351

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

Focus napisał/a:

W tym MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt.zip jest punkt 1 i punkt 2 z OpenWrt we właściwym miejscu.

Kopie partycji robisz jak chcesz wrócić do oryginału i przywracasz mtd8 i mtd9.
Z tym, że frameworkiem już tego nie zrobisz.
Framework jest żeby przejść z Nordic do OpenWrt.
W drugą stronę to nie działa.

Cezary powiedział kilka postów wcześniej, że możemy wrócić do oryginalnego oprogramowania, więc jak to działa?

Ponadto, jak mogę wykonać kopię zapasową partycji mtd8 i mtd9 bez dostępu szeregowego?

Dzięki

352

Wgrywając z poziomu openwrt odpowiednie mtd8/ mtd9

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

353

Cezary napisał/a:

Ale nie mam kopii zapasowych mtd8 i mtd9. Jak powinienem postąpić?

Jestem teraz przy komputerze i mam zamiar rozpocząć przejście na OpenWRT. Proszę, życz szczęścia tej 22-letniej blondynce!

Czy jest jakiś konkretny samouczek, którego mogę przestrzegać na etapie 1, czyli ZTE Framework?

Dzięki

354

AlicjaNowak napisał/a:
Cezary napisał/a:

Ale nie mam kopii zapasowych mtd8 i mtd9. Jak powinienem postąpić?

Jestem teraz przy komputerze i mam zamiar rozpocząć przejście na OpenWRT. Proszę, życz szczęścia tej 22-letniej blondynce!

Czy jest jakiś konkretny samouczek, którego mogę przestrzegać na etapie 1, czyli ZTE Framework?

Dzięki

Wszystko masz opisane na tym forum ale niekoniecznie w tym wątku.
Jest kilka tematów związanych z tym routerem, musisz poszukać.
Potrzebny jest nośnik USB jakby co.

355

Dzięki wam, panowie, w końcu jestem na OpenWRT.
Planuję również napisać później kompletny przewodnik dla wszystkich na podstawie wszystkiego, czego się nauczyłem.

Jestem teraz na OpenWRT 22.03.0 po użyciu pliku „MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt.zip ”.

Gdzie powinienem się udać? Czy zaktualizować wersję OpenWRT do nowej? Którą wersję OpenWRT powinienem zainstalować? Widziałem kilka niestandardowych wersji stworzonych przez IceG, nie wiem, czy powinienem ich używać.

Ponadto, czy powinienem zrobić aktualizację modemu teraz, czy powinienem to zrobić po przejściu na nowszy OpenWRT?

356

23.05, ostatnią dostępną. Czy to będzie z openwrt, moje czy od IceG, gargoyle czy mifi to już jak wolisz jak ci bardziej będzie pasowało. Możesz wgrać wszystko, doinstalować sobie np. dodatki do modemu i zobaczysz czy taka wersja ci pasuje. A jak nie - zainstaluj czyste openwrt, doinstaluj sam pakiety i używaj najlepszej wersji która jest - bo stworzonej przez siebie.

Teraz powinieneś ręcznie zaktualizować modem na B12 (też jest to opisane) a później - ciesz się routerem.

357 (edytowany przez PiotrekK 2024-05-25 07:23:11)

Dla ułatwienia tutaj jest opis aktualizacji modemu do B12, co umożliwi włączenie agregacji pasm.

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899

Korzystam z: MF286D; r31640 Kernel 6.12.55 i AW1000; r31640 Kernel 6.12.55
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

358

Zainstalowałem OpenWRT, zaktualizowałem modem do B12 dzięki wskazówkom udzielonym przez was wszystkich. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Mam teraz nowy problem. Jedynym powodem, dla którego zainstalowałem OpenWRT było zablokowanie głównego pasma na 20. Ustawiam pasmo na 20+1+3 używając „AT+ZNLOCKBAND=1,0,80005,0”

Pasmo podstawowe zmienia się na 20, podczas gdy pasma pomocnicze są ustawione na 1 i 3. Ale po kilku minutach główne pasmo ponownie zmienia się na 3. Czy istnieje sposób na zablokowanie 20 jako głównego pasma?

20+3+1 daje mi maksymalną prędkość, a bez tej prędkości moje połączenie internetowe nie jest wystarczająco dobre.

359

Możesz zrobić celllock to wymusi zablokowanie się na danej częstotliwości i tym samym danym paśmie. Tylko to nie jest stałe, jak router jest w jednym miejscu i go nie ruszasz to możesz tego używać.

