Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
A jak z robić to na poprzednim wydaniu? Chętnie bym sprawdził jak to działa. A i człowiek nauczy się czegoś nowego.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A jak z robić to na poprzednim wydaniu? Chętnie bym sprawdził jak to działa. A i człowiek nauczy się czegoś nowego.
Nie ma tego w w poprzednim wydaniu.
Czyli muszę czekać aż wydasz nowy soft. Niestety nie umiem (jeszcze) wyciągnąć - przenieść tego co mam zainstalowane na nowszą wersję - snapa ze strony openwrt.
Testował ktoś już te nowe wydania czy naprawdę czuć różnice w wydajności?
Video przez OpenVPN działa dużo płynniej. Według mnie jest dużo lepiej jeżeli chodzi o wydajność obliczeń.
A na Wireguard coś lepiej? Openvpn strasznie ograniczał łączę.
A na Wireguard coś lepiej? Openvpn strasznie ograniczał łączę.
Nie.
Poprawę będzie miał tam gdzie używasz AES256, czyli openvpn / ipsec.
Coś się polepszyło dla check point l-50? Ile dziś da się wyciągnąć na nim nat i wireguard?
Kirkwood jest nieruszany od wieków. I nie jest zbyt wydajny.
Kirkwood jest nieruszany od wieków. I nie jest zbyt wydajny.
Ja to sprawdzę, przygarnąłem kilka sztuk l-50, l-72w i jakiś watchguard na stoper do drzwi. Coś tam jeszcze też wjedzie for fun.
Ten L-72w nie jest wspierany. Możesz go rozebrać i sprawdzić na czym jest zanim będzie trzymał drzwi.
Ten L-72w nie jest wspierany. Możesz go rozebrać i sprawdzić na czym jest zanim będzie trzymał drzwi.
Bardzo prawdopodobne, że to samo co l-71 a tam Annapurna AL21200 czy coś podobnego. Jutro powinny dojść to dam znać w nowym wątku, jeden gość zadeklarował się, że chce się pobawić z openwrt na nim.
OK, w takim razie odradzam instalowanie:
wpad-basic-mbedtls 2023-06-22-599d00be-1.2 » 2023-09-08-e5ccbfc6-3 ~448.82 KiB This package contains a basic IEEE 802.1x/WPA Authenticator and Supplicant with WPA-PSK, SAE (WPA3-Personal), 802.11r and 802.11w support.
Dzisiaj pojawił się nowy pakiet hostapd-common ale nie poprawił sytuacji z wpad-basic-mbedtls. nadal wyłącza WiFi.
@PiotrekK: Zaktualizuj sobie cały obraz i na przyszłość po prostu nie aktualizuj pakietów "systemowych".
Udostępniłem dziś nowe buildy, dla MT7621 zawierają one łatki do akceleratora kryptograficznego o którym była mowa kilkanaście postów wyżej w tym wątku. Z buildów znów wypadło chyba łącznie z 8 obrazów luci dla ath97/generic i ramips/mt76x8, już się nie mieściło i obrazy nie chciały się zbudować.
@PiotrekK: Zaktualizuj sobie cały obraz i na przyszłość po prostu nie aktualizuj pakietów "systemowych".
Udostępniłem dziś nowe buildy (...)
Tym razem Attended Sysupgrade zadziałał. Choć robiłem to z duszą na ramieniu (ostatnio skończyło się na rozbieraniu rutera).
I działa z aktualnym pakietem wpad-basic-mbedtls... przekonałeś mnie. Dziękuję.
Zaktualizowałem i zadziałało ale po kombinacjach i nie wiem czemu tak jest. Otóż mam w pakietach stubby by dns leciał przez Cloudflare a nie mojego ISP (z tego co rozumiem). Po aktualizacji chciałem odpalić skrypt by wgrać moje pakiety ale on nie zadziałał. Musiałem przywrócić kopię z sprzed stubby wtedy wgrać ręcznie pakiety i już dalej gładko. Czyli przywrócenie najnowszej konfiguracji (stubby itp) i wszystko działa. Czy jest jakiś sposób by po aktualizacji nie rozjechało się to ponownie? Aktualizacje robiłem przez Luci i wybrałem by zachował bieżącą konfigurację.
