Temat: Nowy router co wybrać?
Cześć,
Trafiła mi się możliwość wymiany mojego 1043ND na coś nowego. No właśnie tylko na co?
Generalnie mam do opędzenia dwa piętra domu. W tej chwili na piętrze mam jeszcze 901 na Bridge-u z 1043nd. Jakoś to działa. Z naciskiem na jakoś. Stabilność sieci jest taka sobie. O dziwo szczególnie na urządzeniach mobilnych. Laptopy zero problemów. NO i coś bym zmienił tylko już mam głupawkę od czytania w necie testów. Przyzwyczaiłem się do Gargoyle ale rozważam też inne alternatywy. Najlepiej chciałbym opędzić wszystko jednym urządzeniem ale czy się da? Sieć wykorzystuję głównie do multimediów z serwera NAS wpiętego do 1043nd. Sporo w HD. Do tego oczywiście Internet, ale tylko www i youtube. Zero torentów itp.Wszystko po 2,4GHz. Nie mam urządzeń na 5GHz - tak mi się wydaje. Tablety i smartfony raczej tego nie mają.
Do rzeczy. Zastanawiam się nad:
1. MikroTik RB2011UAS-2HnD-IN - tu będzie nauka czegoś nowego dla mnie, wększości mozliwości urządzenia nie wykorzystam,
2. TP-LINK1043nd v2 +Gargoyle
3. TP-LINK TD-W8970 - OFW, ale podobno jest dobry no i ma dwa radia,
4. TP-LINK WDR3600 +Gargoyle - dwa radia ale słabe anteny
5. ASUS RT-N66U - OFW - podobno niezły ale ludzie piszą o problemach ze stabilnością.
Doradźcie proszę co wybrać? Może coś innego? Budżet 500PLN.
Będę wdzięczny.
A