Temat: Ustawienie w TL-WR703N portu RJ45 jako WAN na OpenWrt 19.07
Witam, szybkie pytanie jak w tytule. Znalazłem takie coś: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … doportulan ale po zastosowaniu ruter 703N staje się absolutnie przeźroczysty. IP przydzielane są z głównego rutera a na nim (LuCI 23.05) nawet nie jestem w stanie znaleźć tego 703N, nie dostaje on żadnego adresu i poza tym że zajmuje port LAN4 z prędkością 100Mb to nic znaleźć nie potrafię. Po odłączeniu kabla 703N "wraca" do funkcji rutera i z powrotem przydziela swoją adresację (inną od rutera głównego).
Dodatkowe pytanie; dało by się ten jedyny port w 703N jakoś "uinteligentnić" że działałby jako WAN po wykryciu innego serwera DHCP po drugiej stronie a jeśli nie to stawał by się klasycznym LANem i sam by udostępnił DHCP klientowi?
Dodatkowo pochwalę się że przerobiłem ten ruter. Fabrycznie był to TL-WR702N z pamięcią flash 2MB i RAM 8MB. Wleciało tam 4MB z rozwalonego WR740N i kostka 64MB RAM z GoodRAMa 256MB SODIMM DDR, chciałbym tam kiedyś wrzucić 8/16MB i samodzielnie skompilować oraz wgrać jakiegoś 23.05 z MiFi Cezarego. Oczywiście tak dla sportu... już się nauczyłem obsługiwać programator bo wgrałem tam u-boota od pepe2k i odczytywać logi po UART w PuTTY ;P
I w związku z tym drugie pytanie dodatkowe; 703N od 702N różni się portem USB 2.0, skoro go nie mam postanowiłem skasować przez opkg remove wszystkie pakiety z tym USB związane ale po tej operacji z wolnych 168KB pamięci zrobiło się 132KB... dlaczego pamięci ubyło zamiast przybyć?