Temat: PPTP Client

Cześć. Potrzebuję pomocy w konfiguracji routera (TP-Link TL-WR740N). Zainstalowałem na nim graygyole, plugin pptp client i jako taki - działa. Ale docelowym zastosowaniem ma być połączenie się z innych komputerów w sieci VPN do urządzenia za ww. routerem (rejestrator DVR), które natywnie nie ma opcji związanych z VPN.

Klika informacji:
WAN: sieć lokalna za kolejnym routerem (orange cdma) w klasie 192.168.0.0/24
LAN: 192.168.1.0/24
PPTP: 192.168.5.48/28

Wszelkie próby bez udziału VPN się udają. Działa przekierowanie portów itp. Ale jak to samo zrobić via VPN? Niestety kompletnie nie mam doświadczenia w kwestii konfiguracji z linii poleceń sad

Da się to w ogóle zrobić?

2

Odp: PPTP Client

Nie do końca rozumiem co Ty chcesz zrobić?

Jeżeli chcesz się z "zewnątrz" dostać do sieci, w której TP-Link (z gargoyle) jest bramą, to plugin pptp client nic Ci nie da.
Musisz ręcznie uruchomić server pptpd na gargoyle i do niego łączyć się klientami.
Pamiętaj, że potrzebujesz do tego zewnętrznego IP lub chociaż przekierowanego portu przez NAT.

Cezary to bardzo ładnie opisał procedurę uruchomienia pptpd tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-pptpd

3

No to może z innej strony. Jest sobie VPN gdzieś w sieci, z którego korzystam (kilka komputerów z różnych lokalizacji). Chciałbym do tego VPNu dołączyć rejestrator DVR, jednak urządzenie to nie posiada takiej możliwości. To tego celu chciałem wykorzystać dodatkowy router. Nie chodzi więc uruchomienie kolejnego serwera PPTP, a o podłączenie do istniejącego VPNu urządzenia, które nie posiada opcji VPN PPTP.

4

Więc stawiasz przez DVR router i połączenie do internetu robisz przez ten VPN. Choć nie napisałeś jaki to VPN, bo rodzajów jest kilka. Na pewno jest to pptp?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

To pptp na monowallu. Łączę się z nim bez problemu z kilku komputerów i z androida. Komputerki w takiej sieci się widzą i o to chodzi. Sam router na gargoyle też widzę, ale nie to, co jest za nim. Port forwarding skonfigurowałem i działa, ale z sieci będącej wanem dla routera (192.168.0.0/24).

Rozwiązanie z oryginalnego softu tego routera nie działa w ogóle, zarówno dla mojego vpnu (w różnych konfiguracjach), jak i dostępnych publicznie (w tym wymienionego w wątku nt. pluginu pptp). W gargoyle znowu nie ma w wanie protokołu pptp.

6

Ten plugin to własnie robi - pptp na wanie.

7 (edytowany przez krisker 2014-01-31 20:15:56)

Ale plugin nie funkcjonuje tylko jako klient dla samego routera? Urządzenia po stronie lanu routera powinny być widoczne dla podłączonych z zewnątrz do VPN komputerów? Jeśli tak, to reguły dotyczące przekierowania portów też powinny działać, a wygląda na to, że nie działają...

8

Dla całej sieci. Podmienia routing, dzięki czemu cały ruch domyślny idzie przez vpn zamiast wanem bezpośrednio. Komputery nie będą w lan podłączone jeżeli specjalnie nie otworzysz firewalla.

9

Mogę prosić o jakąś podpowiedź w kwestii konfiguracji firewalla?

10

/etc/config/firewall. Masz otworzyć/przekierować czy cokolwiek innego nie z wan tylko z interfejsu vpn, vpnpptp on się w gargoyle nazywa.

11

Po odpowiedniej konfiguracji firewalla faktycznie zadziałało. Dziękuję za pomoc.

EDIT: A jak jest z podtrzymywaniem takiego połączenia? Dodałem wpis w network

option keepalive '999'

i to nie za bardzo działa...

12

"Samo" się podtrzymuje jak padnie przez ppp/netifd.

13

No właśnie problem był chyba z serwerem PPTP na monowallu. Zmieniłem serwer na inny i będę obserwował. Mimo wszystko dorzuciłem do crona restart interfejsu pptp co jakiś czas i samego routera nieco rzadziej. Dzięki za pomoc smile

14

Cześć. Klient działa, ale wynikły inne "zagadki".

1. Łączę się z serwerem Win2003, który dla konkretnych użytkowników powinien przydzielać konkretne IP. I tak jest, gdy łączą się stacje z Windowsem. Tymczasem mój ruterek przeważnie dostaje wskazane IP, ale często się zdarza, że dostaje inne z puli. Można to jakoś zdefiniować na stałe w konfiguracji routera?

2. Router nie widzi internetu. Pingi nie chodzą, zarówno przy nazwach, jak i adresach IP (czyli nie wina DNSów). Jakieś pomysły?

15

Logi, logi i jeszcze raz logi. One Ci powiedzą co jest nie tak.