Temat: Instalacja Grayole na tl-MR3020 na potrzeby robota

Witam,

Mam ten mały router i potrzebuję zainstalować OpenWrt do obsługi konstruowanego robota. Potrzebuję uruchomić 2 funkcjonalności: router w trybie klient do podłączenia płytki ethernet arduino i streaming przez kamerę internetową.

Po przeczytaniu wielu wątków i poradników mam pewne wątpliwości czy sobie z tym poradzę. Sama instalacja Grayole wg poradnika Cezarego jest dość jasna, natomiast nasuwają się dalsze pytania:

1. Czy jak zainstaluję Grayole w wersji dla urządzenia 4GB (zdaje się 3,7 GB) to zostanie mi wystarczająco miejsca na instalację sterownika kamery? czy da się doinstalować plugin do webcam?
2. Router ma tylko jeden port WAN/LAN, jak mu dostarczyć internet do instalacji pakietów, skoro przez złącze będę miał podłączony PC
3. czy ruter będzie działał jednocześnie jako klient (będę sterował robotem przez pakiety UDP) i udostępniał obraz z kamery po LAN (po odpowiedniej instalacji oczywiście)?

Z góry dzięki za pomoc

2

Odp: Instalacja Grayole na tl-MR3020 na potrzeby robota

Martini napisał/a:

[...]
1. Czy jak zainstaluję Grayole w wersji dla urządzenia 4GB (zdaje się 3,7 GB) to zostanie mi wystarczająco miejsca na instalację sterownika kamery? czy da się doinstalować plugin do webcam?
[...]

Zdecydowanie coś tutaj pokręciłeś... Twój router ma 4 MB pamięci FLASH - skąd Ci się wzięły te GB? Jeżeli dobrze pamiętam, to raczej na pewno nie zmieści Ci się plugin od kamery, bo zajmuje ~0,5 MB, a po instalacji Gargoyle na MR3020 tyle miejsca wolnego nie ma. Zresztą, ten plugin i samo Gargoyle nie jest Ci potrzebne do takiego projektu... zainstaluj sobie czyste AA, albo nawet trunka i skonfiguruj sobie wszystko w konsoli - nie widzę sensu stosowania GUI i systemu wypchanego dodatkami typu "wsparcie dla modemów 3G" w projekcie robota smile

3

Ok, rzeczywiście pokręciłem MB z GB, sorry.

Myślałem o czystym AA, ale nie wiem czy sobie poradzę z konsolą.

A co z działanie jako klient i streaming kamery jednocześnie? Nie ma problemów? Po jakim Ip się wtedy dostanę do kamery?
I jak ściągać pakiety przy jednym porcie LAN/WAN? Wyczytałem, że można też przesłać na ruter do /tmp i z tego miejsca uruchomić? Dobrze zrozumiałem?

Czy jak wyłączę zasilanie rutera to, to program do kamerki będzie trzeba od nowa uruchamiać, czy da się dodać autostart po uruchomieniu

Masz rację, że nie potrzebuję gadżetów. Potrzebuję stabilnego i szybkiego środowiska, a praktyka pokazuje, że im chudsze tym lepiej, więc chyba zainstaluję czysty OpenWrt

4

Jak w każdym linuksie - ustawisz gateway i dns, a za bramkę może robić i komputer po lanie. Nie ma z tym problemów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

To mój pierwszy kontakt z linuksem...

Zainstalowałem czysty OpenWRT zgodnie z poradnikami, ustawiłem hasło, nauczyłem się obsługiwać vi smile zedytowałem pliki /etc/config/network i /etc/config/wireless, ale po kilku godzinach się poddałem. Nie działa jako klient.

Dobrze przynajmniej, że instalacja wyszła mogę się bez problemu łączyć z konsolą przez putty - to dla mnie nowość, nie licząc dosa w dawnych czasach.

utknąłem...zanim zabiorę się za kamerę chciałem przynamniej klienta ustawić

Możesz mi poradzić jak w takim razie ustawić gateway i dns, żeby mieć dostęp do konsoli i jednocześnie dostęp do instalacji pakietów z netu? Będę wdzięczny.

