1

Temat: Co kupić? Chcę mieć dużo ramu, mały pobór prądu i dużo miejsca na HDD

Witam,

mam już TP-Link 1043ND i można z nim dużo zrobić. Obsługuje moje torrenty, serwuje statyczne pliki html. Jego największym minusem jest jednak mała ilość RAMu.

Chciałbym postawić na tym jakąś dynamiczną stronę internetową stworzoną za pomocą Python/Django albo czegoś podobnego.

Potrzebuję czegoś lepszego niż mam teraz, co również pobierałoby max około 20W, chodziło 24h/dobę i zastanawiam się jakie są opcje.
Wymyśliłem takie:
1) Zrobić rammoda i mieć 64 MB... czy to wystarczy?

2) Kupić coś w rodzaju PogoPlug/SheevaPlug/Guruplug i wgrać Debiana, żeby nie użerać się z własnościowym oprogramowaniem. Jednak widzę, że wiele osób ma problemy z przegrzewaniem.

3) Gdzieś widziałem, że Seagate Dockstar był najtańszą opcją dostania sprzętu w stylu Plug Computer, ale teraz już chyba nie jest sprzedawany. Może jest jakiś jego następca?

4) Kupić jeszcze jeden router tylko do tego zadania?

2

Odp: Co kupić? Chcę mieć dużo ramu, mały pobór prądu i dużo miejsca na HDD

Zależy ile kasy chcesz na to wydać. Alixy mają 256MB i 500MHz procek. RouterBoard i Ubiquiti RSPRO mają po 128MB.

W 20W zmieścisz się z niektórymi płytami na atomie. A zastanawiałeś się nad tanim netbookiem?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez daniel 2011-05-29 18:47:21)

Cezary napisał/a:

Zależy ile kasy chcesz na to wydać. Alixy mają 256MB i 500MHz procek. RouterBoard i Ubiquiti RSPRO mają po 128MB.

W 20W zmieścisz się z niektórymi płytami na atomie. A zastanawiałeś się nad tanim netbookiem?

Hmmm, tak do 500 zł, ale realistycznie to chciałbym 300 zł, żeby dokupić jakiś dysk 1TB.
To na 100 % będzie tylko serwer do zabawy z Django (moooże z PHP), więc nie potrzebuje żadnych wyjść wideo tylko Ubuntu/Debian (lub jakiś inny linux, ale najlepiej żeby był z aptem) bez Xów. Chcę móc tam odpalić apache/nginx/pythona bez obaw o to, że braknie mi ramu tak jak teraz na 1043ND.

Co rozumiesz przez netbooka? Mały laptop czy tzw. nettop? Lepiej, żeby to nie był netbook, bo inaczej będą mi go wyciągać z szafki, bo przecież on jest przenośny i lepszy od laptopa. tongue

4

Najtaniej - uszkodzony netbook z walnietym LCD. cpu dobre, pamięci będziesz miał co najmniej 1G, a dysk jak sobie dołożysz. Małe i zamkniesz w szafie.

Z nettopów to najtańszy będzie coś koło 600-700zł, wiec nie ten pułap cenowy.

5

Cezary napisał/a:

Najtaniej - uszkodzony netbook z walnietym LCD. cpu dobre, pamięci będziesz miał co najmniej 1G, a dysk jak sobie dołożysz. Małe i zamkniesz w szafie..

A jak z poborem energii? Może jakiś namiar na taki sprzęt?

6

Allegro? Poboru mocy nie mierzyłem, nie sprawdzałem nigdy.

7

Cezary napisał/a:

Allegro? Poboru mocy nie mierzyłem, nie sprawdzałem nigdy.

BTW czym mierzyć zużycie energii komputera? Czytałem, że przez to zasilacze impulsowe nie można dobrze zmierzyć mocy przez użycie watomierza. W takim razie co stosować?

8

Właśnie watomierzem, tyle żeby miał pomiar cos φ.

9

Cezary napisał/a:

Właśnie watomierzem, tyle żeby miał pomiar cos φ.

