Odp: Modem od routera MF286D
Dobrze by było ,żeby taka przejściówka miała USB3.0 .... ale na mPCIe to tylko USB2.0 znajdywałem...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Modem od routera MF286D
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dobrze by było ,żeby taka przejściówka miała USB3.0 .... ale na mPCIe to tylko USB2.0 znajdywałem...
Bo 3.0 nie było standardem w minicpie i zwykle wkładali sygnały od usb 3.0 w miejsce linii pci, stąd też potrzeba zaklejania pinów. Już archiwalna technologia.
Tam nie tylko sygnały USB 3.0 są , pewnie jakieś SPI o sterowania LEDami... w kazdym razie dużo niekompatybilności ze standardowym mPCIe ZTE ttam ma , a standardowo przejściówki mPCI na USB są tylko na 2.0...
A czy telefon stacjonarny z funkcją SMS podłączony do tego routera, będzie potrafił w ogóle odebrać lub wysłać taką wiadomość SMS?
Ktoś praktykował?
Odpowiem sam sobie jako informacja.
Funkcja telefonu działa niezależnie od interfejsu QMI.
Nawet może nie być żadnego interfejsu.
Telefon działa wcześniej, niż router zestawi połączenie z internetem.
Funkcja SMS w telefonie nie działa.
W modemie mam właściwy CSCA (można go zmienić jakby co), w telefonie w Centrum SMS też wpisałem ten sam numer, wyłączyłem pierwszy dzwonek, zmiana danych CNMI też nic nie daje.
Co do CNMI to 1,1,0,2,0 powoduje, że nadawca nie otrzymuje informacji zwrotnej, że SMS został wysłany i dostarczony, a 1,2,0,0,0 powoduje, że informacja zwrotna jest.
Co można jeszcze zmienić w CNMI nie mam pojęcia.
Piszę to jako informacja, ciekawostka i nie oczekuję odpowiedzi.
Z tymi antenami to za dużo zachodu do tego modemu. Czy modem od 286D można przełożyć do 286R np.?
Będzie to działać pod openwrt? Czy trzeba jakoś zbudować nowy soft?
Można próbować , tylko znowu sprzętowo to kiepskie dopasowanie ,bo:
1. Nie wiadomo czy w ogóle ruszy , czy nie będzie miał jakiś konfliktów ( te modemy nie są full kompatybilne ze standardem mPCIe)
2. Modem MF286D jest USB3.0 , i na tych pinach co ma dwie dodatkowe pary do 3.0 to MF286 może mieć co innego wyprowadzone ( np sterowanie LEDami).
3. A jak ruszy to nie będzie to USB3.0 , bo MF286 tego nie wspiera ( choć raczej takich prędkości , gdzie byłby to problem nikt się nie spodziewa).
4 . Anteny , jak sam pisałeś MF286D ma ich dużo ( 5szt) , a MF286 tylko 3. Wypadałoby dwie dołożyć.
Od strony OpenWRT (softwarowej) jak już wszystko będzie "wykrywalne" to powinno być ok.
Myślałem, że mają taką samą liczbę anten. Ok rozumiem już wszystko. Dzięki za info
Strony Poprzednia 1 … 34 35 36
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Modem od routera MF286D
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc