Temat: TP-Link Archer C7 V2 - halfbrick ?

Witam

Posiadam TP-Link Archer C7 V2, był na nim ostatni LuCI OpenWrt 18.06 i wszystko ładnie działało.
Zmieniłem IPS na Orange z Funbox 3.0, a że tam nie ma trybu bridge to na razie chciałem go używać, a swój router postawić za nim. Zalogowałem się i (tak myślę) wyłączyłem DHCP w nim (robiłem to przez LUCI), reboot, kabelki podłączone z Funboxa, działa. No to następnie chciałem podłączyć Archera jako drugi router i tu już nie udało mi się do niego zalogować, nie zgłasza się ani przez WWW, ani przez SSH.
OK, to zrobię reset i ustawię wszystko jeszcze raz, i dupa, reset nie działa (ile bym nie trzymał przycisku WPS/reset nic się nie dzieje, router wstaje normalnie).
Wifi 2 jak i 5GHz widoczne, łączy się do WiFi, ale nie dostaje IP. Próbowałem podłączyć Router tylko z kompem, ustawiałem sieć na sztywno na 192.168.0.x jak i 192.168.1.x nadal się nie da zalogować...
No to myślę, przestawię w tryb Failsafe, postawie tftp i tak zaciągnie czysty firmware, niestety też nie udało się przejść w ten tryb, jakim sposobem bym nie próbował ....
Jest tak, jak by ten przycisk nie działał w ogóle.
Siedzi tam czysty OpenWtr , trochę regułek i właściwie tyle.
Jedyne co, to uaktywniłem przycisk WPS aby można było korzystać z tej funkcji.

Czy ta się coś z tym zrobić, czy mam już tylko switch ?

2

Odp: TP-Link Archer C7 V2 - halfbrick ?

Ponownie i na spokojnie:
1. Sprawdź czy w failsafe da się wejść
2. Sprawdź czy recovery z uboota działa (musi)

WiFi jakieś rozgłasza?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez plonking 2019-07-29 09:18:24)

Witam

Ani w failsafe, ani w recovery nie udało mi się wejść, próbowałem kilku metod opisanych w internecie (uruchomienie z wciśniętym przyciskiem, wciśnięcie i przytrzymanie zaraz po uruchomieniu, klikanie kilka razy zaraz po uruchomieniu, ...) zawsze router się uruchamiał 'normalnie' ....

Sieci WiFi (2 i 5 GHz) się zgłaszają tak jak pisałem wyżej z nazwami takimi jak ostatnio były ustawione, można się zalogować do nich, ale nie dostaje się żadnego IP (bo wyłączyłem DHCP).

Ręczne ustawianie stałego IP też nie daje rozwiązania, nie da się zalogować na x.1.1 czy x.0.1

a może przycisk 'się zepsuł' ? w sumie od jego kupna do gdzieś miesiąc temu nie był używamy, ale ten miesiąc temu to był użyty kilka razy i wtedy działał (WPS się załączył).

Działa teraz jako 'zwykły switch'.

Pozdrawiam

4

Próbuj ponownie. Jeżeli to nic nie da to zostaje tylko jego rozebranie, podłączenie konwertera szeregowego i wgranie softu przez bootloader.

Albo... jeżeli jest na gwarancji to go oddaj i powiedź że po prostu przestał działać.

5

Witam

Będę jeszcze próbował, może 'źle klikam' ..

To jest C7 V2, czyli ma już trochę lat na karku smile

Pozdrawiam

6

Witam

Po wczorajszych bojach z routerem udało się go zmusić do tego aby się połączył z tftp i pobrał firmware :)
Nie pamiętam dokładnie teraz która to była metoda czy uruchomienie w wciśniętym reset/wps, czy klikanie po włączeniu czy może trzymanie po włączeniu, późno już było i jak zobaczyłem że pobiera firmware z tftp to reszta nie miała już znaczenia :)

Wstał na ostatnim oficjalnym firmware i na tym firmware chodzi ładnie, ale że jako mam teraz łącze 1gbps to jak jeszcze miałem zainstalowane ostatnie Openwrt to wydajność była na poziomie ~350 mbps na WAN. Pewnie ma to związek z Hardware NAT w tym routerze, bo jak wyłączyłem w oficjalnym FW Hardware NAT to wyniki miałem podobne.

Czy są już jakieś stabilne OpenWrt z obsługą Hardware NAT na tym routerze ?

Pozdrawiam

7

OpenWrt ma flow offload, więc zainstaluj sobie moje openwrt 19.07 a później w zakładce firewall włącz i zobacz ile ci podniesie.

8

o super, to można wyklikać w LuCi ?

9

Przeciez to napisałem, tak.

10

Cezary, chyba działa :D

https://www.speedtest.net/my-result/d/6 … e5f1edb10c

Więcej nie wydolę z tego łącza już :D

Dzięki za pomoc.

PS. W opisie tej wersji OpenWrt jest taki zapis:

- dodatkowe aplikacje - własne polecenia, adblock, DDNS, WoL, OpenVPN, wireguard- wszystkie z możliwością ustawienia z poziomu LuCI

Czy to oznacza że można postawić cały server OpenVPN z poziomu LuCI ?

Dzięki za pomoc.

11 (edytowany przez Cezary 2019-07-30 21:18:56)

Tak, cały konfig openvpn masz w gui (ale certyfikaty będziesz musiał generować w konsoli).