Odp: Gargoyle dla TP-LINK TL-WR1043ND v2
@wiech1958 u mnie to musi być walnięty sprzęt, bo mizeria jest straszna. Ze wszystkimi antenami mam w podobnych warunkach -70, -80, a -38 to w tym samym pokoju.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle dla TP-LINK TL-WR1043ND v2
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@wiech1958 u mnie to musi być walnięty sprzęt, bo mizeria jest straszna. Ze wszystkimi antenami mam w podobnych warunkach -70, -80, a -38 to w tym samym pokoju.
oberro chyba mamy podobny problem, w pomieszczeniu którym stoi router w odległości 2m mam -40 a przy 740n miałem -38, i strasznie słabe wyniki w testach 12-25Mbps po zmianie na gargoyle dalej to samo się dzieje. może pomożecie? co z tym zrobić bo sprzęt kupiłem na allllegro więc na gwarancje żeby wysłać to znowu koszta.
oberro chyba mamy podobny problem, w pomieszczeniu którym stoi router w odległości 2m mam -40 a przy 740n miałem -38, i strasznie słabe wyniki w testach 12-25Mbps po zmianie na gargoyle dalej to samo się dzieje. może pomożecie? co z tym zrobić bo sprzęt kupiłem na allllegro więc na gwarancje żeby wysłać to znowu koszta.
W czym i niby jak mamy pomóc? Jak urządzenie jest walnięte sprzętowo, to nic się tutaj nie da zrobić. Reklamuj i wymienią Ci na nowy.
ok no to wysyłam na gwarancje, jak powrócić do oryginalnego softu żeby na gw nie zauważyli ?
ok no to wysyłam na gwarancje, jak powrócić do oryginalnego softu żeby na gw nie zauważyli ?
Wgraj obraz stąd: http://ecco.selfip.net/orig/tl-wr1043ndv2/
A skąd pobrać te wersję 1.5.11.7 ?
Na eko.one.pl masz linki.
Z racji że jestem tutaj nowy to serdecznie witam wszystkich.
Tematem open-wrt interesuje się od niedawna a ten konkretny wątek zacząłem czytać od kilku dni z racji tego że nabyłem właśnie drugą "generacje" 1043nd. Wcześniej miałem v1 które niestety trochę popsułem nierozważnym updatem (nie czytaniem instrukcji od początku do końca) przy próbie powrotu do stockowego firmware i wgrałem obraz z bootem i już więcej się nie podniósł
ale to na inną okazję.
Póki co chcę podziękować Cezarowi za Gargoyle'a dla v2. Wczoraj właśnie go wrzuciłem i działa super, wszystko to czego potrzebowałem, także z góry dzięki za wielki wkład ten projekt !!!
Witam wszystkich.
Jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem Gargoyle na TL-WR1043ND v2 ![]()
Jak na razie wszystko działa bez problemowo.
Pozdrawiam
Po 3 dniach uzytkowania moge napisac ze ten Gargulec jest bardzo stabilny. Jak ustawilem tak nic nie ruszalem i dziala elegancko. Mam jednak pytanie o ten tryb 450 w oryginalnym firmware. Otoz po wlaczeniu go z bliskiej odleglosci od routera na laptopie z karta 722N uzyskiwalem troche ponad 100Mbit/s czasem nawet 110. Na gargulcu dobija do max 100 przy tych samych warunkach. Ogolnie to zaden problem bo na Gargoyle mam lepszy zasieg i ogolnie bardziej mi sie podoba. Czym jednak moze byc spowodowana ta roznica i co oznacza magiczne turbo do 450Mbit/s wg. Tp linka (jak oni to robia)??
Przed chwilę pepe2k się chwalił że karta mu się na 450 połączyła. Włącz HT40 jak już i to tyle co masz do ustawienia. Karta resztę zrobi swoje - o ile masz taką kartę.
Ta 722N ma tylko Lite-N, więc cudów się po niej nie spodziewaj.
Nie no ja nie pisalem ze maja byc cuda 100Mbit/s to uwazam swietny wynik jak na karte za 30 pare zl. Pisalem jednak o identycznych warunkach i tym ze na oryginalnym firmware bylo jednak prawie 10% szybciej. HT40 mam wlaczone od poczatku tak wygladaja moje ustawienia : https://www.dropbox.com/s/f22vbufx9hzsy … 285%29.png
a jakiej to karty uzywa kolega pepe2k?? pzdr
Karta musi to obsługiwać, u mnie WDN4800 (http://www.tp-link.com.pl/products/deta … TL-WDN4800) łączy się z maksymalną prędkością 450 Mbps.
PS - te 10% z 100 na 110 to równie dobrze margines błędu może być.
No margines bledu moze byc tu i tu jednak kopiowalem obraz Win7 ponad 4GB na oryginalnym i Gargoyle no i bylo tak jak pisze.
Tylko myk polega na tym, że na starym routerze moc niby taka sama, lokalizacja taka sama, a w niektórych miejscach zasięg jest lepszy niż na 1043v2. A jak jest z transferem, bo u mnie laptop ok. 1m od routera, nikt niczego nie dotyka i w podglądzie Windowsa zasięg skacze od 29-130Mb/s, u kolegi metr dalej 104 i też skacze. Na netbooku połączył się z 74Mb/s w tym samym pokoju.
wczoraj robiłem testy na gwarancje i czekam na odpowiedz z serwisu,
Poniżej porównanie 740n do mojego prawdopodobnie zepsutego 1043 v2.
Routery były testowane w takich samych warunkach: umiejscowienie, konfiguracja, odbiornik laptop.
odległość 3,5m:
740n:
zasięg: -33db
transfer 46Mbps
1043nd v2:
zasięg: - 50db
transfer 25Mbps
odległość 6m przez ścianę:
740n:
zasięg: -48db
transfer 38Mbps
1043nd v2:
zasięg: - 68db
transfer 12Mbps
Pozdrawiam
Marcin
Jestem nowy na forum - więc witam wszystkich.
Jestem "szczęśliwym" posiadaczem urządzenia TL-WR1043ND v2. Mam dwa tematy które chciałem poruszyć/poprosić o poradę:
1. Wygląda na to, że dotknął mnie podobny problem jak kolegów wyżej - siła sygnału radia w tym urządzeniu jest daleka od oczekiwanej, nie różni się nic od mojego dotychczsowego AP również TP-Linka - TL-WA701N (wielkosci dużej paczki od zapałek z jedną antenką o mocy bodajże 2dBi). Dodatkowo nijak nie da się uzyskać prędkości połaczenia WiFi wyższej niż 54Mb/s (próbowałem na kliku sprzętach z kartą N) - fw najnowszy ze strony producenta.
Wgranie najnowszego Gargoyle - 1.6... - nie zmienia zasięgu radia, naprawia natomiast pracę w trybie N - teraz karta łączy się bez problemu z prędkościami 150Mb/s przy 20MHz i 300Mb/s przy 40MHz.
Pytanie Czy ktoś reklamował już ten sprzęt? Czy wymiana na nowy/naprawa coś zmienia w kwestii zasięgu (osobiście mam duże wątpliwości co do tego)?
Ogólnie gdyby nie fakt, że spodobał mi się projekt Gargoyle (możliwości robią wrażenie - gratuluje) to oddałbym ten złom w p...du sprzedawcy. Zanim jednak zdecyduje czy go wymienić na nowy czy oddać chciałem się pobawić nowym fw - i tutaj zaczyna się drugi problem....
2. Próbuje uruchomić serwer DLNA na tym Gargulcu (1.6.0.1 (r39154), by obsy) ale mi nie idzie - i tutaj liczę bardzo na Waszą pomoc - sprawa może być trywialna, ale dawno nie używałem zaklęć pod Linuxem.
Opiszę problme pokolei aby łatwo było go zrekreować/przeanalizowac:
a) na świeżym systemie z poziomu GUI (1.6.0.1) robie ext_root-a na pendrive 32GB z FAT32 i instaluje dodatek z listy pluginów - DLNA Support for Gargoyle (Wersja: 20130707-1)
b) w GUI pojawia się "zakładka" DLNA, na pendrivie pojawia się katalog "plugin_root" a w nim m. in. biblioteki - czyli pięknie
c) z poziomu zakładki DLNA włączam usługę, dodaje folder z mediami, zapisuje zmiany
d) naciskam guzik status DLNA - błąd strony - jest problem (wyglada, że serwer nie działa)
e) loguje się po SSH do routera, próbuje włączyć z tego poziomu:
/etc/init.d/minidlna enable
/etc/init.d/minidlna start
wyżuca błąd braku biblioteki libjpeg
f) próbuje ją zainstalować przez opkg ale okazuje się że jest zainstalowana, więc wale force niezastanawiając się wiele... - reinstaluje się i jest.
g) próbuje ponownie start i znów brak biblioteki, ale tym razem innej
h) szukam biblioteki okazuje się, że ta też jest, ale minidlna jej nie widzi.
i) próbuje robić link przez "ln -s /plugin_root/usr/lib/ /usr/lib/" - ale nic to nie zmienia
podejrzewam, że ten link musze zrobić inaczej ale nie mam pomysłu jak. Moja wiedza na temat Linuxa jest wysoce ograniczona. Dodam, że próbowałem kilka razy (factory default i od nowa kiedy już zamieszałem za bardzo) ale wciąż to samo.
Przeszukiwałem po brakującej bibliotece system plików
a) przed reinstalacją biblioteki (miniDLNA nie widzi jej):
/overlay/usr/lib/libjpeg.so.62.0.0
/overlay/usr/lib/libjpeg.so.62
/tmp/share_home/anonymous/share_1/plugin_root/usr/lib/opkg/info/libjpeg.list
/tmp/share_home/anonymous/share_1/plugin_root/usr/lib/opkg/info/libjpeg.control
/tmp/share_home/anonymous/share_1/plugin_root/usr/lib/opkg/info/libjpeg.linked
/tmp/share_home/anonymous/share_1/plugin_root/usr/lib/libjpeg.so.62.0.0
/tmp/usb_mount/9C40-5956/plugin_root/usr/lib/opkg/info/libjpeg.list
/tmp/usb_mount/9C40-5956/plugin_root/usr/lib/opkg/info/libjpeg.control
/tmp/usb_mount/9C40-5956/plugin_root/usr/lib/opkg/info/libjpeg.linked
/tmp/usb_mount/9C40-5956/plugin_root/usr/lib/libjpeg.so.62.0.0
/usr/lib/libjpeg.so.62.0.0
/usr/lib/libjpeg.so.62
b) po reinstalacji przez force (miniDLNA widzi już daną biblioteka ale szuka następnej):
/overlay/usr/lib/opkg/info/libjpeg.list
/overlay/usr/lib/opkg/info/libjpeg.control
/overlay/usr/lib/libjpeg.so.62.0.0
/overlay/usr/lib/libjpeg.so.62
/usr/lib/opkg/info/libjpeg.list
/usr/lib/opkg/info/libjpeg.control
/usr/lib/libjpeg.so.62.0.0
/usr/lib/libjpeg.so.62
Pomoże ktoś zbłąkanemu użytkownikowi? może wystaczy zrobić jakiś link a może problem trzeba/można rozwiązać inaczej?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc..
fat z extrootem? To nie jest extroota i nie robisz go w ten sposób. Nie instaluj dodatków w ten sposób, zrób normalnego extroota z poziomu zakładki nośniki.
wczoraj robiłem testy na gwarancje i czekam na odpowiedz z serwisu,
Poniżej porównanie 740n do mojego prawdopodobnie zepsutego 1043 v2.
Routery były testowane w takich samych warunkach: umiejscowienie, konfiguracja, odbiornik laptop.odległość 3,5m:
740n:
zasięg: -33db
transfer 46Mbps
1043nd v2:
zasięg: - 50db
transfer 25Mbpsodległość 6m przez ścianę:
740n:
zasięg: -48db
transfer 38Mbps
1043nd v2:
zasięg: - 68db
transfer 12MbpsPozdrawiam
Marcin
Mój już pojechał, zobaczymy co będzie i kiedy, bo póki co czas reakcji nie powala.
