Temat: TL-WDR3600 jak zacząć

Witam wszystkich. W związku z faktem, iż od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem wymiany swojego 1042nd na coś na czym można postawić coś innego niż stockowy firmware udało mi się zakupić za 110 zeta 4 miesięcznego 3600. I tutaj moje pytanie. Co na dzień dzisiejszy działa na nim najlepiej co warto wgrać? Przeglądałem forum i już mi się w głowie kręci. Z braku możliwości nigdy tematem się nie interesowałem i nie do końca wszystko ogarniam w związku z czym proszę o radę/pomoc w doborze najlepszego softu do niego. Zastanawiałem się też nad 1043 lecz tutaj taka okazja więc chyba warto z 1042nd na 3600?

2

Odp: TL-WDR3600 jak zacząć

gargoyle zainstaluj i extroot zrób i wtedy wszystko przed tobą torrenty, dlna, modem3g itp wszystko co możliwe na ruterze ;]

3

A potem podkręcanie, wymiana FLASH na większy i moja modyfikacja U-Boot.

4 (edytowany przez Centaurii 2014-01-30 20:49:44)

Dzięki z zainteresowanie ale prawdopodobnie ( bo jeszcze do mnie nie dotarł) sprzęt nigdy nie był modyfikowany więc wszystko od zera muszę zacząć. Czy mogę korzystać z poradników o 1043 jeśli chodzi o przejście z oryginalnego softu? Chodzi mi o metodologię.

5

Nie ma metodologi i jej nie szukaj. Po prostu wgrywasz przez gui jako aktualizację oprogramowania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

orientuje sie ktos jaka jest realna wydajnosc 3600 na open wrt sciagajac pliki przez np transmission (torrenty) lub po przez pyload? jest sens to w ogole odpalac przy laczu 100mbps?

MT RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
Asus RT-AC58U

7

sens jest ale.... czy wykorzysta speed...

nie przetestujesz to sienie dowiesz realnej odpowiedzi ;]

daj znać jak zasysasz

P.S. torrenty z prywatnych trackerów rozumiem nie zatoki ? ;d

8

Cezary napisał/a:

Nie ma metodologi i jej nie szukaj. Po prostu wgrywasz przez gui jako aktualizację oprogramowania.

Czyli jak? Na stockowym firmware poprzez menu firmware upgrade? A obraz zassać ze strony gargulca? To wszystko?

9

Wszystko.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

Mam pytanie czy jak skorzystam z tego http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1062  poradnika na wdr3600 wszystko przebiegnie ok?

11

Ja mam ten sam router i korzystam z różnistej wiedzy jaką jest eko.one.pl. Ale myślę że nie powinno być problemu. Możesz pominąć robienie exroota z tego poradnika masz już w gotowym Gargulcu Cezarego. Szukaj nowszych tematów na forum smile

Też mogę chętnie pomóc w razie czego smile

12

Ta po umieszczeniu posta zobaczyłem że przy formatowaniu nośnika można zrobić exroota

13

No to reszta z górki już poleci smile Instalujesz co chcesz i wsio śmiga smile Tylko zaopatrz sie w duży dysk big_smile

14 (edytowany przez Centaurii 2014-02-11 16:00:36)

Ale to żebym dobrze zakumał. Exroota masz na jakimś penie a torrenty zapisujesz na dysku podłączonym do drugiego usb?

15 (edytowany przez tomciek 2014-02-11 16:04:05)

Tak. Exroot jest przeze mnie używany do rozszerzenia pamięci flash routera (na orginalnej sam system dużo zajmie, podłączony przez huba pasywnego - 1 usb routera to drukarka, 2 usb to hub 4 portowy), a na dysk idzie cała reszta np.: www+php, transmission.... Nie ma praktycznie ograniczeń.

16

heh dzięki wielkie:-) pomału ogarniam mnie zależy tylko na razie na transmission. Czyli co exroot+transmission web czy jeszcze coś po drodze? Transmission da się jakoś konfigurować przez gui? Czy inaczej?

17 (edytowany przez tomciek 2014-02-11 16:09:45)

1. system
2. konfiguracja
3. pen (np.) i zrobienie exroota
4. instalacja transmission+konfiguracja

to chyba po kolei robiłem smile Konfiguracja przez konsole i połączenie ssh robiłem, taki ze mnie zwierz konsolowo okienkowy smile

tutaj to ładnie Cezary opisał -->>http://eko.one.pl/?p=openwrt-transmission