1 (edytowany przez Rafciq 2014-01-30 15:02:37)

Temat: TP-Link TL-WDR4300 lepiej działa WiFi 2.4GHz

Witam,
wgrałem najnowszy firmware do TL-WDR4300 od Cezarego i jestem mile zaskoczony. W moim przypadku WiFi 2.4GHz działa szybciej i stabilniej. Polecam, ja odczuwam dużą różnicę na plus. Zmiana w sterowniku jest warta aktualizacji.

install.sh - Aktualizacja systemu, sysinfo.sh - Info.o systemie, openvpn-auth.sh - Login dla OpenVPN
Tu moje skrypty na GitHub

2

Odp: TP-Link TL-WDR4300 lepiej działa WiFi 2.4GHz

Zmiana nie dotyczyła samego sterownika tylko wysterowania GPIO, z których w jakichś "nowych/ostatnich" wersjach WDR4300 sterowane/uruchamiane są zewnętrzne LNA (Low-noise amplifier) w torach antenowych radia 2,4 GHz.

Tutaj Cezary o tym pisał: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3037

Tak czy siak, jak możesz, to pochwal się którą konkretnie wersję WDR4300 masz (ver z naklejki i jaki kolor LED, plus ewentualnie wersja na PCB).

I uprzedzam pytania innych - ta poprawka nie zwiększa zasięgu/mocy smile

3 (edytowany przez Rafciq 2014-01-30 15:56:01)

Witaj,

pepe2k napisał/a:

Zmiana nie dotyczyła samego sterownika tylko wysterowania GPIO, z których w jakichś "nowych/ostatnich" wersjach WDR4300 sterowane/uruchamiane są zewnętrzne LNA (Low-noise amplifier) w torach antenowych radia 2,4 GHz.

tak, to przeczytałem w źródłach na dev-ie,

pepe2k napisał/a:

Tutaj Cezary o tym pisał: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3037

dzięki, ostatnio przeglądam tylko to forum, z tego wynika że Cezary ma dzieci chciane i niechciane;)

pepe2k napisał/a:

Tak czy siak, jak możesz, to pochwal się którą konkretnie wersję WDR4300 masz (ver z naklejki i jaki kolor LED, plus ewentualnie wersja na PCB).

Wszystkie mam z niebieskimi LED-ami. Tylko jeden mam przy sobie i ten jest wersji 1.3 reszty nie powiem;(.

pepe2k napisał/a:

I uprzedzam pytania innych - ta poprawka nie zwiększa zasięgu/mocy smile

jak RX to raczej nie;)

Tak czy inaczej da się odczuć różnicę.

install.sh - Aktualizacja systemu, sysinfo.sh - Info.o systemie, openvpn-auth.sh - Login dla OpenVPN
Tu moje skrypty na GitHub

4

Rafciq napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Wszystkie mam z niebieskimi LED-ami. Tylko jeden mam przy sobie i ten jest wersji 1.3 reszty nie powiem;(.

I to jest dobra wiadomość, bo według tego co piszesz, to ten błąd dotyka wszystkich wersji, a nie tylko najnowszych (zielone diody LED, chyba od wersji 1.4). Użytkownicy WDR4300 powinni się ucieszyć smile Trzeba to jeszcze potwierdzić na WDR3600 (może w wolnej chwili zrobię jakieś testy).

5

Nie mam dzieci niechcianych. Wszystkie są kochane smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.