1

Temat: neostrada vdsl czy udzwignie 80mb/s + router

witam mam pytanie czy po takich parametrach jestesmy w stanie ocenic ile udzignie linia na infolini mowia ze mam 400m do centralki .http://i62.tinypic.com/szbuhi.jpg

i pytanie moje czy jest szansa  Sagemcom F@st 3764 podlaczyc do   tplinka  TD-W8960N  celem zwiekszenia zasiegu lub inna opcja REPEATER

2

Odp: neostrada vdsl czy udzwignie 80mb/s + router

Sprawdz lepiej przewody z puszki do modemu. Masz strasznie duże tłumienie, jakby kabel był walnięty. Ja mam niecałe 2km do centrali i mam aktualnie przy 10mb/s.

Down            Up
SNR (dB):       6.3             9.2
Attn(dB):       30.5            11.3

3

no chba ze plytka na przylaczu na scianie daje popalić?

4

Sprawdz czy masz podokręcane, czy kabel nie jest już średni - cokolwiek

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

5

podług mnie

Attenuation wynosi 11db  to jest dużo

wedlug tplinka (0.1db  = 1 db)  chyba dobrze mysle?

6

11dB to nie dużo. U ciebie to 110 co ewidentnie przekłada się na awarie linii. Najlepiej dzwoń do TP i mów, że masz problemy z telefonem. Technicy niech ją przejrzą.

7

110 x 0.1db = 11 db zle mowie czy ten tplin mnie w konia robi

mam jeszcze pytanie czy ochronnik abonencki moze tez zwiekszac tłumienie

8 (edytowany przez Bartekk 2014-01-30 20:08:17)

Jeśli byśmy przyjęli dane z tabelki z 0.1dB to w takim razie otrzymałbyś maring 6.6 co również nie zgadza się. Więc albo kłamiesz mówiąc, że masz 400m do centrali albo masz uszkodzoną linie. Maring 6.6 to prawie granica chodź u mnie 10mb/s trzyma się nawet na 2,4 ale to już maximum maximum. Spróbuj bodajże nacisnąć 0 w telefonie domowym i zobacz czy szumi. Jeśli tak to masz kolejne potwierdzenie na uszkodzenie linii.

Wykonaj test odłączając wszelakie rozdzielacze z puszki i podłącz bezpośrednio router najlepiej na krótkim przewodzie.

9 (edytowany przez mlypaw 2014-01-30 20:46:39)

sprawdzalem telefon odlaczylem wszystko i podlaczylem sam telefon sygnal jest przerywany

ale mam ustawione przekierowanie na komorke

10

Skorzystaj z pomocy technicznej na orange.pl Wklej tam screenshoty statystyk z routera i zobacz co odpowiedzą.

11

robilem parametry z innego routerka prosze o ocene

http://i57.tinypic.com/ddfd6s.jpg

12

Powiem ci tak podajesz ze masz 400 metrów od centrali według nowych tabel jakie weszły w tym miesiacu opcja VDSL jest tylko jedna a widełki sa od 20-80 Mb Download i 1-8 Upload na ile sie zapnie to zalezy od lini miedzy centrala a toba. Parametry sa do 1,6 km od centrali do klienta a Tłumienie 16 Decybeli ale nie modemowe tylko liniowe miezone przy 300 kilohercach. Jesli chodzi o parametry podane powyzej to powiem tak szum jak na ta odległosc za mały , tłumienie na poziomie 9 db wskazuje na odległosc około 700-800 metrów od centrali bo wedluk kabla o przekroju 0,5 mm tłumienie jest przyjmowane na poziomie 12 db na kilometr ,jesli sie potwierdzi ze masz blizej to masz kiepskie parametry na ktore wpływaja w szczegolnosci dodatkowe odczepy w lokalu,kable o roznym przekroju lub brak filtra odseparowujacego telefon od pasma internetowego.

13

Witam, zaproponowano mi neostrade do 80mb/s.
Prosze o opinie czy jej sens ja wybierac, czy nie bedzie tracilo polaczenia i czy predkosc bedzie sensowna.
pozdrawiam.

Downstream                     Upstream
SNR Margin:6.9                   5,5
Line Attenuation:13.0          11,2
Data Rate:16383                1171
Max Rate:24272                  1172
CRC:102                                0

14

Do centrali masz +/- kilometr, a zapas marginu niewielki. Ja bym próbował 40, a najlepiej ADSL 20mb.

15

Teraz mam adsl 20 mb, w tej samej cenie dostane do 80. Zastanawiam sie czy jej sens poprostu. 40 nie ma w ofercie juz

16

Próbuj, zawsze masz możliwość migracji do oferty niższej w razie problemów. Zobacz na elektrodzie jakie ludzie mają linie przy VDSL. Jak się nie mylę 80tka jest oferowana ludziom, którzy mają max 700m do centrali jak się nie mylę.