6

Na eko.one.pl masz tryby pracy ath9k - włączenie klienta to domyślnym konfigu - wywalenie linii z disabled, ustawienia trybu sta zamiast ap i przypisanie sieci do wan zamiast lan. Ew. encryption i key jeżeli szyfrowania używasz. I to wszystko.

W /etc/config/network musisz mieć sekcję wan.

Jak chcesz ustawić do sekcji lan w /etc/config/network dodajesz option gateway 192.168.x.x i option dns 8.8.8.8. Adres gatewaya taki jak masz w sieci, adres lan musi być z tej samej klasy adresowej.

7

ustawienia zrobiłem już wcześniej zgodnie z poradnikiem, teraz dodałem gateway i dns. Wygląda to tak:

config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
        option ifname 'eth0'
        option type 'bridge'
        option proto 'static'
        option ipaddr '192.168.1.2'
        option netmask '255.255.255.0'

config interface 'wan'
        option proto 'dhcp'
        option gateway 192.168.1.1
        option dns 8.8.8.8

8

Nie. W sekcji lan to miałeś zrobić jeżeli kabel jest źródłem internetu, masz właśnie go tam i jest on bezpośrednio wpięty do routera.

9

ok. zaraz to przełożę do sekcji lan, sorry - przeoczyłem,

ale żebym dobrze zrozumiał router mam podłączony kablem z PC, tak jest ok?

10

ok. sprawdziłem po zmianie - internet jest w PC opkg update zadziałało. Powinno też działać jako klient z arduino ethernet shield.

Jak to przejdę i zakupię kamerkę to niechybnie się jeszcze zwrócę o pomoc. bałem się tej konsoli, ale chyba nie taki diabeł straszny smile

11

Niestety, wciąż jest coś jest nie tak z klientem, bo po odłączeniu od komputera nie mogę się dostać na router (mam pod adresem 192.168.1.2 bo na 192.168.1.1 mam router główny AP). W takim przypadku nie uruchomię kamerki, nawet w sieci domowej.

A propos kamerki. Mam już kamerę od PS3 zainstalowałem wszystko zgodnie z poradnikiem i.... niespodzianka - nie działa. Na mjpg-streamer pokazała się strona, ale podglądu obrazu nie było, a  i wyglądała na zawieszoną, bo nie mogłem przełączyć na static. Zainstalowałem tez motion, ale tu żadnej reakcji.

12

yuyv musisz dla niej włączyć w konfigu. A działa na 100% bo sam mam taką.

Jak w końcu masz to połączone? Bo routing ustawiłeś na lan więc tam jest trasa domyślna który odłączasz od komputera jak rozumiesz. To jak się chcesz do niej dostać?

13

W tej chwili mam podłączone kablem pod PC i teraz mam dostęp do ruter po  wpisaniu 192.168.1.2 w putty, dostarcza też internet po kablu do laptopa. To jest wygodne żeby instalować pakiety.

Ale docelowo chce mieć router jako klienta, do którego po kablu podłączę arduino, i jednocześnie będę miał do niego dostęp po lan, żeby dostać się do kamerki

Niestety nie wiem jak to zrobić

Na MR3020 przed zainstalowaniem OpenWrt udało mi się odpalić takie połączenie jako klienta do mojego AP na oryginalnym sofcie TP-LINK

jeśli chodzi o yuyv to chodzi o config mjpg-streamer?

14

Teraz dla odmiany nie pozwala mi się dostać do konfiguracji mjpg-streamer

root@OpenWrt:~# /etc/init.d/mjpg-streamer enable
root@OpenWrt:~# /etc/init.d/mjpg-streamer start
root@OpenWrt:~# /etc/config/mjpg-streamer
-ash: /etc/config/mjpg-streamer: Permission denied

15

Konfiguracje edytujesz przez vi a nie uruchamiasz jako polecenie!

Jeżeli chcesz mieć jako klient to po prostu zrób klienta - czemu tak od razu nie zrobiłeś tylko kombinowałeś z tym lanem?

16

Ok. gubię się jeszcze wybacz. Mam z tym do czynienia od wczoraj, a wcześniej nic z linuksem.

nic nie kombinowałem tak było w poradniku jako przykład konfiguracji MR3020 . Dodatkowo zmodyfikowałem zgodnie z poradnikiem /etc/config/wireless

A możesz mi podpowiedzieć co dokladnie powienem umieścić w /etc/config/network i /etc/config/wireless

17

Jak włączyć yuyv? Szukam, na forum i każdy pisze żeby włączyć, ale nikt nie pisze jak sad

18

Dokładnie to co jest przy opisie mr3020 jako klient.

Edytujesz /etc/init.d/mjpg-streamer i do wywołania mjpeg streamer dodajesz -y (http://skillfulness.blogspot.com/2010/0 … ation.html)

19

Ok dzięki, kamerą zajmę się później. najpierw muszę uruchomić jako klienta. To wracamy od początku. Jak pisałem wcześniej zmodyfikowałem wszystko jak w poradniku, ale niestety  nie działało. Poradziłeś mi dodać gateway to tak zrobiłem - przynajmniej pojawił się internet na laptopie do którego podłaczyłem router kablem, żeby poinstalować pakiety. Przy konfiguracji jak w poradniku nie było dostępu do netu   

Pochwalę się małym sukcesem. udało mi się uruchomić ser2net i odpalić transmisję szeregową bezpośrednio z arduino, więc mogę ominąć ethernet shield do arduino i obsługę TCP

20

Pokaż więc /etc/config/network i /etc/config/wireless

21

root@OpenWrt:~# vi /etc/config/network

config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
        option ifname 'eth0'
        option type 'bridge'
        option proto 'static'
        option ipaddr '192.168.1.2'
        option netmask '255.255.255.0'
        option dns 8.8.8.8

config interface 'wan'
        option fname 'wlan0'
        option proto 'dhcp'

root@OpenWrt:~# vi /etc/config/wireless

config wifi-device  radio0
        option type     mac80211
        option channel  11
        option macaddr  64:66:b3:4d:80:38
        option hwmode   11ng
        option htmode   HT20
        list ht_capab   SHORT-GI-20
        list ht_capab   SHORT-GI-40
        list ht_capab   RX-STBC1
        list ht_capab   DSSS_CCK-40

config wifi-iface
        option device   radio0
        option network  wan
        option mode     sta
        option ssid     M.M.M.
        option encryption psk2
        option key *************

Jak odłączę kabel od pc to bezprzewodowo w tej samej sieci wpisując 192.168.1.2 w putty nie ma połączenia z routerem

22

option dns 8.8.8.8

wywal. Na lan zmień adresację z 192.168.1.2 na 192.168.2.2, Zrestartuj router. Musi się połączyć o sieci M.M.M., jak nie to złe dane wpisałeś (M.M.M. weź w ' M.M.M.'). łączysz się na ip takie jak na wan dostaniesz (nie 192.168.2.2), ale żeby to zrobić musisz najpierw odblokować ssh na wanie (http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … estronywan) bo w openwrt na wan domyślnie wszystko jest zablokowane.

23 (edytowany przez Martini 2014-01-31 22:24:34)

ok zaraz to zrobię.
Moje SSID na glównym routerze to M.M.M., więc jest dobrze (wezmę w ''). Nie chcę się łączyć z wan tylko nie ma dostępu nawet z lan. Nie planuje dostępu z wan po ip, bo robot będzie działał tylko w domu

Mój główny router AP jest na 192.168.1.1, a zakres adresacji to 192.168.1.100-999. mam też ustawione filtrowanie MAC (ale juz dodałem MAC routera MR3020). Czy te ustwienia moga mieć jakiś wpływ?

edit: Nie, niestety po reboot z routerem podłączonym tylko do zasilania nie da się połączyć wpisując w putty 192.168.2.2 na komputerze w tej samej sieci lan

24

Nie. Ty masz gargoyle - po prostu wyklikaj to sobie z gui, tylko pamiętaj o zmianie adresu na lan.

25

nie mam gargoyole tylko czysty OpenWrt, zgodnie z poradą z pierwszych postów