AT+ZLOCKCELL=earfcn_tag,pci_tag

earfcn i pci musisz sobie odczytać z bieżącego połączenia żebyś wiedział która to komórka.

360

Cezary napisał/a:

Możesz zrobić celllock to wymusi zablokowanie się na danej częstotliwości i tym samym danym paśmie. Tylko to nie jest stałe, jak router jest w jednym miejscu i go nie ruszasz to możesz tego używać.

AT+ZLOCKCELL=earfcn_tag,pci_tag

earfcn i pci musisz sobie odczytać z bieżącego połączenia żebyś wiedział która to komórka.

Dziękuję bardzo, to zadziałało.

361

Dzień dobry. Próbowałem Nordic to Nordic z podmienionymi plikami na openwrt. Stanęło na 99% i wisi. Jest komunikat Reset CPE, please wait. Co tu teraz robić?

362

Prawdopodobnie wyłącz go z prądu włącz i możliwe że uruchomi się openwrt. Później zrób upgrade do aktualnej wersji openwrt.

363

Johny_T napisał/a:

Dzień dobry. Próbowałem Nordic to Nordic z podmienionymi plikami na openwrt. Stanęło na 99% i wisi. Jest komunikat Reset CPE, please wait. Co tu teraz robić?

Tam tak jest, że 99% i czekać. Jak odczekałeś magiczne 5 min. to będziesz miał OpenWrt, a jak nie odczekałeś i wyłączyłeś go z prądu to możliwe, że uwaliłeś w ten sposób modem.

364 (edytowany przez Johny_T 2024-07-02 21:02:48)

No niestety. Po długim czasie zrestartował się, ale nie mam dostępu do routera - niby pokazuje unidentyfied network, ale nie mogę wejść. Wifi pokazuje OpenWrt - nie mogę wejść. Jak wtykam RJ-a, to światełko przy porcie nie świeci. Masakra. A tak fajnie żarło. Zacząłem Play to Nordic i było ok, tylko bez hasła po flaszowaniu.

365

Wciśnij reset na 10s i zobacz czy nie zrestartuje się do ustawień domyślnych.

366 (edytowany przez Johny_T 2024-07-02 21:36:38)

Próbowałem, nie restartuje.
Diabeł mnie podkusił.... nie skorzystałem z gotowca.
Zrobiłem najpierw Play to Nordic - było ok ale bez hasła admina.
Potem Nordic to Nordic, gdzie wypakowałem 2 pliki z katalogu Open WRT for Framework ( były starsze niż w gotowcu - 16.07.22) i to był problem.

367

Rozbieraj, podłącz interfejs uart, wgraj po ludzku przez bootloader.

368

Tak zrobię. Przy małej pomocy Szanownego Koleżeństwa i oczywiście nie dzisiaj, he he. Można mieć nadzieję na pokierowanie starego grzyba w dobrą stronę? UARTa mam, parę mies. temu Archera 9 od TpLinka przerabiałem z DD WRT na stock.

369

Masz, opisane po kolei co masz zrobić: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/5001

370

Wystarczyło nie odłączać routera od prądu jak polecał Cezary i odczekać 5 min.
Wiele razy już pisałem, żeby nie odłączać routera od zasilania i nie robić restatrow, a Cezary dalej powiela ten sam błąd zalecając wyłączenie routera z prądu.

371

Kiedyś trzeba go odłączyć. A założyłem że skoro napisał post co z tym zrobić to z pewnością te "5 minut" dawno upłynęło.

372

Cezary napisał/a:

Kiedyś trzeba go odłączyć. A założyłem że skoro napisał post co z tym zrobić to z pewnością te "5 minut" dawno upłynęło.

Dokładnie. A z godzinę czekałem zanim się sam zrestartował. Tzn w pewnym momencie we frameworku pojawiło się disconnect na czerwono. Jednakże wszystkie pozostałe pola były puste.
@Focus wiem na szczęście, że po flashowaniu trzeba cierpliwie czekać i nic na siłę.

373

Jak masz uart to go podłącz , i zobacz log , na czym się zatrzymuje...

374

MiG25 napisał/a:

Jak masz uart to go podłącz , i zobacz log , na czym się zatrzymuje...

Nie omieszkam. Muszę tylko najpierw na spokojnie zdemontować obudowę i wlutować kabelki.

375

Dzień dobry.
Dzięki wszystkim za duchowe wsparcie wink
Coś ruszyło. Ruter się chyba przestraszył jak wlutowałem piny do UART. Uaktualniłem OpenWrt do 23.05 z LuCI ( od Cezarego). Modem zaktualizowany do B12. Nie mogę tylko zmusić modemu do pracy z kartą Play