Temat: Na pół żywy MR3420 jako modem LTE (+ZTE MF821) co można uszczuplić?

Witam, posiadam router MR3420 w którym porty LAN zostały uszkodzone i fizycznie odłączone,
został tylko sprawny WAN, WIFI, USB - zainstalowany na nim jest Gargoyle 1.6.2.2,
router leży w szafie a chcę go użyć jako "konwerter LTE/LAN przy połączeniu z ZTE MF821.

Za nim będzie już istniejąca sieć z NATem (obecny MR3220) której nie chciał bym obarczać komunikacją Modem-Router z wiadomych przyczyn (za słaby sprzęt).

Router ma wyłączone wifi, żadnego extroota WAN ustawiony jako LAN - do modemu wystarcza to co ma na gołym Gargoyle 4mb.

Co można w takim routerze odinstalować, wyłączyć jakieś serwisy lub zmienić soft na DUŻO chudszy by obsługiwał właściwie tylko modem LTE, 3ginfo, NAT (choć nie wiem po co go dublować) - trochę więcej ramu i mniej obciążony procek pozwolił by mi spokojnie na te 20/10MB które w mojej lokalizacji mogę wydusić - co prawda czasem osiągam takie wyniki transferów ale różnie to bywa - czasem się net przytnie (mimo że modem się nie rozłącza - nie widać nic w logach) - no i chyba muszę dołączyć zewnętrzne zasilanie modemu i było by raczej ok.

Jakieś propozycje?

2

Odp: Na pół żywy MR3420 jako modem LTE (+ZTE MF821) co można uszczuplić?

Zainstalować czysty BB ?

3

1. Czysty BB obsłuży mi ten modem bez dodatkowych pakietów?
2. Z powodu braku LAN router po aktualizacji do BB będzie widziany po wifi bo innego dostępu mieć nie będe?

4

Skompiluj sobie BB okrojone do minimum ze zmienioną konfiguracją portu WAN. Jak coś będzie nie tak to zawsze zostaje konsola.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

5

O ho - i zaczęły się pojęcia przerastające moją wiedzę typu "skompiluj", po konsoli to ja mogę robić co trzeba ale przygotować sobie obraz do routera to już nie dla mnie (chyba)

6

Zainstaluj sobie Debiana albo Ubuntu na wirtualce, doinstaluj potrzebne pakiety, ściągnij źródła i config Cezarego, wywal z configu rzeczy, których nie będziesz używał, dodaj potrzebne pakiety, skopiuj sobie plik z konfiguracją tak żeby zmienić port WAN na LAN i skompiluj. Tu masz instrukcje co i jak zrobić:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

7

Ok postudiuje i zobaczę co da się zrobić smile