Piszesz o moim obrazie czy z openwrt?
Jeżeli moje - to w obrazach nie ma domyślnie stubby. Jeżeli zrobiłeś z zachowaniem konfiguracji to zostałeś ze skonfigurowanym systemem który nie działał bo nie ma pakietów które były poprzednio. Więc inna kolejność - robisz backup, robisz aktualizację bez zachowania konfiguracji, instalujesz pakiety które miałeś, przywracasz backup.
Czy jak zrobię instalacje bez zachowania konfiguracji to będzie działać WiFi? Pytam bo to priorytet do dalszych działań. Jeśli nie to muszę opracować backup "0" czyli taki gdzie działa WiFi i "podstawowe" pakiety (tak Twój rom) i na niego wgrywać aktualizacje, a następnie powrót do już skonfigurowanego systemu.
Domyślnie obrazy mają wyłączone wifi (chodzi o czyste openwrt i luci). Jak sobie włączysz to będzie działać.
Czyli plan na kolejne aktualizacje już mam. Muszę bazować na 2 plikach kopii-
1) konfiguracja by tylko działo WiFi i niestety w moim przypadku zmieniony był adres mac na wanie.
2) konfiguracja docelowa czyli po aktualizacji wgrywam pakiety lub uruchamiam polecenie w ssh restorepkgslist.sh verbose i po tym wgrywam docelowa aktualizacje.
No nie takie skomplikowane a uniknę awantury że nie ma internetu przez dłuższą chwilę.
A zapytam z ciekawości czemu unikasz Stubby? Coś z tym pakietem jest nie tak? Czy mało osób z tego korzysta?
Nie unikam, po prostu go domyślnie nie ma. Za duży jest żeby był domyślnie w pakietach po wtedy znów wyleci ileś tam obrazów bo już będą za duże.
Masz trzecie wyjście - nie używać moich obrazów tylko tych z openwrt. Wtedy przez attended sysupgrade będą się składać obrazy dokładnie z tymi pakietami które masz zainstalowane. Wada - zdarza się że builder nie działa, builder ma problem z zależnościami pakietów, builder nie pozwala na instalację custom pakietów których nie ma w repo openwrt.
Niestety nie bardzo wiem jeszcze jak wyciągnąć pakiety które już mam po instalowane - bardzo fajnie to wszystko ograłes, bałem się Openwrt a tu przyjemne zaskoczenie i fajna baza do nauki.
Niestety nie bardzo wiem jeszcze jak wyciągnąć pakiety które już mam po instalowane - bardzo fajnie to wszystko ograłes, bałem się Openwrt a tu przyjemne zaskoczenie i fajna baza do nauki.
Np. opkg list-installed > /root/moje_zainstalowane_pakiety
Niespodziewanie wyszło kolejne -rc4. Myślałem że w końcu doczekamy jest ostatecznego wydania ale nie, mamy kolejne RC.
Z ciekawostek - zgłosili pierwszego PR'a na przerobienie ath79 na DSA. Na 100% nie wejdzie to do 23.05 bo już za późno na takiego zmiany, ale musicie pamiętać że kolejne wydanie stabilne może już mieć inną konfigurację sieci i aktualizacja z zachowaniem konfiga już nie przejdzie. Ale to zobaczymy czy to wciągną.
Fajno, do ath79 będzie atk10k-smallbuffers? Jestem na tropie restartów mojego sophos ap55c, ostatni build z luci . Wydaje mi się, że w tym tkwi problem.
Być to jest, cześć routerów ma domyślnie właśnie atk10k-smallbuffer. AP55C ma "normalną" wersję pakietu: https://github.com/openwrt/openwrt/blob … c.mk#L2731
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 … 35 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc