1,851

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Cezary napisał/a:

11 z vectry bez moich routerów.

Jak widać, po kablu najbliżej.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.85 r34359
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

1,852

U mnie Orange LTE 16.

1,853 (edytowany przez PiotrekK 2023-06-24 13:20:55)

Focus napisał/a:

U mnie Orange LTE 16.

U mnie przez telefon Orange jest nawet gorzej:

Tracing route to openwrt.org [139.59.209.225]
over a maximum of 30 hops:

1     8 ms     3 ms     2 ms  192.168.33.103
  2     4 ms     4 ms     4 ms  192.0.0.1
  3     *        *        *     Request timed out.
  4     *        *        *     Request timed out.
  5     *        *        *     Request timed out.
  6     *        *        *     Request timed out.
  7     *        *        *     Request timed out.
  8     *        *        *     Request timed out.
  9     *        *        *     Request timed out.
10     *        *        *     Request timed out.
11     *        *        *     Request timed out.
12     *        *        *     Request timed out.
13     *        *        *     Request timed out.
14     *        *        *     Request timed out.
15     *        *        *     Request timed out.
16     *        *        *     Request timed out.
17     *        *        *     Request timed out.
18     *        *        *     Request timed out.
19     *        *        *     Request timed out.
20    62 ms    57 ms    46 ms  wiki-01.infra.openwrt.org [139.59.209.225]

Trace complete.

1,854

Do google mam 9.
Ale z tym traceroute nic nie zrobisz, bo to tylko pokazuje jaka jest trasa do serwera.
I nawet jak polepszysz sygnał LTE to trasa dalej będzie taka sama.
Najważniejszy ping to jest chyba ten do BTS, bo późnej to już leci na łączach ISP.
Tak mi się wydaje, bo nie jestem pewien czy aby na pewno tak jest.

traceroute 8.8.8.8
traceroute to 8.8.8.8 (8.8.8.8), 30 hops max, 46 byte packets
1  46.584 ms  13.569 ms  16.256 ms
2  15.327 ms  16.366 ms  15.398 ms
3  19.542 ms  15.595 ms  33.735 ms
4  *  *  *
5  40.496 ms  18.942 ms  22.470 ms
6  21.142 ms  23.326 ms  23.647 ms
7  22.057 ms  23.271 ms  24.500 ms
8  *  *  *
9  dns.google (8.8.8.8)  48.469 ms  23.489 ms  24.259 ms

1,855 (edytowany przez PiotrekK 2023-06-24 14:24:32)

Focus napisał/a:

Do google mam 9.
Ale z tym traceroute nic nie zrobisz, bo to tylko pokazuje jaka jest trasa do serwera.
I nawet jak polepszysz sygnał LTE to trasa dalej będzie taka sama.
Najważniejszy ping to jest chyba ten do BTS, bo późnej to już leci na łączach ISP.
Tak mi się wydaje, bo nie jestem pewien czy aby na pewno tak jest.

traceroute 8.8.8.8
traceroute to 8.8.8.8 (8.8.8.8), 30 hops max, 46 byte packets
1  46.584 ms  13.569 ms  16.256 ms
2  15.327 ms  16.366 ms  15.398 ms
3  19.542 ms  15.595 ms  33.735 ms
4  *  *  *
5  40.496 ms  18.942 ms  22.470 ms
6  21.142 ms  23.326 ms  23.647 ms
7  22.057 ms  23.271 ms  24.500 ms
8  *  *  *
9  dns.google (8.8.8.8)  48.469 ms  23.489 ms  24.259 ms

Dłuższa trasa to zazwyczaj większe opóźnienie. I oczywiście nie chodzi tutaj o próby poprawienia tego ruterem. Ruter tego nie poprawi. No chyba, że Starlink ma krótsze trasy i można optymalizować po  tym WAN. Ma ktoś takie doświadczenia ze Starlink?

1,856

Macie jakiś patent aby ta dioda od 3G/4G robiła cokolwiek innego jak migała jednostajnie?

@PiotrekK
A jak ustawiłeś SQM dla internetu komórkowego?
Najbardziej zastanawiające są te linie z gwiazdkami w traceroute z request timed out, tak jakby SQM był ustawiony na wwan0 z QMI, a nie LAN.
No chyba, że to jest bez SQM, ale nawet bez tego to tyle linii z request timed out to jest dość dziwne.

1,857

W MF286D? Nie, nie sterujesz diodami, modem to robi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,858 (edytowany przez PiotrekK 2023-06-25 13:04:07)

Focus napisał/a:

Macie jakiś patent aby ta dioda od 3G/4G robiła cokolwiek innego jak migała jednostajnie?

@PiotrekK
Najbardziej zastanawiające są te linie z gwiazdkami w traceroute z request timed out, tak jakby SQM był ustawiony na wwan0 z QMI, a nie LAN.
No chyba, że to jest bez SQM, ale nawet bez tego to tyle linii z request timed out to jest dość dziwne.

Jak robiłem testy SQM to na interfejsie LTE QMI. Sugerujesz, że powinno być na interfejsie LAN?

Jeżeli chodzi o "gwiazdki", to... Bez SQM, to był tracert z Windows PC przez łącze modemu telefonu. A dlaczego myślisz, że SQM miałby na to wpływ?

1,859

Cezary napisał/a:

W pierwszym poście tego wątku - jest link do frameworka pod windowsa który to robi. Zmieni to modem na B02, później ew ręcznie podbijesz sobie modem znów do B12.

Dzięki.

Może komuś się przyda dodatkowe info z perspektywy osoby, która w życiu nie miała do czynienia z OpenWRT, choć kilka firmware wgranych na koncie już miałem (głównie telefony).

W pierwszym linku rzeczywiście mamy odniesienie do odpowiedniego frameworka (programu), który pomoże nam wgrać OpenWrt  bez dodatkowych kombinacji (wystarczy podłączyć urządzenie po LANie) - ja miałem już wersję Nordic, więc wybrałem frameworka:
"Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---.rar" z https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q

Ważne, żeby od razu ściągnąć odpowiedni plik z OpenWrt: https://www.mediafire.com/file/pq7gl96s … k.ZIP/file

Bo w archiwum "Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---.rar" w katalogu UPDATE są pliki od wersji Nordic. Zmyliło mnie to, że wielkości plików są dokładnie takie same, nic dodatkowo nie skopiowałem i za pierwszym razem wgrała mi się wersja Nordic, a nie OpenWRT.

Więc z drugiego linku ściągamy archiwum i te dwa pliki, które tam są, nadpisujemy pliki, które są w katalogu UPDATE w "Nordic to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---.rar".

Całą procedurę robiłem na Windows 10, uruchomiłem plik "ZTE_Sales_Update_Framework.exe" z prawami administratora, pozwoliłem na dostęp, kiedy windowsowy firewall się odezwał, wskazałem gdzie mam katalog UPDATE na swoim dysku, wyciągnąłem kartę SIM i rozpocząłem wgrywanie.

Jedna rzecz, która mnie zdziwiła, status dotarł do 99% i się zatrzymał - miałem tylko info, że resetuje się urządzenie. Nie wiem czy tak ma być, czy tylko u mnie tak było, ale ogólnie zresetowałem komputer i próbowałem dostać się do routera w przeglądarce.

