Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07
Winscp ma terminal uruchamiany przez ctrl-t . Wykonaj df i pokaż wynik.
w jaki sposób - przez putty nie moge sie zalogowac ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 52 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Winscp ma terminal uruchamiany przez ctrl-t . Wykonaj df i pokaż wynik.
w jaki sposób - przez putty nie moge sie zalogowac ![]()
reset i poszło - nie było tematu ![]()
@Cezary, czy to wydanie jest już stabilne i można wrzucać na routery pracujące, czy raczej jeszcze testy?
@Cezary, czy to wydanie jest już stabilne i można wrzucać na routery pracujące, czy raczej jeszcze testy?
To jeszcze nie zostało nawet oficjalnie wydane
działać działa, a czy chcesz to na produkcji to sam zdecyduj.
A takie pytanie, co się zmieniło (niestety od CC) w obsłudze Hi-Link? Bo interfejs zawsze ładnie zgłaszal mi się pod eth1, a teraz nie ma takiego urządzenia. Sam modem wydaje się być widoczny poprawnie.
T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=480 MxCh= 1
B: Alloc= 0/800 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 2.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 4.14
S: Manufacturer=Linux 4.14.138 ehci_hcd
S: Product=EHCI Host Controller
S: SerialNumber=ehci-platform
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr= 0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 4 Ivl=256ms
T: Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 2 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=12d1 ProdID=1f01 Rev= 1.02
S: Manufacturer=HUAWEI_MOBILE
S: Product=HUAWEI_MOBILE
S: SerialNumber=0123456789ABCDEF
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr= 2mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E: Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125usNic się nie zmieniło. Ty po prostu usb-modeswitch nie zainstalowałeś.
No, tak... Przyzwyczaiłem się, że już jest i zacząłem od kmod-usb-net-cdc-ether ![]()
Nawiązując do mojej wcześniejszej wypowiedzi w tym wątku o problemach ze zmiennym MAC, który przy restarcie powodował blokowanie sygnału przez Vectrę.
Korciło mnie, by popróbować zmian na WNDR4300.
Sprawdziłem Gargoyle 1.11.04, ale (jak pisałem w innym wątku), komendy w konsoli nie przyniosły oczekiwanego rezultatu. Po restarcie dalej bez zmian.
uci set network.wan.hostname='abcdefgh' >>> oczywiście był wpisany adres właściwy, nie abcdefgh
uci set network.wan.clientid='abcdefgh'
uci set network.wan.macaddr='ab:cd:ef:gh'
Załadowałem więc Openwrt 18.06 w konfiguracji, którą kiedyś miałem (i tam to działało). Podkusił mnie eksperyment. Załadowałem najnowsze 19.07 z zachowaniem konfiguracji.
Bingo! Luci wymagało kilku korekt i jestem w domu. Przestało zmieniać mi adres MAC po restarcie routera.
Teraz muszę to poobserować.
Informacyjnie - drugi WNDR4300 pracuje na wcześniejszej wersji 19.07 Cezarego jako repeater (konfigurowane pod LUCI) od kilku dni. Działa stabilnie.
Znów kilka poważnych zmian było w repo 19.07. Zaktualizowali sterownik od mt76, sporo poprawek w ar71xx. Czekam tylko na backport jeszcze jednej rzeczy i najbliższym czasie będzie kolejna kompilacja.
To jest nowy adblock w repo openwrt. Co i jak czytaj:
https://github.com/openwrt/packages/com … 8e2262128a
https://github.com/openwrt/packages/com … 5d099026f8
https://github.com/openwrt/packages/com … 6d0d3ea3de
https://forum.openwrt.org/t/adblock-sup … ad/507/887adb_backupdir patrz w plikach.
Okiem laika dowiedziałem się tylko że zmianili koncepcję że zawsze używa pliku backupu, i że ten jest w /tmp przez co po reboocie/utracie napięcia znika. Więc... rozumiem że trzeba zmienić /tmp na jakiś inny folder w linijce Backup Foilder? Tylko na jaki żeby było dobrze?
Aha, i jeszcze sprawa z Menadżerem Pakietów w LuCi. Świetnie że ktoś wreszcie wpadł na to żeby podzielić je na wszystkie dostępne, zainstalowane (powinno być "Installed" w angielskiej wersji swoją drogą
), posiadające aktualizacje, ale ideałem byłoby gdyby pojawiła się jakaś opcja do masowej instalacji wszystkich które mają takowe, lub osobnej wybierałki dla każdej osobnej pierdółki. Pojedyncze klikanie i podwójne zatwierdzanie jest irytujące.
Tak, zmień folder na inny.
Co do luci - zgłoś wnosek na https://github.com/openwrt/luci/issues
Tak, zmień folder na inny.
Ale jaki? Nie mam pojęcia o strukturze folderów w Linuksie, dlatego używam GUI LuCi...
A jaki poprzednio używałeś? Coś tak sobie ustawiłeś, np /mnt/sda1/backup czy coś innego. Więc taki ustaw też teraz (edytując plik edytorem).
A jaki poprzednio używałeś? Coś tak sobie ustawiłeś, np /mnt/sda1/backup czy coś innego. Więc taki ustaw też teraz (edytując plik edytorem).
Nic nie ustawiałem w poprzedniej wersji adblocka na dole była poprostu opcja "Use Backup folder" (czy jakoś tak) do zafajkowania, nigdzie (chyba, albo nie pamiętam) nie było napisane gdzie go tworzy.
Teraz opcje wyglądają tak: 
Jeżeli dobrze rozumiem powinienem zmienić Backup Directory z /tmp na coś innego, tylko jak sugerowałeś i co widać na załączonym obrazu użycie /mnt/sda1/backup wywala czerwony błąd.
Nie umiem korzystać z edytora, wolałbym pozostać w LuCi.
Bo go nie ma w systemie i musisz go zrobić.. Zaloguj się przez ssh do routera (co i jak jest w faq na górze tej strony) a później zrób
mkdir -p /mnt/sda1/backup
jeżeli chcesz taki katalog.
Ja zainstalowałem luci-app-adblock i go aktywowałem z kilkoma listami. Resetowałem router i plik stworzył się błyskawicznie. Niepotrzebnie zmieniacie ścieżkę backupu, jeśli się szybko tworzy na nowo. Dużo sprawniej niż kiedyś.
Ja mam zaznaczone wszystkie więc trochę dłużej to trwa niż w poprzednim adblocku gdzie wczytywał się od razu po restarcie backup. Plus, czasami wczytuje się mniejsza ilość definicji, dopiero odświeżenie wczytuje wszystkie.
Jak miałem wszystkie listy, to trochę router zamulał, więc mam domyślne i 3 sztuki więcej. Resztę ublock origin zrobi w przeglądarkach. MI głównie zależało na blokowaniu reklam na telefonie z Androidem(aplikacje z banerami)
Polecam Opere, która ma funkcję blokowania reklam ![]()
U mnie na TP-Link TL-WDR4300 v1 działa jak dotąd 4 dni i nie zauważyłem żeby coś było nie tak
A ja bym nie polecał póki co, bo według mnie to jeszcze beta. U mnie np. nie działają wszystkie urządzenia na sieci 5GHz.
nesus napisał/a:@Cezary, czy to wydanie jest już stabilne i można wrzucać na routery pracujące, czy raczej jeszcze testy?
U mnie na TP-Link TL-WDR4300 v1 działa jak dotąd 4 dni i nie zauważyłem żeby coś było nie tak
A u mnie na WNDR4300 po ponad 2 tygodniach stabilnej pracy nagle usunął się config /etc/config/wireless - w miejsce mojego pojawił się fabryczny z AP OpenWRT i wifi disabled. Reszta plików konfiguracyjnych jest nietknięta.
Pojęcia nie mam co mogło się stać, zwłaszcza że router był sobie sam ze sobą bo ja byłem poza domem w tym czasie.
Poza tym, gdyby wydanie było już stabilne to sami twórcy by je wypuścili oficjalnie na światło dzienne, a nie trzymali ponad miesiąc pod przykryciem ![]()
Już wcześniej pisałem że bardzo często rozłącza mnie z internetem. Wcześniej podejrzewałem, że może przez źle skonfigurowanego OpenVPNa. Przywróciłem ustawienia fabryczne, od nowa zainstalowałem extroot, skonfigurowałem OpenVPN porobiłem jeszcze kilka istotnych dla mnie rzeczy i niestety dalej wywala. Nie jest to regularnie. Bywa, że działa kilka godzin, a bywa że rozłącza klika razy na godzinę. Poniżej przesyłam ostatni log. Czy to wina softu, czy może uderzać do operatora?
Sat Aug 31 10:53:21 2019 daemon.notice netifd: Network device 'eth1' link is down
Sat Aug 31 10:53:21 2019 daemon.notice netifd: Interface 'wan' has link connectivity loss
Sat Aug 31 10:53:21 2019 daemon.notice netifd: Interface 'wan6' has link connectivity loss
Sat Aug 31 10:53:21 2019 kern.info kernel: [48604.971902] eth1: link down
Sat Aug 31 10:53:22 2019 daemon.notice netifd: Interface 'wan6' is now down
Sat Aug 31 10:53:22 2019 kern.info kernel: [48606.013416] eth1: link up (100Mbps/Full duplex)
Sat Aug 31 10:53:22 2019 daemon.notice netifd: Network device 'eth1' link is up
Sat Aug 31 10:53:22 2019 daemon.notice netifd: Interface 'wan' has link connectivity
Sat Aug 31 10:53:22 2019 daemon.notice netifd: Interface 'wan6' has link connectivity
Sat Aug 31 10:53:22 2019 daemon.notice netifd: Interface 'wan6' is setting up now
Sat Aug 31 10:53:24 2019 kern.info kernel: [48608.093321] eth1: link up (10Mbps/Half duplex)
Sat Aug 31 10:53:35 2019 kern.info kernel: [48618.493143] eth1: link up (100Mbps/Full duplex)Na razie masz informację że wan jest rozłączany. Sprawdź kable. I na razie nie używaj openvpn skoro nie jesteś pewien jaki element to powoduje.
z VPNa bardzo rzadko korzystam, w zasadzie tylko jak jestem poza domem. Natomiast taki stan rzeczy jak powyżej dzieje się za często, na Openwrt 18 działało bez problemu
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 52 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc