1 (edytowany przez Yamato 2014-02-02 22:50:44)

Temat: szybkie przywracania exroota

witam, czy na open wrt (najnowsza komilacja z tej strony) moge szybko przywrocic do stanu funkcjonalnosci zrobionego wczesniej exroota? wczesniej zazwyczaj bawilem sie w skrypty od vargalexa, ale tak mi sie cos zdaje, ze w konsoli mozna to zrobic rowniez szybko nie usuwajac reszty,  ktora aktualnie jest na dysku usb, prosze o pomoc/podpowiedz jak to wykonac

MT RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
Asus RT-AC58U

2

Odp: szybkie przywracania exroota

Zadaj inaczej pytanie bo nie rozumiem co masz na myśli "przywrócić do stanu funkcjonalności zrobionego wcześniej exroota".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

big_smile no wiec zapomnialem, iz przy update softu tj openwrt oczywiscie wywali mi exroota bo jak by nie inaczej
a moje pytanie brzmi, jak spowrotem utworzyc exroota tak, aby wszystko bylo ustawione/dzialalo jak wczesniej?

Asus RT-AC58U

4

Ustaw uuid w fstabie, enable na 1 i http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot#aktualizacja. Czyli trzy polecenia do zrobienia.

5 (edytowany przez Yamato 2014-02-02 23:13:00)

niby extra RAM(swapa) widzi ale miejsca na pakiety itp nadal niemoze prawidlowo przypisac (w menu oprogramowanie nadal widnieje tyle, co oferuje sam router) - chyba brak sda2?

Asus RT-AC58U

6

Tego już nie wiem gdzie masz extroota smile

7 (edytowany przez a.bakus 2014-02-03 00:26:50)

http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot

Obszerny cytat:

Aktualizacja
Ostatnie wersje Backfire, Attitude Adjustment i Trunk wprowadzają jeszcze jeden element do całości - sumę kontrolną. Jeżeli pierwszy raz robimy extroota, system na nośniku umieszcza plik extroot.md5sum który jest sumą kontrolną systemu. Podczas uruchamiania extroota jest ona porównywana - jeżeli się zgadza, system kontynuuje działanie uruchamiając extroota. Jeżeli nie - np. z powodu upgrade systemu - system odmawia aktywacji, bo może to oznaczać że na nośniku mogą być pliki z poprzedniej wersji systemu, niekompatybilne z bieżącą. Więc po upgrade systemu, jeżeli mamy pewność że wszystko się zgadza należy po prostu usunąć z nośnika plik kontrolny o wspomnianej nazwie i system normalnie wystartuje z nim.

Po aktualizacji systemu (mtd/sysupgrade itd) dane na nośniku zostają takie jak były - aktualizacja ani nie usunie danych z nośnika ani nie zaktualizuje pakietów które są tam zainstalowane. Co więcej - extroot zostanie zdeaktywowany! Więc po upgrade systemu należy ręcznie aktualizować pakiety i pliki konfiguracyjne na nośniku, potem zostaje tylko zmiana w fstab i usunąć z nośnika plik etc/extroot.md5sum, lub wydać polecenia

# /etc/init.d/fstab overlay_enable
    # reboot

No i trzeba usunąć <extroot>/.extroot.md5sum

8

@a.bakus: a sprawdzałeś co robi /etc/init.d/fstab overlay_enable? Właśnie md5sum usuwa...

9

@Cezary: No w opisie jest napisane "/etc/init.d/fstab overlay_enable" jako alternatywne posunięcie, jeżeli usuwamy ręcznie to oprócz usunięcia etc/extroot.md5sum należy też usunąć <extroot>/.extroot.md5sum. Tylko o to mi chodziło smile Po prostu zabrakło tego w opisie.