1

Temat: Domoticz - na czym postawić serwer?

Witam
Niedawno pojawił się tutaj temat o modyfikacji modułów SONOFF i okazało się że zaciekawiło mnie to trochę. Aktualnie mam kilka modułów WIFI/RF , które sterują kilkoma obwodami w moim domu ale widzę, że Domoticz powinien mi umożliwić dodatkowo obsługę kamery IP i ustawienie bardziej skompilowanych timerów niż standardowe eWeLink, którego to aktualnie używam.
Chciałbym Was zapytać na czym postawić serwer DOMOTICZA ? Wszędzie opisany jest serwer na RaspberryPI ale ja takiego aktualnie nie posiadam (jak mi się Domoticz spodoba to kupie Raspberry) .
Czy WDR3600 wystarczy? Mam jeszcze minikomputer z Androidem MK808B na którym mogę odpalić Picuntu - może to będzie lepsze?
Mam też 3 starsze tablety - 2 z Androidem 4coś oraz 1 z prockiem intela i Win10.

Na razie nie chciałbym kupować dodatkowych sprzętów...

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

2

Odp: Domoticz - na czym postawić serwer?

Na sam początek pewnie wystarczy. W sumie to źródła domoticza są, więc o ile sobie skompilujesz lub będziesz miał gotową binarkę to możesz uruchomić na czym chcesz. Kwestia wydajności to już inna historia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ewentualnie postaw sobie maszynę wirtualną (choć ż tego co widzę to jest wersja na Windowsa) na swoim obecnym PC i testuj. Jak Ci się spodoba to kup sobie RPi lub coś podobnego albo jakiś mały, tani PC (na allegro jest tego sporo). A jak Ci się ni spodoba to usuniesz VM i po sprawie.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

4

Dzięki za podpowiedzi - odpaliłem serwer na tablecie z Win10. Na razie działa całkiem nieźle. Udało mi sie dodać już pogodę i kamerę z MJPG-Streamera.
Teraz czas na przeróbkę SONOFF ...

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

5

Cześć!
Ponownie pojawiam się z pytaniem.
Na razie bawię się domoticzem na tablecie z Windowsem + obsługa po LAN. I to jest ok.
Chciałbym dodać sobie piloty do TV - widziałem na filmikach że tak można. Znalazłem jakieś repozytoria ale z tego co widzę są to repozytoria dla raspberry  - czy odpalę je na Windowsie? Ewentualnie na jakimś linuxie czy muszę mieć raspberry? 

Pozdrawiam.

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

6

Zadaj sobie pytanie: jak te "piloty" są podłączone do maliny. Jeśli przez USB to dasz radę podłączyć toto do PC. Jeśli przez GPIO to trudniejsza sprawa.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

7

Powalczyłem kilka wieczorów z odpaleniem linuxa na tablecie ale efekt nie był taki jak oczekiwałem. Największy problem brak dotyku oraz ładowanie i USB tylko 1port i lipa.

Raspberry pi już do mnie jedzie  wink

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

8

Witam!
Sorry za pisanie post pod postem ale chciałem podbić temat.

Poleci ktoś jakieś dobre forum o domoticzu ?
Po woli będę ogarniał swój domek ale szukam pomysłów i podpowiedzi.
Pozdrawiam.

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

9

edass napisał/a:

Witam!
Sorry za pisanie post pod postem ale chciałem podbić temat.

Poleci ktoś jakieś dobre forum o domoticzu ?
Po woli będę ogarniał swój domek ale szukam pomysłów i podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Może forum projektu będzie dobrym miejscem na szukanie pomysłów i pomocy.

10 (edytowany przez edass 2019-01-01 20:13:17)

Liczyłem na coś w naszym ojczystym języku...

BTW.
Ale zabawka z tego Raspberry i Domoticza big_smile .  Dawno nie maiłem tak ciekawego wyzwania!

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

11

edass napisał/a:

Liczyłem na coś w naszym ojczystym języku...

BTW.
Ale zabawka z tego Raspberry i Domoticza big_smile .  Dawno nie maiłem tak ciekawego wyzwania!

Spokojnie podstawy angielskiego wystarczą żeby zrozumieć o co chodzi. W naszym języku będzie ciężko chyba znaleźć jakieś sensowne forum, bloga opisującego "co i jak".

12

Blog po polsku o Domoticzu jest wspaniały:

https://cezarowy.blogspot.com

Przydałoby się jeszcze forum bo na forum jest więcej ludzi i łatwiej o jakąś podpowiedź zwłaszcza dla takich leszczy jak ja.

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH