła i czasami zalogowania do sieci "brak internetu"...

ciężko zrozumieć co masz na myśli "Wszystkie dodatki".
Jeżeli na tych "dodatkach" wskazałeś statycznie bramę ale nie podałeś statycznie adresu IP i oczekujesz, że tylko adres IP pobierze sobie po DHCP to nie wiem czy to tak powinno się ustawiać smile
Wg poradników są 2 drogi:
1. wszystko  ustawiać statycznie, adres IP, bramę, DNS (proto static)
2. wszystko niech pobiera po DHCP (proto dhcp)
hybrydę w postaci wskazania tylko bramy na serwer DHCP i resztę niech pobierze z automatu to jeszcze nie trenowałem...
Może pokaż jakiś przykładowy konfig z tego "+ router w trybie AP". Zazwyczaj router pracuje po wifi jako AP (option mode 'ap'), ale może pracować jako głupi AP i ten przymiotnik zmienia całkowicie jego funkcję jeśli chodzi o NAT i wtedy przestaje być routerem.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

15

szymek napisał/a:

Dzisiaj poszło za pierwszym razem, widocznie wczoraj miał jakiś kaprys.
kabel podłączony w LAN1 IP w laptopie 192.168.1.2

dziękuję za pomoc.

co do starocia, próbowałem najnowszy to z 1Gbps/1Gbps było 600Mbps sad, nie wiem dlaczego ale właśnie na tym 19.07 leci niespełna 1Gbps. Czekam na jakieś karty LAN pod mini PC, gdzie WAN i LAN`y będą po 2,5Gbps, bo co z tego, że dadzą jeden port a reszta to 1Gbps - bez sensu.

Yyy no to są już takie i nawet na 400Gb porty, a co jest wan a co lan to inna sprawa.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

16 (edytowany przez szymek 2024-01-10 07:33:26)

@mar_w
Rozumiem Twoje rozumowanie, ale i ja mam swoje przekonania smile
Jeżeli mamy w sieci 2-3 dyski NAS z przepustowością 2,5Gbps, posiadamy także WAN z takim transferem i jeden LAN w routerze z 2,5Gbps pod który damy biednego switcha też z jednym multi LAN 5Gbps do 100Mbps a reszta to 1Gbps/100Mbps, to zakładając czysto hipotetycznie, że kilku userów mając karty sieciowe 2,5Gbps lub wyższe chce wygenerować ruch wyższy niż 2Gbps do różnych dysków NAS, lub między sobą - będzie po prostu ograniczanych wąskim gardłem jednym portem 2,5Gbps w switch czy routerze. Wg mnie cały LAN powinien mieć możliwość transferu 2,5Gbps i tyle.

Tak wiem, że nawet i 1Gbps to bardzo szybko, sam pamiętam Internet modemowy 0202122, SDI, DSL - był to ułamek 1Gbps a i wszyscy byli zadowoleni...  natomiast ta mentalność dawkowania pozostała do dzisiaj nawet w usługach światłowodu, gdzie dadzą np 900Mbps na pobieranie a wysyłanie tylko 300Mbps. Jako nieliczna INEA daje łącze symetryczne i to się chwali.

Co do opisanego problemu i "wszystkich dodatków", głównie miałem na myśli TP-LINK TL-WA860RE taki wzmacniacz sygnału z wyjściem LAN pod które są podłączone drukarki. Co do zasady, to w sieci LAN tylko jedna maszyna powinna przydzielać adresy z dhcp, i powinien to robić router główny. Dlatego też podkreśliłem, że w tych urządzeniach wyłączone jest dhcp. Tak się jeszcze zastanawiam nad jakimś jammerem który klonuje nazwę sieci wifi utrudniając zalogowanie się do poprawnej sieci wifi. Bo cały LAN po kablu działa poprawnie. Problem jest tylko w nawiązaniu połączenia poprzez wifi.

17 (edytowany przez szymek 2024-01-17 18:31:13)

Cezary napisał/a:

Wróciłem z ciekawości do najnowszego softu, z tym słabszym transferem wygląda tak, że jeżeli jest wyłączony "Offloading trasowania/NAT" to net działa słabiej, ale jak włączę softowy i dodatkowo sprzętowy to net od razu jest odcinany, nie działa ping, gdy wyłączę offloading w całości to net powraca.

Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak?

18

szymek napisał/a:
Cezary napisał/a:

Wróciłem z ciekawości do najnowszego softu, z tym słabszym transferem wygląda tak, że jeżeli jest wyłączony "Offloading trasowania/NAT" to net działa słabiej, ale jak włączę softowy i dodatkowo sprzętowy to net od razu jest odcinany, nie działa ping, gdy wyłączę offloading w całości to net powraca.

Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak?

Twój sprzęt nie wspiera tej „technologii” prawdopodobnie.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

19

Sprzętowego oczywiście nie. Programowy powinien działać.

20

Niby tak, ale na OpenWrt 21.02-SNAPSHOT r16847-f8282da11e oraz wcześniejszych 19 czy LEDE, wspomagania działały, niezależnie czy softowe czy też sprzętowe. Jakoś przy 23.05 wybierając choćby softowe lub dodając do tego sprzętowe od razu net jest odcinany i to jest dla mnie dziwne. :(a może w 23.05czegos nie ma, co jest jeszcze w 21.02?