1 (edytowany przez bern 2023-04-25 19:24:47)

Temat: Zniknęły dane.. co robić?

Cześć,
W domowej sieci mam Ubuntu server z in-kernel SMB server.
Mam podpięte/zamontowane 3 dyski 2,5" HD.
Ostatnnio z jednego z dysków (1T/System plików ext4) częściowo zniknęły dane.
Miałem tam gromadzoną latami kolekcję muzyki (dużo plików, długie nazwy)
Nie usuwałem plików/katalogów. Nagle katalog MUSIC jest pusty. dysk z zajętości 90% ma teraz 10 %.
Co robić? jakiego narzędzia użyć w Ubuntu aby odzyskać danne? Przypuszczam, że ciągle tam są tylko coś porobiło się z nazwami/ścieżkami.

2

Odp: Zniknęły dane.. co robić?

Np testdisk. Mam nadzieję że odmontowałeś system plików i nie pozwoliłeś żeby coś tam się zapisało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki,
próbowałem programów z poniższej listy:
https://www.digitalocean.com/community/ … very-tools
Nie wszystkie dane odzyskałem.
Najwięcej udało się odzyskać programem R-Linux/R-undelate.

4

Tak nieco zmieniając temat (choć tak nie do końca) jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie danych to warto zadbać o stosowną kopię zapasową.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

5

ookris napisał/a:

Tak nieco zmieniając temat (choć tak nie do końca) jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie danych to warto zadbać o stosowną kopię zapasową.

Tak wiem. Miałem kopię ale z odległą datą backapu.
Właśnie regularność backupu...
Innym rozwiązaniem choć nie najtańszym w domowej sieci to macierze dyskowe RAID.

6

Macierz RAID (żeby mieć jakąś nadmiarowość danych - to przynajmniej RAID1, czyli mirror z min. dwóch dysków) nie zabezpiecza przed taką utratą danych (zazwyczaj). Możesz utracić dane na wszystkich dyskach, bo usunięcie/uszkodzenie plików/katalogów/partycji rozpropaguje się na wszystkie dyski macierzy smile

7

bern napisał/a:

Cześć,
W domowej sieci mam Ubuntu server z in-kernel SMB server.
Mam podpięte/zamontowane 3 dyski 2,5" HD.
[...]

Może czas iść po rozum do głowy i zrobić RAID-5?
BTW: same dane znikły? Nie opisujesz jak doszło do tego a to ma znaczenie.

1. Jeśli nadpisałeś dane nowymi danymi to bye bye pożegnaj się bo będą uszkodzone.
Natomiast jak masz w miarę dużo wolnego miejsca na tej partycji na której doszło do tego zdarzenia to masz duże szanse nawet 100% odzyskać danych. EXT4 w momencie skasowania bloków nie zapisuje ich od razu tylko zapisuje wolne. Tzn dane są dalej na dysku tylko kasuje metadane do tych danych co utrudnia ew dostanie się.

- Photorec mogę polecić bardzo dobry (sam korzystałem) ale nie wiem czy do plików AUDIO się nada. Jak sama nazwa mówi do plików Photo stworzony ale rozpoznaje też wiele innych formatów.

- TestDisk też używałem.

Te oba w/w wystarczyły do odzyskania 100% utraconych danych.
Są lepsze programy ale płatne - wymieniłem tylko opensource.

2. Nie podłączaj tego dysku nigdy do jakiegokolwiek zapisu jeśli chcesz te dane odzyskać.
3. Najlepiej zrób kopię binarną "dd" to file tego dysku.

Z innych programów profesjonalnych to:
PC-3000 - ale nauka jego obsługi tego programu jest trudna i bez pomocy innej osoby raczej tego nie ogarniesz. Jak PC-3000 tego nie odzyska to już nic tego nie odzyska.