1

Temat: Gargoyle 1.8.0

Cezary, jest szansa, że będziesz paczkował 1.8.0? Czy odpuszczasz to wydanie? To zdaje się wciąż BB.

2

Odp: Gargoyle 1.8.0

To jest wciąż BB. I wciąż zburaczone.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary co jeszcze jest skopane w Gargoyle?

4

Pisałem już wielokrotnie. Obsługa modemów, brak AC, sieć gościnna kuleje i kilka pomniejszych rzeczy.

5

czyli mamy rozumieć że Gargoyle skończyło się na 1.6 ? Bo zaraz upłynie rok jak wyszła ostatnia sprawna wersja.

6

Jakoś źle rozumiesz. Gargoyle ma linię 1.7, ma 1.8, zaraz będzie 1.9.

7

Można tak to ująć. Ja już kilka miesięcy temu przerzuciłem się na CC na głównym routerze. Choć przez jakiś czas używałem testowego Gargoyle 1.7.x i poza tym co Cezary przytoczył ponownie co nie działa w pełni byłem zadowolony.

8

ta tylko że CC to nie jest Gargoyle. W sumie może się czepiam ale potem będzie linia 1.9.5 i 1.9.8. Nie o to chodzi, OpenWrt rozwija się, wszedł już w faze CC a za parę miesięcy (paręnaście) pewno wejdzie wersja DD. Sęk w tym że w tym tempie Gargoyle nadal będzie siedzieć w przestarzałym BB. Całość straciła impet i to martwi.

9

Gałąź 1.9 na CC już istnieje. A że ja nie mam motywacji żeby to ciągnąć to już inna historia.

10

W jaki sposób można zmienić domyślny adres ip routera lan tak żeby miał adres inny niż 192.168.1.1 ?

Potrzebuję zmienić zdalnie gargoyle'a 1.7.0 który często się wiesza a adres wan dostaje właśnie 192.168.1.1

11

Pytanie z natury dziwnych? Po prostu zmień w gui/przez ssh?

12

Pytanie normalne, po wgraniu standardowego obrazu odetpnę się od sieci a dostęp do routera mam zdalny.

13

Wiec nie zmienisz, bo nie masz jak.

14 (edytowany przez Jarni 2015-09-02 21:09:55)

Cezary napisał/a:

To jest wciąż BB. I wciąż zburaczone.

Z przykrością potwierdzam sad
Dla WDR3600 nadal obcina mi pasmo o 1/2
Pozostaje czekać na ustabilizowanie 1.9.0

15

(wrd4300 v1) Cezary ... do tej pory siedziałem na 1.6.2 i ... niestety ciągle mialem jakies problemy (albo co chwile podczas kopiowania z dysku usb router sie resetowal, albo serwer dlna gdy chcialem ogladac film pokazywał na liscie 0 filmow i musialem za kazdym razem na nowo skasowac) ... zobaczyłem wersje 1.8.0 ... no i test. W tej chwili skonczylem calosc ogarniac i ... na dysku z partycją ext4 dlna zaminielo mi katalog films na taki sam z zawartoscią "dlna" -  ... oczywiscie wszystkie dane znikly, dysk udostepniony na sieci gdy wchodze w katalogi twierdzi, ze nie mam do nich dostepu, oraz widze brak zakladki "uslugi" w interfejsie web ... cos poradzisz ? smile

16

Odłączyć  i podłączyć dysk, może po prostu się odmontował.

17

Po paru wgraniach softu, problem z dyskiem znikł (pojawiały się inne miedzy innymi ciagle restarty itd). Na chwile obecną nie mogę opanować kamery video hmm Wcześniej działała ... po ostatnim wgraniu softu przestala. W zakładce USBreset kamera jest widoczna (Microsoft® LifeCam HD-3000    045e:0779) . Natomiast w zakładce webcam "Nie wykryto zadnej kamery USB". Kasowałem plugin i dodawałem ponownie, ale nic to nie dało. Jakiś pomysł ?

18

Pokaż
cat /proc/bus/usb/devices
logread

19

Router na sofcie 1.8.0 padł do takiego stopnia, że nie reagował na resety z przycisku, wejscie przez ssh itd. Po paru godzinach załapał połączenie przez putty, wgrałem szybko 1.6.2 i darowałem sobie kolejne eksperymenty smile Jakoś ta wersja "stable" w moim wypadku na wdr4300 v1 sie nie sprawdza. Jaja pokolei ze wszystkim - nawet wieszał się na próbie zmiany mac adresu ... Chyba Ty Cezary musiał byś to ogarnąć, żeby miało ręce i nogi smile Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.