Na początku nie wiedziałem jaki adres wybrać, bo na przykład 192.168.32.1 nie działał, ostatecznie chodziło po prostu o 192.168.1.1

Następnie żeby się zalogować używamy użytkownika root, hasło też root
Ustawiamy własne hasło i teraz w zależności co chcemy robić dalej, ja od razu zaktualizowałem wersję zrobioną jak rozumiem przez Cezary: https://dl.eko.one.pl/firmware/ a dokładnie plik (na dzień dzisiejszy): https://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-23.0 … pgrade.bin

Tutaj aktualizacja była dość intuicyjna, odpowiednia zakładka, wskazanie pliku i uruchomienie procedury. Fakt, pojawił się komunikat na czerwono, że ustawień nie da się przenieść między wersjami, ale ja ustawień żadnych jeszcze nie miałem, więc po prostu wymusiłem aktualizację.

Miałem też problem, żeby uruchomić Internet, więc szybka ściągawka dla osób, które jak ja są nowe w świecie OpenWRT:

Wchodzimy w zakładkę Sieć -> Interfejsy. Następnie Dodaj nowy interfejs -> nadajemy dowolną nazwę i wybieramy Komórkowy QMI -> Stwórz interfejs.

Wybieramy odpowiednie urządzenie (miałem i tak tylko jedno do wyboru: /dev/cdc-wdm0), APN (u mnie: internet), Typ uwierzytelniania PAP (nie wiem czy tak musi być, miałem tak na wersji Nordic) i dość ważne Rodzaj PDP: IPv4. Kiedy było IPv4/IPv6 nie łączył się z Internetem. Teraz jeszcze zakładka Ustawienia zapory sieciowej i w Utwórz/Przypisz wybieramy "wan".

Po zapisaniu w tym oknie, klikamy jeszcze Zapisz i zastosuj. Po tej procedurze powinno już ruszyć.

Włączenie WIFI dość intuicyjne. Resztę sam muszę poznać smile

1,860 (edytowany przez matibu06 2023-06-25 19:38:07)

Prawdopodobnie(tak rozumiem z opisu) poprostu wgrałeś OpenWRT metodą na frameworka. Sprawdź jeszcze jaką masz wersję modemu, możesz zrobić to logując się przez SSH i wpisując następujące komendy:
picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2
Jak wyskoczy okienko(jak wpisujesz to nie pojawia się tekst), wpisz:
ATI i kliknij enter. Wrzuć wynik tej komendy tutaj

Jeśli dostaniesz błąd picocom: not found, to wpisz opkg update, a następnie opkg install picocom

EDIT: a przy okazji i ja mam pytanie: jakie macie doświadczenia z Wireguard? Tzn jaki jest wpływ na działanie, wydajność samego routera? Dodam że chcę użyć wireguard jedynie w celu dostępu do sieci lokalnej, ruch z sieci lokalnej ma być kierowany łączem, bez VPNa

1,861

PiotrekK napisał/a:
Focus napisał/a:

@PiotrekK

Jak robiłem testy SQM to na interfejsie LTE QMI. Sugerujesz, że powinno być na interfejsie LAN?

Jeżeli chodzi o "gwiazdki", to... Bez SQM, to był tracert z Windows PC przez łącze modemu telefonu. A dlaczego myślisz, że SQM miałby na to wpływ?

Niczego nie sugeruję, zwyczajnie wydawało mi się, że to ma być LAN.
Też miałem ustawione LTE QMI i nie wiedziałem, czy to jest prawidłowy wybór.
Dlatego pytałem jak to miałeś ustawione i sam nie wiem jak to prawidłowo zrobić dla komórkowego internetu ze zmiennym download.

1,862

matibu06 napisał/a:

Prawdopodobnie(tak rozumiem z opisu) poprostu wgrałeś OpenWRT metodą na frameworka. Sprawdź jeszcze jaką masz wersję modemu, możesz zrobić to logując się przez SSH i wpisując następujące komendy:

Jeśli dostaniesz błąd picocom: not found, to wpisz opkg update, a następnie opkg install picocom

Za pierwszym razem wgrał się sam Nordic B02 - ale nie wiedziałem, że trzeba podmienić te dwa pliki, myślałem, że jest to gotowy zestaw.

Ostatecznie eksperymentowałem dalej i wgrałem: https://github.com/4IceG
Dla mnie, który dopiero zaczyna z OpenWrt, to przyjaźniejsza wersja, bo od razu jest zakładka Modem, skąd mam chociażby info, że:

"Rewizja / Wersja firmware: BD_TELIAMF286DV1.0.0B02".

Na tę chwilę procedura zmiany modemu jest dla mnie trochę niejasna, więc na razie chyba sobie odpuszczę.

1,863 (edytowany przez PiotrekK 2023-06-25 21:29:45)

Focus napisał/a:
PiotrekK napisał/a:
Focus napisał/a:

@PiotrekK

Niczego nie sugeruję, zwyczajnie wydawało mi się, że to ma być LAN.
Też miałem ustawione LTE QMI i nie wiedziałem, czy to jest prawidłowy wybór.
Dlatego pytałem jak to miałeś ustawione i sam nie wiem jak to prawidłowo zrobić dla komórkowego internetu ze zmiennym download.

OK, jako że, nie widzę u siebie sensu walki o opóźnienia, zrezygnowałem i nie analizowałem już tego dalej.
Zakładam, że optymalizację należy przeprowadzać na buforze interfejsu wyjściowego.

1,864

Miedzio napisał/a:
matibu06 napisał/a:

Za pierwszym razem wgrał się sam Nordic B02 - ale nie wiedziałem, że trzeba podmienić te dwa pliki, myślałem, że jest to gotowy zestaw.

Dla mnie, który dopiero zaczyna z OpenWrt, to przyjaźniejsza wersja, bo od razu jest zakładka Modem, skąd mam chociażby info, że:

"Rewizja / Wersja firmware: BD_TELIAMF286DV1.0.0B02".

Na tę chwilę procedura zmiany modemu jest dla mnie trochę niejasna, więc na razie chyba sobie odpuszczę.

Aktualizacja modemu na OpenWRT nie jest skomplikowana, procedura jest tutaj:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899

Aczkolwiek nie wiem jakie korzyści przynosi - wiem tyle że od wersji B10 lub B11 pojawia się agregacja uploadu, co u nas działa tylko w Orange

1,865

Miedzio napisał/a:

Dla mnie, który dopiero zaczyna z OpenWrt, to przyjaźniejsza wersja, bo od razu jest zakładka Modem

Jak dopiero zaczynasz z OpenWrt to musisz wiedzieć, że @IceG ma modemband i 3ginfo-lite ale OpenWrt jest w wersji rozwojowej.
Cezary nie ma modemband i 3ginfo-lite w obrazach i trzeba to sobie doinstalować ale OpenWrt jest w wersjach stabilnych.

Dla kogoś kto zaczyna z OpenWrt sugeruję zainstalować obraz od Cezarego.
Mając obraz od IceG prędzej, czy później wrócisz na forum, że coś nie działa i dołączysz do listy narzekających.

1,866

Focus napisał/a:

Mając obraz od IceG prędzej, czy później wrócisz na forum, że coś nie działa i dołączysz do listy narzekających.

Chyba musze częściej zaglądać na forum i czytać ten wątek, serio nie wiedzialem że aż tak Wszyscy narzekajo na moje obrazy i że jest aż tak dluga lista neutral.

Bylem przekonany że to kwestia tego, co kto potrzebuje (w obrazie). Ja nikogo usilnie nie namawiam do uzywania moich kompilacji.

Zalecam instalować obrazy od Cezarego, a moje traktować jako ciekawostke.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

1,867

IceG napisał/a:
Focus napisał/a:

Chyba musze częściej zaglądać na forum i czytać ten wątek, serio nie wiedzialem że aż tak Wszyscy narzekajo na moje obrazy i że jest aż tak dluga lista neutral.

Bylem przekonany że to kwestia tego, co kto potrzebuje (w obrazie). Ja nikogo usilnie nie namawiam do uzywania moich kompilacji.