Cezary,
Próbowałem zrobić tak jak napisałeś:
1. najpierw "przywróć domyślną konfigurację" - restart
2. "Nośniki USB" i tutaj format z zaznaczoną opcją extroot-a. swap 1% dane 99% (pen 32GB)
3. zrobił się restart i kicha - GUI wogóle już nie widzi Pendrive. Zakladka dodatki raportuje: Pamięć wewnętrzna 1.50 MB ogółem, 1.21 MB wolne - czyli lipa.
4. Zrobiłem Fdisk -l - urzadzenie niby jest, podzielone tak jak zaznaczyłem
5. Wymieniłem Pena na 4GB i jeszcze raz to samo (tylko z domyślnym podziałem 25/75%) ale ponownie to samo - system nie montuje urządzenia. Pamięc nie rozszerzona.
Jakieś sugestie? Może jakaś starsza wersja Gargoyle? Zależy mi tylko na przetestowaniu miniDLNA z moimi TV zanim oddam router (możliwie najmieniszym nakładem pracy - manulany extroot wydaje mi się dość skomplikowany.
Dobra... zrobiłem extroot-a recznie jednak - teraz działa, miniDLNa też działa.
Chodź zastanawiające jest czemu z GUI nie działa?
Gui robi dokładnie to samo co ręcznie zrobiłeś.
Domyślam się, że powinno i pewnie robi. Ale jak widać nie zawsze...chyba, że coś zrobiłem źle - tylko co?
Koledzy skarżący się na słabe radio w tym sprzęcie - napiszcie proszę czy wymiana/naprawa coś zmieniła najszybciej jak możecie. Waham się pomiędzy oddaniem a wymianą go na nowy.
Szczerze mówiąc nie do końca wieżę, że inny egzemplarz będzie lepszy..ale, obym sie mylił bo fajny to sprzet.
ewentualnie możecie rzućić jakąs szybką alternatywę:
1. Mus do dobre radio - lepsze niż tu i przynajmniej jedno USB z opcją storage
2. Dodatkowo najlepiej żeby miał więcej flasha niż 8MB, 4 lub lepiej 8xLAN 1GB, Wifi N i żeby dało się postawić OpenWRT (Gargoyle pyłby optymalny), od biedy Tomato. Potrzebuje na tym mieć uruchomione miniDLNa i jakiegoś torrenta. Asus RT-n16 wydaje sie być niezły - ale to Tomato. Wolałbym jednak mieć konsole na wszelki wypadek.
5Ghz do niczego mi nie potrzebne - mieszkam na zadupiu.
Wiem, że to spory off-top przepraszam. Licze tylko na kilka konkretnych nazw moleli - bez uzasadznia, może coś przeoczyłem godnego uwagi.
Dzięki
Witam
Kupiłem 2 sztuki 1043ND v2 i postawiłem u znajomego sieć, w której główną rolę pełni 1043ND skonfigurowany jako NAT/AP a pomocniczą 1043ND skonfigurowany jako przekaźnik (bridge). Całość pracuje w jednej przestrzeni adresowej, z punktu widzenia TCP/IP powinna stanowić jedną sieć.
Całość działa jak należy - połączenie radiowe pomiędzy AP i przekaźnikiem nie spowalnia dostępu do internetu (działa szybciej niż 10Mbit/s), dostęp do internetu jest na wszystkich komputerach. Oczywiście z każdego komputera można wysłać ping na 192.168.1.1 (router / AP). Będąc podłączonym bezprzewodowo lub po ethernecie do AP / routera można pingować wszystkie urządzenia w całej sieci.
Problem pojawia się, jeśli chcemy puścić ping pomiędzy dwoma urządzeniami podłączonymi do przekaźnika (bridge), jeśli jedno z tych urządzeń połączone jest drogą kablową a drugie bezprzewodową.
Dla objaśnienia powyższego wywodu zrobiłem rysunek:
Link do rysunku (picasaweb)
Wygląda to trochę tak, jakby interfejsy radiowy i ethernet w 1043ND o funkcji mostu wifi nie miały ze sobą komunikacji.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc!
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle dla TP-LINK TL-WR1043ND v2
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc