Temat: Moje boje z OpenWrt na LuCi

Cześć, jestem lurkerem od kilku lat, odkąd odkryłem Gargulca który był na tyle prosty żeby nie musieć czytać

Po zakupie mocniejszego routera RT-AC58U odpalanym narazie na firmowym oprogramowaniu Asusa, postanowiłem zmienić mój stary Archer C5 v1.2 - który dotychczas był głownym domowym dostarczycielem internetu w domu, na repeater na drugim końcu domu - którym dotychczas był WDR4300 v1.7, oba na najnowszym Gargoyle od Cezarego.
Wymyśliłem sobie że zamienię też Gargulca na najnowszego OpenWrt 18.06 z LuCi i tutaj zasypała mnie ściana tekstu nie do przejścia, w porównaniu do prostego interfejsu tego pierwszego.

Po długich bojach udało mi się jako-tako zrozumieć co gdzie jest, chociaż funkcję repeatera udało mi się uruchomić dopiero za pomocą tego poradnika - parę innych bazowało na jeszcze starszej wersji lub pomijało jakieś istotne szczegóły.

Konfigurowałem wszystko kilkukrotnie, oczywiście za każdym błednym razem resetując ustawienia domyślne, udało mi się zrepeatować sieci dla 2 i 5GHz (czego nie byłem w stanie zrobić na Gargulcy, ten pozwalał na tylko jedną), niestety, nadal mam problem z dwoma rzeczami:

1. sieci znikają z eteru po włączeniu takiego szyfrowania i hasła jakie mam na głównym radyjku

2. nie można się dostać do repeatera po wifi - tak, próbowałem dodać porty 22 i 80 jak ktoś opisał na tym forum i tak, mam wyłączoną izolację klientów

Wiem że mogę sobie wrócić do Gargoyle i zapomnieć o wszystkim, bo na dobrą sprawę jest mi potrzebne jedynie 2GHz w drugiej części domu dla kilku czujników i komórek, ale skoro ten umiera a OpenWrt ma być wkrótce jedyne rozwijane...

2

Odp: Moje boje z OpenWrt na LuCi

Masz: http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy działa na 100%, zrób wszystko od początku do końca na domyślnej konfiguracji openwrt.

Co do obu sieci - akapit "Rozgłaszanie sieci bezprzewodowo" robi dalej sieć na interfejsie "radio0". Zrób po prostu to samo jeszcze tylko zmień na "radio1", będzie rozgłaszało obie sieci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Shoonay 2018-06-17 06:56:53)

Doceniam pomoc, ale to mnie przeraża w tych poradnikach ze ścianami tekstu, głupia sprawa, ale ja nawet nie wiem gdzie to wpisać w LuCi ... narazie potrafię jedynie instalować pojedyncze pakiety w System/Software hmm

4

Ja za każdym razem jak instaluję OpenWrt początkującym to instaluję też motyw Material. Dużo prościej w LuCI się odnaleźć z tym motywem. Mimo tego nie bój się poradników Cezarego, on robi naprawdę kupę dobrej roboty i mi te poradniki bardzo rozjaśniły działanie OpenWrt

5

W konsoli się to wpisuje, nie w luci. Luci jest dość... drętwe do konfiguracji i naprawdę szybciej się to robi z konsoli.

6 (edytowany przez Shoonay 2018-06-17 09:12:17)

Okej, ogarnąłem wklepywanie przez PuTTY, i... ubiłem router. Prawdopodobnie jakaś literówka, nie wiem, najpierw zainstalowałem potrzebne pakiety poczym wklepałem:

# uci set network.lan.ipaddr='192.168.2.1'
    # uci -q del network.wan
    # uci -q del network.wwan
    # uci set network.wwan=interface
    # uci set network.wwan.proto=dhcp
    # uci -q del network.bridge
    # uci set network.bridge=interface
    # uci set network.bridge.proto=relay
    # uci set network.bridge.network="lan wwan"
    # uci commit network

Tutaj nie jechałem dalej tylko zresetowałem, a po resecie system wstał oczywiście pod 192.168.2.1 (wcześniej 192.168.1.1). Wziąłem się za resztę:

# uci -q del wireless.radio0.disabled
    # uci -q del wireless.@wifi-iface[1]
    # uci -q del wireless.@wifi-iface[0]
    # uci add wireless wifi-iface
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].device=radio0
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].mode=sta
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].ssid=domowy-internet
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].encryption=psk2
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].key=12345678
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].network=wwan
    # uci commit wireless
    # uci set dhcp.lan.ignore=1
    # uci commit dhcp
    # uci set firewall.@zone[0].network='lan bridge wwan'
    # uci commit firewall
    # reboot

... oczywiście zmieniając key=12345678 na moje hasło, ale router już nie wstał po reboocie, nie do końca rozumiem dlaczego.

Całe szczęście że kilka lat wcześniej ubiłem Gargulca i pamiętałem metodę na dostanie się do jego trybu failsafe, więc router czeka zwarty i gotowy na dalszą męczarnię.

PS: proszę, powiedzcie że istnieje metoda na skopiowanie tekstu tej formułki do PuTTY...
EDIT: jest, prawy klawisz myszki big_smile

7

Wyłączyłeś dhcp, więc ustaw sobie ip na 192.168.2.2 i normalnie zaloguj się do routera na 192.168.2.1.

8 (edytowany przez Shoonay 2018-06-17 09:11:57)

Aaaaaa, rozumieć, tak samo jak przy trybie failsafe - ustawiam na stałe adres IP dla drugiej sieciówki w kompie i do niej podłączam router.
Myślałem że skoro "router powinien dostać adres [...] z adresacji routera nadrzędnego" to zgłosi się sam z adresem który mu dadzą...

Dzięki, już działa, jedziem dalej. smile

9

Tak, tak jak jest napisane. Powinien dostać adres z routera nadrzędnego, o ile się podłączył do niego. Jak nie dostałeś to znaczy że się nie podłączył albo coś zepsułeś w konfigu, więc ustawiasz ręcznie ten inny adres, łączysz się routera i patrzysz dlaczego.

10 (edytowany przez Sigma 2018-06-17 09:26:34)

uci set wireless.@wifi-iface[-1].ssid=domowy-internet

W tej linijce ustawiłeś SSID głównego routera - tego z którego ma być podany adres. Jak nie zmieniłeś na swój SSID, to się nie połączy wink

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

11

Zrób od nowa, spokojnie i powoli. Też mi na początku nie szło a teraz bez problemu smile Wystarczy po kolei pisać polecenia, patrząc czy nie trzeba nic zmienić w nim i sukces gwarantowany.

12

Jeszcze jeden mały problem, źle stworzyłem sieć radio1 więc teraz mam w wifi mastera innego i klienta innego, nie do końca ogarniam w których miejscach to zmienić żeby stworzyć osobnych mastera i klienta dla 2i5ghz.

# uci set wireless.@wifi-iface[-1].mode=sta
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].network=wwan
    # uci commit wireless

# uci set wireless.@wifi-iface[-2].device=radio1
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].mode=sta
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].ssid=domowy-internet5ghz
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].encryption=psk2
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].key=12345678
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].network=wwan
    # uci commit wireless

oraz

# uci -q del wireless.@wifi-iface[1]
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].mode=ap
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].network=lan

# uci -q del wireless.@wifi-iface[2]
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].device=radio1
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].ssid=domowy-internet5ghz
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].encryption=psk2
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].key=12345678
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].mode=ap
    # uci set wireless.@wifi-iface[-2].network=lan

Coś takiego?

13

W /etc/config/wireless

Nie rób ponownie następnych sekcji bo będzie za dużo. Popraw po prostu to co zepsułeś, ręcznie lub przez uci.

14

Za dużo informacji jak na pierwszy dzień w przedszkolu OpenWrt... wink
Narazie jestem na etapie kopiowania z tamtego poradnika poleceń których nie do końca rozumiem w konsolę, i chciałbym wiedzieć jak odróżnić jedną sieć od drugiej, które rozkazy za to odpowiadają.

15

To najpierw przeczytaj to: http://eko.one.pl/?p=openwrt-uci żebyś wiedział co i dlaczego.

16

Okej, dzięki za pomoc, za dużo informacji jak na pierwszy dzień, nie mam pojęcia co ustawić, zostaję przy jednym radio.