Sorry, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie chcę mierzyć mocy tylko pobraną energię.
Czy na przykład coś z tej listy się nada?
http://sklep.avt.pl/c/pl/36_904/1/1/0/l … cznej.html

A wracając do tematu, jeśli nie netbook to co? Nie chciałbym za dużo przy tym dłubać. Wgranie nowego softu - ok, ale domontowywanie radiatorów (guruplug) albo liczenie na to, że tylko matryca LCD jest zepsuta nie wchodzi w grę. Spędzam teraz dużo czasu poza domem - powiedzmy 1 tydzień na miesiąc - i nie chciałbym przez cały tydzień męczyć się z zepsutym netbookiem żeby go uruchomić. Chcę żeby na mnie czekał i dał się uruchomić z nowym softem w jeden dzień. smile

10

No to kup gotową płytkę z atomem. Chyba że Ci te 64-128MB starczy.

11 (edytowany przez daniel 2011-05-29 23:08:35)

Skłaniałbym się ku czemuś opartemu jednak na ARM. Wydaje mi się, że to bardziej energooszczędne rozwiązanie, a ceny (chyba) są podobne. Guruplug chwali się zużyciem 5W, a Atom minimalnie ma 25W w idle. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Musi się na tym dać zainstalować jakąś dystrybucję linuksa. Architektura x86 byłaby idealna, bo miałbym wszystko skompilowane. Na ARM może być z tym większy problem.
No i nie wiem czy dysk podłączać przez USB czy jednak szukać czegoś z jakimś innym interfejsem.

12 (edytowany przez uwarowit 2011-05-30 09:50:54)

Mialem podobne potrzeby o do RAM i poboru mocy.
Wybralem terminal HP T5500.
RAM do max 512 MB, procek 733 MHz, dysk SSD 8 GB.
Bierze toto ok 12 W.
4 porty USB pozwalaja podlaczyc rozne elementy zewnetrzne np. dodatkowa karte eth.
Mozna ja oczywiscie wlozyc w slot PCI jednak na zamkniecie obudowy szanse nikna.
Openwrt na tym calkiem sprawnie dziala.
UWAGA - slacze ISA obsluguje dyski 44 pin 2,5 " do 20 GB. Dysk miesci sie w obudowie.
Wydalem na to 100 PLN.

Terminal Compaq T20 mozna kupic taniej bo juz za 40 PLN, sprzet slabszy ale i cena nizsza.
Opisywane zadanie udzwignie jednak spokojnie.

MV411+ HP T5500 z R52 + AA + OWFS + TEMPLOGGERD + MP00202
A0ZP = Absolutnie Zerowa Znajomość Pingwina. Nie byliśmy sobie przedstawieni.

13

Witam

Ja również polecam laptopa,

ustawienia trzeba wszedzie robić a co za różnica czy ma ekran czy nie?? do wgrania w router potrzebujesz podpiąć sie pod komputer a pod laptopa wystarczy dowolny monitor bo przecież ma wyjscie vga lub inne, potem odpinasz i zostaje kadłubek smile.

laptopy z tego co widzialem zazwyczaj ciągna do 30-45 W, wiecej tylko jak ładuje baterie więc jak bedzie pracowal pod zasilaniem to pewnie sporadycznie więcej prądu pociągnie.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

14

uwarowit napisał/a:

Mialem podobne potrzeby o do RAM i poboru mocy.
Wybralem terminal HP T5500.
RAM do max 512 MB, procek 733 MHz, dysk SSD 8 GB.
Bierze toto ok 12 W.
4 porty USB pozwalaja podlaczyc rozne elementy zewnetrzne np. dodatkowa karte eth.
Mozna ja oczywiscie wlozyc w slot PCI jednak na zamkniecie obudowy szanse nikna.
Openwrt na tym calkiem sprawnie dziala.
UWAGA - slacze ISA obsluguje dyski 44 pin 2,5 " do 20 GB. Dysk miesci sie w obudowie.
Wydalem na to 100 PLN.

Terminal Compaq T20 mozna kupic taniej bo juz za 40 PLN, sprzet slabszy ale i cena nizsza.
Opisywane zadanie udzwignie jednak spokojnie.

Ciekawe, ciekawe, ale gdzie znalazłeś takie ceny?
Tu znalazłem coś w moim przedziale cenowym:
http://allegro.pl/thin-client-futro-c20 … 98586.html
Za niecałe 200 zł byłby sprzęt 2,93 GHz + 512 RAMu. Ciekawe jak z poborem energii i instalacją Linuksa.

Zastanawiam się nad tym, że może jednak lepiej będzie nauczyć się obsługiwać Google App Engine, a kasę wydać na co innego. tongue

15

daniel napisał/a:

Ciekawe, ciekawe, ale gdzie znalazłeś takie ceny?

T20: http://allegro.pl/terminal-compaq-t20-3 … 95226.html

T5500 kupilem w komisie, na ALLEGRO czasem widywalem w podobnych cenach.

daniel napisał/a:

Tu znalazłem coś w moim przedziale cenowym:
http://allegro.pl/thin-client-futro-c20 … 98586.html
Za niecałe 200 zł byłby sprzęt 2,93 GHz + 512 RAMu. Ciekawe jak z poborem energii i instalacją Linuksa.

Z energia bedzie kilkakrotnie wiecej niz na proponowanych terminalach.
Z 10/12 W zrobi sie 70 lub wiecej.
Magia mocy procesora jest zawsze okupowana kosztem energii.
Warto dostosowac sprzet do potrzeb.

16

Uwarowit dobrze prawi. Sam posiadam właśnie T20 ze Slackware i T5520 na Archu - działają idealne.  Na pewno nie będzie problemu z OpenWRT na serii T5xxx bo to jak zwykły PC - bootowanie z USB 2.0 i można bezpośrednio taśmą podłączyć dysk 2,5".

17 (edytowany przez daniel 2011-05-31 18:28:23)

totalizator napisał/a:

Uwarowit dobrze prawi. Sam posiadam właśnie T20 ze Slackware i T5520 na Archu - działają idealne.  Na pewno nie będzie problemu z OpenWRT na serii T5xxx bo to jak zwykły PC - bootowanie z USB 2.0 i można bezpośrednio taśmą podłączyć dysk 2,5".

Słusznie, słusznie. Nie potrzebuję dużo MHz do przetwarzania tekstu (bo chyba na tym polega generowanie dynamicznych stron). Szukam czegoś co miałoby *dużo ramu*, może 512MB? Nie jestem jakimś super programistą, więc moja strona pewnie będzie żarła pamięć jak głupia. Czy może źle rozumiem i 512 MB ramu to overkill w przypadku procesorów o takiej mocy?

A ten dysk może mieć tylko XX GB czy może mieć więcej np. 1TB?

18

daniel napisał/a:

Słusznie, słusznie. Nie potrzebuję dużo MHz do przetwarzania tekstu (bo chyba na tym polega generowanie dynamicznych stron).

A ten dysk może mieć tylko XX GB czy może mieć więcej np. 1TB?

To jest tylko opcja bo domyślnie jest tam zamontowany wewnątrz jakiś mały SSD np. 64MB i można go wyjąć, dokupić taśmę i wpiąć dysk 2,5". Nie wiem jaki największy dysk obsłuży w ten sposób. Przez USB możesz sobie podpiąć za to już co chcesz.

19

totalizator napisał/a:

To jest tylko opcja bo domyślnie jest tam zamontowany wewnątrz jakiś mały SSD np. 64MB i można go wyjąć, dokupić taśmę i wpiąć dysk 2,5". Nie wiem jaki największy dysk obsłuży w ten sposób. Przez USB możesz sobie podpiąć za to już co chcesz.

Moj T5500 mial wewnetrzny flash 32 MB.

Warto przemyslec:
- openwrt np. w WR1043ND instalowany jest we flash 8 MB (4 razy mniej) i jeszcze pozostaje niemalo wolnego miejsca na dodatkowe moduly,
- w MR3420 wewnetrzny flash ma 4MB i dla openwrt tez wystarcza.
- malo flasch na moduly/dane? - mozna wetknac na tsiemce SSD IDE 8GB np. SAMSUNG P-SSD1800 czy dowolny inny.
Nie wyobrazam sobie zajecia calosci przez dodatki do openwrt.
- konieczna rozbudowa? na kanale IDE mozna podlaczyc 2 urzadzenia master i slave.

Pare postow wczesniej napisalem: max HDD dla tego sprzetu to 20 GB (nie sprawdzalem tego osobiscie).

20 GB na dodatki openwrt? LITOSCI.

Dla danych juz predzej.

Potrzeba naprawde duzo miejsca na dane?

totalizator napisał/a:

Przez USB możesz sobie podpiąć za to już co chcesz.

Masz 4 porty USB. Duzo miejsca trzeba? no to siup 4 dyski po 1 TB, albo i wieksze smile

Moze najpierw choc wstepnie i szacunkowo okreslic potrzeby przestrzeni na dane?
Moze wilk ma wielkie oczy?

Dobra opcja to wykorzystywanie RAM ile sie da - nie ma glowic, nie meczy sie zbytnio.
Przy zasilaniu buforowym z akumulatora ( toc to tylko 1 do 1.5 A) nie ma obaw padu z powodu zasilania.

Dlaczego openwrt?
- male wymagania a spore mozliwosci
- dziala w miare sprawnie bez niszczacego dyski swap'a

20

Może, dobrym rozwiązaniem będzie serwer NAS DNS-320 + DEBIAN.
Poniżej opis instalacji np. lighttpd  z obsługą PHP itp.
http://netbit73.blogspot.com/2011/02/dn … bsuga.html
Pozdrawiam

21

koyot napisał/a:

Może, dobrym rozwiązaniem będzie serwer NAS DNS-320 + DEBIAN.
Poniżej opis instalacji np. lighttpd  z obsługą PHP itp.
http://netbit73.blogspot.com/2011/02/dn … bsuga.html
Pozdrawiam

W porównaniu z T5500 to droższa opcja, ale na pewno ładnie się prezentuje.

22

uwarowit napisał/a:

Wybralem terminal HP T5500. RAM do max 512 MB, procek 733 MHz, dysk SSD 8 GB.

Znalazłem kilku sprzedawców, ale wszędzie konfiguracja jest z 128 MB. Skąd wziąć 512?

uwarowit napisał/a:

Bierze toto ok 12 W.

Zasilacz ma 40W. Duża różnica nie jest, ale z ciekawości: jak oszacowałeś/zmierzyłeś 12W?

Czy to USB to aby 2.0?

23 (edytowany przez totalizator 2011-06-02 21:42:39)

daniel napisał/a:

Zasilacz ma 40W. Duża różnica nie jest, ale z ciekawości: jak oszacowałeś/zmierzyłeś 12W?
Czy to USB to aby 2.0?

To będzie zużycie energii przez zasilacz przy pełnym obciążeniu (przecież są uniwersalne). Terminale t5125 & t5520 & t5525 zużywają 20W co wynika z oficjalnej dokumentacji -> (piąta strona) http://www.hp.com/hpinfo/globalcitizens … 561057.pdf

Mam T5520 i jest USB 2.0. W pozostałych modelach tej serii na 99,9% też. Google!

24

totalizator napisał/a:

To będzie zużycie energii przez zasilacz przy pełnym obciążeniu (przecież są uniwersalne). Terminale t5125 & t5520 & t5525 zużywają 20W co wynika z oficjalnej dokumentacji -> (piąta strona)

No jasne. Tak też się spodziewałem około 20W. Pytam, bo może o jakimś przydatnym mierniku bym się dowiedział.

25

daniel napisał/a:
uwarowit napisał/a:

Wybralem terminal HP T5500. RAM do max 512 MB, procek 733 MHz, dysk SSD 8 GB.

Znalazłem kilku sprzedawców, ale wszędzie konfiguracja jest z 128 MB. Skąd wziąć 512?

uwarowit napisał/a:

Bierze toto ok 12 W.

Czy to USB to aby 2.0?

Pamiec 512 MB od laptopa wyjalem po prostu z szuflady.  Max 512 MB RAM obsluguje mostek polnocny. Terminal ma gniazdo na RAM. Info w dokumentacji terminala.

Oszacowania pobieranej mocy dokonalem mierzac pobor pradu - amperomierzem w obwodzie zasilania 12V (akumulator bufora). Terminale z tej rodziny produkowane sa/byly z roznymi procesorami stad pobory mocy moga byc rozne. Niemniej nie sa duze.

T5500 ma USB ver 1. Info w dokumentacji terminala.