26

Odp: TL-WR740N i Plugin Webcam support, da radę?

pepe2k napisał/a:

big_smile
Nie mogłem się powstrzymać. Ja o dobrej jakości obrazie mówię dopiero jak rozdzielczość jest w okolicach 1280x960 px. Z tego, to można potem coś uzyskać/zobaczyć/sprawdzić. Przy 424x240, to ludzka twarz z kilku metrów zajmuje na obrazie ile - 20, 30 pikseli?

Również … big_smile . Lejesz wodę aż miło bez żadnych konkretów, podaj linki do tych kamer o tak świetnych rozdzielczościach. Mam 2 kamery IP (jedna, sprawna, druga kupiona za 50%ceny na aukcji wyłożyła się po ok. 9 miesiącach). Przed zakupem testowałem-tak tanie w cenie ok. 300zł TL  i D-Link, zdecydowałem się na Ubiquiti-Doma ze sklepu i mini z aukcji ze względu na zasilanie PoE i gniazdu miniSD, jakość obrazu podobna. Teraz realnie jak to wygląda: 1-kamera USB-HD5000 obraz na 13 calowym MBP, proporcjonalny, płynny bdb jakości 100mm x 55mm, mogę go bardzo łatwo powiększyć do pełnej strony, 2-kamera IP-Doma, obraz kiepskiej jakości (wymaga bdb oświetlenia) obraz w GUI dostępu 140mm x 80mm standardowo nie nadaje się do powiększania bo przy takiej jakości to wygląda marnie (kamerka kosztowała ok. 400zł), jednakże nie można powiedzieć że są z nią problemy-działa w 5 dniu i 35 dniu-rzadko PGE pozwala w tej lokalizacji na dłuższe statusy. To że są kamerki no-name o dużo lepszych parametrach obrazu jest oczywiste, jednakże trzeba je przetestować bo w większości przypadków ich działanie skończy się tak j.w. z tą na USB. Żeby była jasność-nie stawiam tu znaku = między kamerami IP i USB bo dzieli je przepaść, cenowa również, całe OT. smile

27

jarek7714 napisał/a:

[...]Teraz realnie jak to wygląda: 1-kamera USB-HD5000 obraz na 13 calowym MBP, proporcjonalny, płynny bdb jakości 100mm x 55mm, mogę go bardzo łatwo powiększyć do pełnej strony[...]

Jeżeli Ty podajesz rozmiar obrazów z kamery na ekranie używając jednostki "milimetr", to naprawdę nie dziwię się, że byle jaka kamera na USB w routerze, pracująca w rozdzielczości 424x240px jest dla Ciebie satysfakcjonująca.

Bez obrazy, ale dla mnie kamera pod USB, nawet super-hiper jakości, podłączona do routera, nawet z super-hiper-dobrym zasilaniem na USB, pracująca w rozdzielczości z czasów monochromatycznych ekranów w telefonach, to zabawka.

28

pepe2k napisał/a:

Jeżeli Ty podajesz rozmiar obrazów z kamery na ekranie używając jednostki "milimetr", to naprawdę nie dziwię się, że byle jaka kamera na USB w routerze, pracująca w rozdzielczości 424x240px jest dla Ciebie satysfakcjonująca.

Na mnie te cyferki w ogóle nie działają-ważne jest to co widzę. smile, P.S Nadal nie chwalisz się tymi bdb kamerami IP. wink

29

Pokaz adres_kamerki/snapshot.cgi?chan=0 z tej kamerki ubnt.

30

jarek7714 napisał/a:

Na mnie te cyferki w ogóle nie działają-ważne jest to co widzę. smile, P.S Nadal nie chwalisz się tymi bdb kamerami IP. wink

I chcesz mnie przekonać, że w obrazie o rozdzielczości 424x240 pikseli naprawdę dużo widać? Czas na okulary!

Poczytaj chociażby tutaj: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2692, mam od jakiegoś czasu opisywaną tam przez kolegę "tytan" kamerkę Foscam, kupioną za śmieszne pieniądze (używana)... kosztowała mnie jakieś 100 PLN więcej niż Twoja kamerka USB HD-5000, a możliwości i jakość obrazu ma nieporównywalnie większe smile

Tyle w temacie "kamera USB + router z USB" kontra "dedykowana kamera IP".

31

Możliwości proporcjonalne do ceny 428 nie jest =95 (nówka w sklepie z pełnymi kosztami brutto), wzrok mam bdb, w zeszłym tygodniu robiłem dokładane B.O, także dziękuję za poradę.

32 (edytowany przez jarek7714 2014-01-26 20:31:06)

sakson napisał/a:

Pokaz adres_kamerki/snapshot.cgi?chan=0 z tej kamerki ubnt.

Nawet sobie nią nie zawracaj głowy, jak @pepe2k twierdzi że ta podana przez niego z linku działa stabilnie-daje nie porównywalnie lepszy obraz a cena przybliżona. smile

33

jarek7714 napisał/a:

Możliwości proporcjonalne do ceny 428 nie jest =95 (nówka w sklepie z pełnymi kosztami brutto), wzrok mam bdb, w zeszłym tygodniu robiłem dokładane B.O, także dziękuję za poradę.