Ja nic nie mam do Twoich kompilacji smile tylko, że @Miedzio pisał, że to są jego początki z OpenWrt i zwyczajnie informuję, że Twoje obrazy są w wersji rozwojowej. Chcę tylko aby zrozumiał jakie są różnice i z czym to się wiąże.
Nic poza tym.

1,868

PiotrekK napisał/a:

OK, jako że, nie widzę u siebie sensu walki o opóźnienia, zrezygnowałem i nie analizowałem już tego dalej.
Zakładam, że optymalizację należy przeprowadzać na buforze interfejsu wyjściowego.

Zagadnienia z SQM, QoS (Offloading) w tym pingi i jitterry, traceroute (dla Windowsa tracert) może są warte uwagi ale raczej w osobnym temacie. Dokładamy tu tylko niepotrzebnie kolejnych stron do czytania.

Trzeba odróżnić ping, jitter, utrata pakietów.

- Ping to opóźnienie czyli czas wysłania pakietu od nadawcy do odbiorcy.
Robiąc to w routerze jesteś nadawcą.

-Jitter to odchylenie parametrów sygnału i jest to różnica czasu opóźnienia między pakietami.
Mówiąc po ludzku parametr ten mówi o zakłóceniach w łączu internetowym co skutkuje pogorszeniem działania internetu.
Ten parametr ma znaczenie w zasadzie tylko dla usług streamingowych typu VoIP, gry online lub podobne usługi, które wymagają czasu rzeczywistego.
Dla zwyczajnych stron www nie ma to żadnego znaczenia.
Jitter mówi tylko o tym, że w jednej transmisji występują zmiany w routingu.

- Utrata pakietów to jest nic innego jak coś co zostało wysłane ale nie dotarło i podobnie jak Jitter mówi, że są problemy z łączem internetowym np. nasze łącze internetowe nie ma odpowiedniej przepustowości.

Czyli sugeruję najpierw zacząć od poprawy parametrów sygnału LTE i nie tylko DL ale też UL.

1,869

Focus napisał/a:
IceG napisał/a:
Focus napisał/a:

Ja nic nie mam do Twoich kompilacji smile tylko, że @Miedzio pisał, że to są jego początki z OpenWrt i zwyczajnie informuję, że Twoje obrazy są w wersji rozwojowej. Chcę tylko aby zrozumiał jakie są różnice i z czym to się wiąże.
Nic poza tym.

Dzięki za informację smile

Na razie wszystko działa i jestem zadowolony, ale prawda jest taka, że moje wymagania też nie są zbyt duże.
W razie problemów, nie będę narzekać, tylko wrócę do obrazu Cezarego wink

Dzięki za Waszą pracę!

1,870

Przecież możesz używać moich obrazów i dodać repo od IceG i zainstalować pakiety dodatkowe jak chcesz. Mój obraz, inny obraz, w sumie dowolny.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,871 (edytowany przez PiotrekK 2023-06-28 18:41:30)

Focus napisał/a:
PiotrekK napisał/a:

Zagadnienia z SQM, QoS (Offloading) w tym pingi i jitterry, traceroute (dla Windowsa tracert) może są warte uwagi ale raczej w osobnym temacie. Dokładamy tu tylko niepotrzebnie kolejnych stron do czytania.

Trzeba odróżnić ping, jitter, utrata pakietów.

- Ping to opóźnienie czyli czas wysłania pakietu od nadawcy do odbiorcy.
Robiąc to w routerze jesteś nadawcą.

-Jitter to odchylenie parametrów sygnału i jest to różnica czasu opóźnienia między pakietami.
Mówiąc po ludzku parametr ten mówi o zakłóceniach w łączu internetowym co skutkuje pogorszeniem działania internetu.
Ten parametr ma znaczenie w zasadzie tylko dla usług streamingowych typu VoIP, gry online lub podobne usługi, które wymagają czasu rzeczywistego.
Dla zwyczajnych stron www nie ma to żadnego znaczenia.
Jitter mówi tylko o tym, że w jednej transmisji występują zmiany w routingu.

- Utrata pakietów to jest nic innego jak coś co zostało wysłane ale nie dotarło i podobnie jak Jitter mówi, że są problemy z łączem internetowym np. nasze łącze internetowe nie ma odpowiedniej przepustowości.

Czyli sugeruję najpierw zacząć od poprawy parametrów sygnału LTE i nie tylko DL ale też UL.

Zgadzam się, że jest to temat szeroki i na inną grupę, ale skoro używamy Ookla Speedtest, który podaje kilka podobnie brzmiących parametrów jak ping jitter i packet jitter (należy je odróżnić), to może warto poczytać ciekawy artykuł

https://www.comparitech.com/net-admin/j … s-latency/

aby lepiej rozumieć, te wyniki

Idle Latency:    49.81 ms   (jitter: 0.51ms, low: 49.78ms, high: 51.77ms)
    Download:    32.26 Mbps (data used: 51.6 MB)
                403.36 ms   (jitter: 79.01ms, low: 53.99ms, high: 1406.88ms)
      Upload:    28.40 Mbps (data used: 36.9 MB)
                175.44 ms   (jitter: 57.07ms, low: 68.98ms, high: 322.03ms)
Packet Loss:     0.0%

Polecam.

1,872

Nie śledzę tego wątku dokładnie i jeśli takie info było wybaczcie. Maglowałem dzisiaj 2 sztuki na jedyny słuszny soft i miałem problem. Zte na wersji z t-mobile a może i play też wprowadziło aktualizację B02 no to mu pozwoliłem zassał. Potem chciałem sobie zbakapować partycje i kupa. Po konsoli uart życzy sobie hasełka. Zapodałem mu frameworka play to nordic. I wówczas hasełka już nie było. No i w moim mniemaniu po przejściu z B02 na nordicu do wyższych wersji w ogóle nie miałem czegoś takiego jak zaktualizuj teraz czy upadte now zawsze napis że pomiędzy 2 a 4 to zrobi. Oczywiście reboot i szło sobie dalej i tak aż do 12. Wcześniej było tak że od bodajże B05 czy B06 była opcja update now a teraz tego nie ma. Nie wiem czy to dlatego, że t-mobile zrobił aktualizacje czy zte coś pozmieniało.

1,873

smereka napisał/a:

Nie śledzę tego wątku dokładnie i jeśli takie info było wybaczcie. Maglowałem dzisiaj 2 sztuki na jedyny słuszny soft i miałem problem. Zte na wersji z t-mobile a może i play też wprowadziło aktualizację B02 no to mu pozwoliłem zassał. Potem chciałem sobie zbakapować partycje i kupa. Po konsoli uart życzy sobie hasełka. Zapodałem mu frameworka play to nordic. I wówczas hasełka już nie było. No i w moim mniemaniu po przejściu z B02 na nordicu do wyższych wersji w ogóle nie miałem czegoś takiego jak zaktualizuj teraz czy upadte now zawsze napis że pomiędzy 2 a 4 to zrobi. Oczywiście reboot i szło sobie dalej i tak aż do 12. Wcześniej było tak że od bodajże B05 czy B06 była opcja update now a teraz tego nie ma. Nie wiem czy to dlatego, że t-mobile zrobił aktualizacje czy zte coś pozmieniało.

A tak między nami, to w czym jest problem?

1,874

W niczym.Opisałem co zaobserwowałem.Nie mozna po takiej tmobilowej aktualizacji zrobic sobie backupu partycji bo haselko zalozyli i tyle

1,875

smereka napisał/a:

W takiej sytuacji zawsze możesz bootnąć initramfs openwrt i z niego zrzucać MTDki.