1

Temat: Router WR841N v11.1 + Gargoyle 1.8.1

Cześć,

Kupiłem router TP-Link WR841N v11.1 i postanowiłem wgrać do niego inne firmware. Nie znając się zbytnio na rzeczy wgrałem jakieś znalezione oprogramowanie OpenWrt. Po tym zabiegu wpisuując 192.168.1.1 nie mogłem się zalogować do żadnego panelu.

Internet po kablu działał, w wifi stworzyła się niezabezpieczona sieć o nazwie OpenWRT i net też śmigał. Nie umiałem wejść do panelu ustawień i ustawić hasła, nie umiałem nic ustawić.

Gdzieś wyczytałem że to oprogramowanie nie ma "graficznego interfejsu" przez przeglądarkę.

Dalej postanowiłem wgrać firmware od Gargoyle. Zrobiłem to przez WinSCP i Putty korzystając z jakiegoś poradnika na YT.

Oprogramowanie wgrało się i tu... klapa. Wszystkie lampki na routerze zgasły, nie ma ani neta po kablu ani wifi. Nie da się wejść w ustawienia przez przeglądarkę. Przez WinSCP też nie da się już połączyć.

Oprogramowanie które wgrałem:
gargoyle_1.8.1-ar71xx-generic-tl-wr841n-v9-squashfs-sysupgrade

Co mogę w tym przypadku zrobić? Resetowanie routera nic nie daje. Po włączeniu do prądu pali się przez chwilę jedna dioda później wszystko znika.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

2 (edytowany przez gegu 2017-07-18 04:29:32)

Odp: Router WR841N v11.1 + Gargoyle 1.8.1

Podepnij kabel usb ttl i zobacz co się dzieje za pomocą terminala. Nowy fw wgrasz przez tftp - do tego ten kabel też się przyda. Możesz też zobaczyć czy jest tryb fail safe i jeśli jest to wgrasz nowe gargoyle bez kabla usb ttl. Użyj gargoyle dla 11. wersji hw.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

3

Jeżeli nie masz w bootloaderze trybu awaryjnego - zostaje tylko rozebranie go, przylutowanie odpowiedniego konwertera szeregowego i ponowne wgranie softu. Jeżeli masz go jeszcze na gwarancji to po prostu oddaj go. I następnym razem nie wgrywaj pierwszej lepszej wersji tylko przeczytaj co to jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

gegu - Ten kabel z tego co widziałem (chyba że źle szukam kosztuje prawie tyle samo co ten router) ...
Cezary - szczerze to nie wiem za bardzo co to bootloader ani tryb awaryjny, jest na gwarancji ale to pewnie z 2 tyg potrwa, miałem nadzieje że samemu mi się uda z tym uporać.

5

Więc albo czeka Cię dużo czytania albo oddaj na gwarancję. Tak jest najprościej.

Kabel ttl kupisz już za 10-15zł, jak dobrze trafisz to za połowę tej kwoty.

6

Mógłbyś podrzucić mi link do tego kabla? Nie chce kupić złego. Będę wdzięczny

7

Pierwszy lepszy z allegro: http://allegro.pl/konwerter-cp2102-rs23 … 60921.html

8

Wygląda na skomplikowane smile To jest gotowe do użycia czy trzeba coś lutować?

9

Trzeba lutować. Dlatego napiszę po raz kolejny- oddaj na gwarancję.

10

MaTi niestety albo lutujesz albo oddajesz na gwarancję. A w miedzy czasie poczytaj sobie trochę o OpnWRT, LEDE czy Gargoyle.

PS: "Nie znając się zbytnio na rzeczy" a zabierając się za cokolwiek nie wróży zazwyczaj niczego dobrego. Najpierw teoria a potem praktyka. Zazwyczaj się sprawdza.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

11 (edytowany przez gegu 2017-07-18 15:13:08)

@ Mati

Możesz spróbować czy jest tryb fail safe w ubocie. Jeśli jest, to wystarczy kabel sieciowy (lan), jeśli nie ma, to jakiś kabel na cp2101/2102, ftdi232/3232 albo pl2303. Może być też stary kabelek usb z nokii ino trza miernikiem sprawdzić, który kabel to masa, a który tx. Możesz też kupić używany router z olx za 20-30zł.

Nie moja wina, że kable kosztują. Jak jesteś z okolicy Katowic, to możesz do mnie podskoczyć, to Ci go postawię na nogi za darmo.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

12

Dzięki wszystkim za rady, poszedłem dziś z nim do Media Ekspert i wymienili od ręki na nowy smile

Generalnie czytałem trochę zanim zacząłem wgrywać ale widać za mało tongue

No i teraz pytanie do ekspertów, podpowiecie co najlepiej do niego wgrać? i może ewentualnie jakiś link do poradnika ?

Model: TP-Link WR841N(PL) v11.1

13

Wielkiego wyboru nie masz: lede. Tak po prostu z gui. Wersję moją bez gui lub z luci.

14

Zawsze jak coś piszesz to wklejam w google i czytam ale ta ilość informacji mnie przeraża smile
Na Twojej stronie znalazłem informację że "Urządzenie ma mało pamięci flash. Nie jest polecane dla OpenWrt/LEDE.
"
Czyli lepiej żebym zostawił seryjny firmware?
Jeśli możesz podać mi bezpośrednio link co najlepiej ściągnąć i wrzucić w ten router będę wdzięczny, nie chce znów czegoś zepsuć.
Ważne dla mnie żeby miało interfejs graficzny, inaczej mogę sobie nie poradzić.

15

http://downloads.lede-project.org/relea … ory-eu.bin

16

PS - Gargoyle też zbudowali: https://www.gargoyle-router.com/downloa … actory.bin

17

Wrzuciłem Gargoyle z linku od Ciebie i wszystko śmiga smile
Spolszczenia już nie można doinstalować bo jest info że za mało miejsca na dysku ale da się bez tego przeżyć smile

Jakieś wskazówki co warto tam ustawić?
Tak jest ok?:
https://image.ibb.co/cqDvaQ/router.png

Dzięki Cezary za pomoc

18

Może być.