Źle liczysz... wlicz w swoim rozwiązaniu również koszt routera, bo przecież samej kamery USB do sieci sobie nie podłączysz... i nagle cena już się nie robi tak atrakcyjna. AirRouter + HD-5000 to > 200 PLN, a nie 95 PLN... i na takim zestawie na pewno nie dasz rady uzyskać 30 klatek w rozdzielczości 720p (policzę za Ciebie, 1280x720 to jest 9x więcej pikseli na obrazie niż w Twoim rozwiązaniu z 424x240... czyli mówimy tutaj o rzędzie wielkości!), a o innych możliwościach nawet nie będę wspominać (lista jest długa), poczytaj sam. Dołóżmy do tego czas potrzebny na konfigurację Twojego rozwiązania, a rozwiązania z gotową kamerą, kwestię montażu, okablowania itd.

Twoje rozwiązanie to zawodny półśrodek, a moim skromnym zdaniem, wręcz - zabawka. Chcesz, używaj - oczywiście nie wszyscy potrzebują dedykowanych i porządnych rozwiązań, ale rozpowiadanie, że to takie doskonałe rozwiązanie, porównywalne z dedykowanymi kamerami IP, to bzdury...

34 (edytowany przez sakson 2014-01-26 20:48:16)

A tam nie zawracaj glowy. Chcialem zobaczyc jak wyglada obraz tej kopulki. U nas mamy jedna Aircam. Z tego co widze to optyka jest taka sama, dome ma slot sd+mikrofon no i jest kopułkowa co jest plusem. Roznica cenowa niewielka. Ciekawe gdzie jest haczyk.

Jak mowilem w pracy 4 fun mamy kamere na wysokosci 4-5 pietra (naprawde nie pamietam big_smile). Tak to wyglada: https://dl.dropboxusercontent.com/u/568 … ot.cgi.jpg

Uptime nie sprawdze bo nie pamietam hasla.

35

pepe2k napisał/a:

Źle liczysz... wlicz w swoim rozwiązaniu również koszt routera, bo przecież samej kamery USB do sieci sobie nie podłączysz... i nagle cena już się nie robi tak atrakcyjna. AirRouter + HD-5000 to > 200 PLN

Twoje rozwiązanie to zawodny półśrodek, a moim skromnym zdaniem, wręcz - zabawka. Chcesz, używaj - oczywiście nie wszyscy potrzebują dedykowanych i porządnych rozwiązań, ale rozpowiadanie, że to takie doskonałe rozwiązanie, porównywalne z dedykowanymi kamerami IP, to bzdury...

Nic podobnego-nie można postawić znaku = między kamerą IP, a USB. Przecież nie odpowiadam na pytanie: kamera IP czy router+kamera USB, nie kupowałem routera pod kontem kamery USB (to jakiś absurd aby iść w takim kierunku), ba router już miałem od ponad roku (w taką taniochę można by było się pchać gdyby ww routery WR703,710…itd, były wstanie obsługiwać kamery, mając na stanie wspieraną kamerę-niestety nie potrafią ze względu na niestabilnie działające USB). Tj. takie porównanie czy NAS+klient torrentów czy sam router (tu jest o wiele łatwiej bo już za 200zł kupimy takowy, dobrze działającej kamery IP-nie). To nie jest doskonałe rozwiązanie, lecz bardzo tania i niezawodna-mówie o swoim zestawie namiastka kamery IP (działa mi ten zestaw od początku września ub.r)

36 (edytowany przez jarek7714 2014-01-26 21:21:25)

sakson napisał/a:

A tam nie zawracaj glowy.

smile Dobre dam ci life dostęp do kamery big_smile.

Device Name:AirCamDome
Version:v1.1.4
Uptime:14 days 06:31:49
Date:2014-01-26 20:02:27    
MAC Address:DC:...
LAN:100Mbps-Full
SD Card:4.35 GB of 14.82 GB available
Video Settings:2048 Kbit/s, 25 fps, 60 Hz 

37

Cinsan napisał/a:
Dudzio napisał/a:

To pochwal się co ciekawego znalazles

Może lepiej będzie jeśli najpierw sprawdzę jak działa smile

Czas podzielić się pierwszymi wrażeniami. Wybór padł na HikVision DS-2CD2012-I. Kamerka tymczasowo "patrzy" przez okno, dlatego nie udało mi się jeszcze sprawdzić jak działa w nocy z włączonym oświetlaczem IR. Gdy tylko pogoda pozwoli, zainstaluję ją w docelowym miejscu.

Krótko, na plus:

- niewielkie rozmiary i jakość wykonania (metalowa obudowa i mocowanie)
- doskonała jakość obrazu w dzień (pepe2k ma rację pisząc, że 1280x960 to minimum), obraz ostry i wyraźny nawet o zmierzchu.
- dwa strumienie vidoe - główny do nagrywania i poboczny o niższej rozdzielczości do podglądu w czasie rzeczywistym (przydatne szczególnie przy podglądzie z zewnątrz i na urządzeniach przenośnych)
- dobrze współpracuje z Synology Surveillance Station (choć nie obyło się bez problemów przy konfiguracji)
- niewielkie zapotrzebowanie na prąd - wg specyfikacji producenta 5W w dzień, 7W w nocy.

Na minus:

- słaba jakość obrazu po zmroku (bez oświetlacza)
- skomplikowana konfiguracja z poziomu oprogramowania kamery (nie udało mi się ustawić wykonywania zdjęć i zapisu na serwer ftp, poległem też przy próbie spięcia z drugim dyskiem - NFS, pomimo, że teoretycznie można podłączyć 8 nośników; ponieważ działa z poziomu Synology odpuściłem sobie kolejne próby oraz sprawdzanie takich rzeczy jak powiadomienia e-mail).
- krótki kabel

Podsumowując, wygląda na to, że kamera spełnia moje oczekiwania. Jakością wykonania oraz obrazu jestem pozytywnie zaskoczony, jednak dalej nie rozumiem skąd się bierze cena tego typu urządzeń. Pomimo, że to podstawowy model HikVision, to wciąż wg mnie kosztuje trochę za dużo (choćby przez porównanie z aparatami fotograficznymi).

38

Cinsan napisał/a:

Na minus:

- słaba jakość obrazu po zmroku (bez oświetlacza)
- skomplikowana konfiguracja z poziomu oprogramowania kamery (nie udało mi się ustawić wykonywania zdjęć i zapisu na serwer ftp, poległem też przy próbie spięcia z drugim dyskiem - NFS, pomimo, że teoretycznie można podłączyć 8 nośników; ponieważ działa z poziomu Synology odpuściłem sobie kolejne próby oraz sprawdzanie takich rzeczy jak powiadomienia e-mail).
- krótki kabel

Podsumowując, wygląda na to, że kamera spełnia moje oczekiwania. Jakością wykonania oraz obrazu jestem pozytywnie zaskoczony, jednak dalej nie rozumiem skąd się bierze cena tego typu urządzeń. Pomimo, że to podstawowy model HikVision, to wciąż wg mnie kosztuje trochę za dużo (choćby przez porównanie z aparatami fotograficznymi).

Porównanie kamerki USB do IP jest jak już wielokrotnie pisałem nieporozumieniem, nie tyle w kwestii jakości obrazu (używam 3-różnych marek kamer USB i nie mam zastrzeżeń co do jakości obrazu), lecz narzędzi do zarządzania, przetwarzania widzianego materiału video, sposobu zasilania ww egzemplarz może być zasilany po ethernecie do 100m. Możliwości przekładają się na cenę (mając nie używaną już na komputerze stacjonarnym kamerkę-koszt inwestycji 0zł, nawet kupując takową wydamy zazwyczaj między 20-100zł), cena ww http://www.kamery-ip.com/HikVision-DS-2 … 51081.html mieści się w średniej cenie tego typu produktów, także mając router który się zbytnio nie przemęcza odpalonymi usługami, ograniczony budżet to na początek wystarczy. Jeżeli potrzebna sama kamera a możliwości finansowe ograniczone to szukać kamer IP na aukcjach-może coś ciekawego się znajdzie. Co do cen, są wysokie, stabilne (jest duże zapotrzebowanie rynku na tego typu produkty) i hardware w tym przypadku to nie wszystko, urządzenia te mają rozbudowane funkcje softwer-owe  (za bardzo przyzwyczaił nas Cezary do wsparcia za free) a to też kosztuje, dochodzi funkcjonalność zasilania PoE (samo urządzenie jest wyposażone jak wydajny router-CPU,RAM+optyka), a to nie wszystko jeżeli chcemy mieć profesjonalny monitoring to jeszcze musimy zakupić dedykowany rejestrator (w opcji z NAS może to wyglądać jak porównanie kam IP z USB). big_smile

39

Co do cen czekam na moduł kamer  ip 1MPixel za 28$  (trzeba dorobić obudowę i kabel) cena porównywalna z kamerka usb .

Trzeba też zaznaczyć że zazwyczaj kamery ip maja procki min 800 dual z 256ram 16 flash.

Pisałem wcześniej o rejestratorze za 50$ :

https://www.dropbox.com/s/bh76jqwgnnylq6q/DSC00921.JPG

który sporo sporo upraszcza jeżeli chodzi konfiguracje możliwości.
Rejestratory dedykowane maja usb gdzie możemy podpiąć np modem GSM (np huawei e156). Aplikacje na andoida jabłko.

Oczywiście u mnie wszystkim zarządza OpenWrt:)

40

zaspany napisał/a:

Pisałem wcześniej o rejestratorze za 50$ :

który sporo sporo upraszcza jeżeli chodzi konfiguracje możliwości.
Rejestratory dedykowane maja usb gdzie możemy podpiąć np modem GSM (np huawei e156). Aplikacje na andoida jabłko.

Oczywiście u mnie wszystkim zarządza OpenWrt:)

Jeśli kiedyś wpadnę na pomysł rozbudowania mojego monitoringu, wtedy kto wie. Na dziś nie ma potrzeby, ale dzięki za sugestie. Może ktoś inny skorzysta. smile