251

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

Web, WinSCP, PuTTy to ten sam adres IP routera.
Skoro przywróciłeś routera do ustawień domyślnych to nie masz już picocom, adb, adb-enablemodem i musisz zainstalować to ponownie.

Jestem w tej chwili na etapie kopiowania plików do cache przez putty i router wszystkie komendy zwraca jako "not found"

O jakim cache piszesz, skąd dokąd to kopiujesz, jakich poleceń używasz?

252 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-08 16:52:48)

Web, WinSCP, PuTTy to ten sam adres IP routera.
Skoro przywróciłeś routera do ustawień domyślnych to nie masz już picocom, adb, adb-enablemodem i musisz zainstalować to ponownie.

Myślałem że reset przywraca tylko ustawienia routera do domyślnych bez kasowania danych.
Skoro tak, to muszę zacząć od nowa.

O jakim cache piszesz, skąd dokąd to kopiujesz, jakich poleceń używasz?

Robię wdłg. poradnika kolegi PiotrekK
Moment o którym wspomniałem, wytłuściłem grubą czcionką

PROCEDURA:

Aktualizacja powinna być wykonywana jedna po drugiej, więc jeśli twój modem ma B03, musisz zaktualizować do B04, następnie B05 i tak dalej.

Wyodrębnij na PC każdy plik o nazwie imageB0XnaB0Y (gdzie X to bieżąca kompilacja, a Y to wersja docelowa). Jeśli twój modem jest w wersji 1.0.0B03, powinieneś użyć plików wewnątrz imageB03naB06 i tak dalej. Skopiuj (przy pomocy WinSCP) dwa pliki o nazwach „delta.package” i „delta.signature” do folderu /tmp routera OpenWRT (powinieneś mieć również zainstalowany pakiet "adb-enablemodem")

SSH (PuTTY) do routera, a następnie skopiuj te dwa pliki do folderu /cache modemu za pomocą:

root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.package /cache/
root@openwrt:~# adb push /tmp/delta.signature /cache/

253 (edytowany przez Focus 2024-01-08 17:14:31)

Jak zalogujesz się przez WinSCP do routera to zauważysz, że jest tam folder /tmp i to tam wrzucasz odpowiednie delty.
Później adb wrzucasz te delty z tego /tmp routera do cache modemu, aby modem mógł dokonać aktualizacji.
W skrócie pliki aktualizacyjne najpierw wrzucasz do routera, później z routera do modemu i na końcu aktualizujesz modem tym co przesłałeś do modemu.
Czyli router > modem > aktualizacja.
Czynności te powtarzasz aż do uzyskania B12.

254 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-08 17:27:21)

Tak, pliki już miałem wrzucone przez WinSCP jak jeszcze go miałem na komunikacji.
Potem postanowiłem że go zresetuję do domyślnych, aby rozpocząć na czysto całą procedurę offline.
Ale nie wiedziałem że w ten sposób pozbywam się pakietów.
Teraz już wiem gdzie był błąd i nie będę więcej dotykał resetu.

255

To co jest w /tmp jest tymczasowe i przechowywane do czasu ponownego uruchomienia routera.
Więc możesz mieć zainstalowane pakiety ale to co było w /tmp zniknie po restarcie routera.
Restart routera nie kasuje pakietów ani ustawień, kasuje się tylko /tmp.
Natomiast przywrócenie routera do ustawień początkowych kasuje zainstalowane pakiety,  ustawienia i /tmp.

256 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-08 20:34:51)

Jestem już na B12. Chciałbym się podzielić kilkoma spostrzeżeniami dla przyszłych updejtowiczy

Od B05 Putty żąda hasła.
Puste już nie przechodzą.
Ustawiłem na routerze tymczasowe 123
I potem 15minut straciłem w putty, próbując wpisać hasło
klawiatura nie reaguje, może program się wiesza.
Aby odkryć że wpisywane hasło jest niewidoczne.

Proces aktualizacji router sygnalizuje pulsującym na niebiesko piktogramem "3G/4G"
Zakończenie aktualizacji następuje gdy zaświeci się niebieski "Power" oraz czerwony "3G/4G"
W web ani razu nie zrestartował mi się samoczynnie zegar "uptime"
Po każdej zakończonej aktualizacji, ręcznie wyłączałem i włączałem router. Dopiero wtedy resetował się zegar "uptime"
Bez restartu urządzenia, w putty będzie pokazywać starą wersję firmware, dopiero po zrobieniu wyłącz-włącz wskakiwała poprawna.

Zamieszczam jeszcze zdjęcia z konfiguracji programów WinSCP i Putty bo też miałem trochę problemów aby je dobrze nastawić
I bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, bo bez tego bym nie ruszył.

https://s3.amazonaws.com/i.snag.gy/5m9LjP.jpg
https://s3.amazonaws.com/i.snag.gy/xZLVUW.jpg

257

Ale co ma hasło routera do aktualizacji modemu? Jak sobie ustawiłeś hasło to masz, jak nie to nie. Nie ma to kompletnie nic wspólnego z modemem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

258

Bez ustawionego hasła nie można było wejść do Putty
Z "pustym hasłem" dostawałem zwrot Access denied

259

Przecież wchodziłeś, nawet po instalacji nie ma domyślnie hasła. Namieszałeś coś po prostu w systemie i tyle.

260 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-08 20:59:08)

Jest.
Nic nie mieszałem,
hasła zaczęło samoistnie żądać po aktualizacji do B05
Mając B01 logowałem się bez hasła
https://s3.amazonaws.com/i.snag.gy/dZkA4t.jpg

261

Modem aktualizujesz, nie soft routera. Wszystko dotyczyło modemu, to że go zaktualizowałeś do B05 to dotyczy firmware modemu, w tym czasie sama system nie jest ruszany.
Ty coś zmieniłeś. System w żaden sposób nie wymusza ustawienia hasła czy coś takiego.

262

Ustawiłem na routerze tymczasowe 123

I tym samym ustawiłeś hasło, a nie że nagle trzeba było podać hasło.
Ustawione hasło wcale nie jest tymczasowe, tylko działa od chwili jego ustawienia.
Modem nie żąda żadnego hasła, a router nie ma hasła do czasu, aż nie ustawisz tego hasła.
Krótko mówiąc aktualizacja modemu nie wymusiła ustawienia hasła routera.

263 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-08 21:13:51)

Po każdej aktualizacji logowałem się do web
w web nie miałem ustawionego hasła.
Ale od B05 putty zaczął żądać hasła, podczas gdy do web mogłem się zalogować bez hasła.
W webie nic nie było grzebane, bo pomiędzy aktualizacjami nie wprowadzałem tam żadnych zmian.
Gdy nie mogłem dostać się do putty bo usilnie żądał hasła. To dopiero wtedy w webie założyłem hasło 123.
I putty wtedy mnie przepuścił. Bo gdy nie miałem hasła na web to puste hasła w putty nie przechodziły

264

Bezpodstawna ta dysputa. Konto i hasło do gui w luci jest takie samo jak do ssh, bo to jedno i to samo. Skoro w gui nie było hasła to to i w konsoli go nie miałeś. Więc coś namieszałeś w systemie.

265 (edytowany przez MateuszCOMPANY 2024-01-08 21:22:34)

Mówię co miałem.
Gdy do web mogłem się zalogować bez hasła.
To do putty żądało hasła.
I nic nie było grzebane, jedyne co robiłem to procedurę w poradniku.

Podaj mi komendę na usunięcie hasła do web to sprawdzę czy na B12 nadal utrzymuje się ten problem

266

MateuszCOMPANY napisał/a:

Mówię co miałem.
Gdy do web mogłem się zalogować bez hasła.
To do putty żądało hasła.
I nic nie było grzebane, jedyne co robiłem to procedurę w poradniku.

Podaj mi komendę na usunięcie hasła do web to sprawdzę czy na B12 nadal utrzymuje się ten problem

Nie ma hasła tylko do web.
Login i hasło do web, putty i winscp jest jedno i to samo.

267 (edytowany przez mimik9000 2024-02-17 19:32:43)

Jeśli zrobię samo Play to Nordic, to nie będę mógł się zalogować przez web z powodu braku hasła? Drugie pytanie: na karcie orange jest możliwość zablokowania main band w Nordic B12? Bo na oryginalnym firmware, nawet jak ustawię skryptem tak jak chcę, to po jakimś czasie zmienia się main na inny. I jest to całkiem bez sensu bo wybiera o wiele gorsze pasmo i transfery są 1/10.

268

Nigdy nie było możliwości ustawienia który band jest tym podstawowym. Możesz wybrać określone lub tylko jeden, ale to jest tylko zbiór pasm które modem będzie używał, bez wskazania które ma być główne a które nie.

269

Cezary napisał/a:

Nigdy nie było możliwości ustawienia który band jest tym podstawowym. Możesz wybrać określone lub tylko jeden, ale to jest tylko zbiór pasm które modem będzie używał, bez wskazania które ma być główne a które nie.

Nie zgodzę się z tym, patrz "AT+ZLOCKCELL"

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

270

Tym bindujesz się do określonego nadajnika, co w rezultacie wymusza dane pasmo. Jeżeli tak to przyjmować to tak, istnieje sposób na wybranie określonego pasma jako podstawowe.

271 (edytowany przez PiotrekK 2024-02-17 21:08:58)

Cezary napisał/a:

Tym bindujesz się do określonego nadajnika, co w rezultacie wymusza dane pasmo. Jeżeli tak to przyjmować to tak, istnieje sposób na wybranie określonego pasma jako podstawowe.

Tak, łącząc funkcje AT+ZLOCKCELL i AT+ZNLOCKBAND, można wybrać preferowanego BTS i preferowane pasma.

272

O ile operator na to pozwala..... W Play np robiąc ZLOCKCELL  modem owszem łączył się z tym cell , ale już przestawał agregować inne pasma ( i to nie tylko MF286D , każdy jeden z tą funkcją tak działał).

273

MiG25 napisał/a:

O ile operator na to pozwala..... W Play np robiąc ZLOCKCELL  modem owszem łączył się z tym cell , ale już przestawał agregować inne pasma ( i to nie tylko MF286D , każdy jeden z tą funkcją tak działał).

Oczywiście, Der Mobilfunkanbieter über alles.
W sieci Polkomtel na szczęście działa.

274

Cezary napisał/a:

No tak. Ja po prostu skryptem wybieram jedno pasmo (B3), a potem robię agregację. W ten sposób przez jakiś czas B3 zostawało pasmem głównym. Przynajmniej dopóki korzysta się z internetu. I co śmieszne B3 ma u mnie 94dBm a i tak router przełącza się w idle na inne, dużo gorsze.
A jak  z tym hasłem na Nordic? Jak zrobię podmianę bez OpenWrt to będzie się dało korzystać z web?

275

Jak było w poprzednich postach - jeżeli router nie przemieszcza się to możesz zafiksować się do określonego nadajnika i powinieneś uzyskać to co chcesz. Chyba że masz operatora który na to nie pozwala.

Tam chyba miałeś możliwość wyciągnięcia tego hasła z nvramu. Tylko kto chciał by używać nordica jak masz openwrt.