1

Temat: Nowy router co wybrać?

Cześć,

Trafiła mi się możliwość wymiany mojego 1043ND na coś nowego. No właśnie tylko na co?

Generalnie mam do opędzenia dwa piętra domu. W tej chwili na piętrze mam jeszcze 901 na Bridge-u z 1043nd. Jakoś to działa. Z naciskiem na jakoś. Stabilność sieci jest taka sobie. O dziwo szczególnie na urządzeniach mobilnych. Laptopy zero problemów. NO i coś bym zmienił tylko już mam głupawkę od czytania w necie testów. Przyzwyczaiłem się do Gargoyle ale rozważam też inne alternatywy. Najlepiej chciałbym opędzić wszystko jednym urządzeniem ale czy się da? Sieć wykorzystuję głównie do multimediów z serwera NAS wpiętego do 1043nd. Sporo w HD. Do tego oczywiście Internet, ale tylko www i youtube. Zero torentów itp.Wszystko po 2,4GHz. Nie mam urządzeń na 5GHz - tak mi się wydaje. Tablety i smartfony raczej tego nie mają.

Do rzeczy. Zastanawiam się nad:

1. MikroTik RB2011UAS-2HnD-IN - tu będzie nauka czegoś nowego dla mnie, wększości mozliwości urządzenia nie wykorzystam,
2. TP-LINK1043nd v2 +Gargoyle
3. TP-LINK TD-W8970 - OFW, ale podobno jest dobry no i ma dwa radia,
4. TP-LINK WDR3600 +Gargoyle - dwa radia ale słabe anteny
5. ASUS RT-N66U - OFW - podobno niezły ale ludzie piszą o problemach ze stabilnością.

Doradźcie proszę co wybrać? Może coś innego? Budżet 500PLN.

Będę wdzięczny.

A

2 (edytowany przez maglo18 2014-01-26 22:25:30)

Odp: Nowy router co wybrać?

Odpowiem na pkt 5. Właśnie wymieniłem ASUS RT-N66U na 1043ND i wg mnie na 2,4 GHz nie ma różnicy co do sygnału i stabilności WIFI. Mam teraz na strychu 1043ND i na parterze drugi 1043ND i sygnał stabilny nawet dla urządzeń mobilnych. Nie wiem czy zmienisz na lepsze jak  pozbędziesz się tego 1043ND.

3

Ja bym podjechał do bramki nr 2.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

4 (edytowany przez build000 2014-01-27 00:02:36)

Ja na Twoim miejscu zastanawiałbym się nad 1 (i nie chodzi tylko o możliwości jako takie a o zasięg sygnału i jego stabilność) lub WNDR3800 (chociaż - jak nie lepiej - wyższe modele).
Telefony mogą mieć 5 GHz - zależy co tam masz.

5

build000 napisał/a:

Ja na Twoim miejscu zastanawiałbym się nad 1 (i nie chodzi tylko o możliwości jako takie a o zasięg sygnału i jego stabilność) lub WNDR3800 (chociaż - jak nie lepiej - wyższe modele).
Telefony mogą mieć 5 GHz - zależy co tam masz.

Jakiś zrażony jestem do Netgear-a. Miałem jeden model do 3G kiedyś i ciągle problemy z nim były ale przejrzę i tej firmy modele.

Sprawdziłem telefony i O DZIWO wszystkie, które mam w domu mają 5GHz a przynajmniej widzą sieci smile (SGS3 i SGS4). Tablety niestety nie mają. Nie wiem czemu tego wcześniej nie sprawdziłem.

Tego MT trochę się boję. Bo ja z tych niekonsolowych jestem i a GUI jest mocno rozbudowane również i sporo rzeczy trzeba klepać ręcznie. Fora MT traktują nowicjuszy uważam hermetycznie, w kontraście do te tego forum gdzie naprawdę można liczyć na pomoc. Jakość Gargoyle to jedno, liczy się też wsparcie - i to niemu uważam zawdzięcza ono coraz większą popularność.

6

SGS3 fajnie na "piątce" śmiga;)

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

7

mikrotiki maja fajne zarzadzanie za pomoca winboxa, bardzo user friendly..

sam mam wdr 3600 - nie narzekam - mieszkanie cale w zasiegu

8

Właśnie zamówiłem MT, czyli opcję 1.

Dziękuję za porady.

9 (edytowany przez maglo18 2014-01-27 15:21:22)

Opisz porównanie do 1043nd.

10

Moim zdaniem MK lepiej się obsługuje przez terminal tongue Jakbyś potrzebował pomocy przy konfiguracji uderz do mnie. W miarę możliwości postaram się pomóc.

11

miguelos napisał/a:

sam mam wdr 3600 - nie narzekam - mieszkanie cale w zasiegu

potwierdzam u mnie podobnie, gorzej z zasięgiem poza mieszkaniem... ale miejscami łapie wink

TL-WDR3600 & 1.6.2.2 (r42647)

12

roa napisał/a:

Właśnie zamówiłem MT, czyli opcję 1.

Dziękuję za porady.

I to chyba powinno ewidentnie rozwiązać kolegi problemy w opisanym otoczeniu lub znacząco je zmniejszyć.

13

tak jak uzytkownik maglo18 prosze o jakies porownanie wink

14

hanti napisał/a:

tak jak uzytkownik maglo18 prosze o jakies porownanie wink

Jestem po kilku dniach użytkowania MT. Nie robiłem żadnych testów porównawczych specjalnie. Po prostu go użytkowałem.

Mogę powiedzieć że:

1. STABILNOŚĆ - kurcze nic go nie rusza. Nawet się nie zatnie. A po wifi zasuwają media w full hd z NAS. Przy 1043nd było to trudne i nie było tej pewności
2. ZASIĘG - 2 anteny 4dbi (MT) vs 3 anteny 5dbi(TPL). Zasięg jest lepszy niż w 1043nd. Do tego zauważyłem jedną bardzo istotną rzecz. MT potrafi zestawić stabilne łącze przy niskim poziomie sygnału. Nic nie tnie nawet przy sygnale "słaby".
3. INTERFEJS - na szczęście jest zakładka Quick setup. Trzeba mieć już sporą wiedzę sieciową by go ustawić. Ustawień jest mnóstwo i to zaawansowanych. Jak pisałem na wstępie obawiałem się tego GUI i moje obawy się potwierdziły. Quick setup to panel konfiguracyjny jak w innych routerach. Na podstawie wpisów w tej funkcji MT konfiguruje wszystkie interfejsy, które poprzednio trzeba było ustawić ręczenie (wraz z zależnościami między nimi).  Interfejs Gargoyle bardziej mi się podoba i jest czytelniejszy oraz prostszy.
4. 10 portowy SWITCH - 5x1Gb i 5x100Mb z możliwością tworzenia VLAN-ów.

Uważam że wydane 400PLN na tego MT to dobrze wydana kasa. Swoje kosztuje ale z nawiązką oddaje.

Nie próbowałem jeszcze podłączać do niego modemu przez USB - ma tą opcję. U mnie za to odpowiada DOVADO i na razie niech tak zostanie.

Generalnie na przestrzeni roku trochę kombinowałem ze sprzętem i mogę powiedzieć jedno. Jak coś ma być dobre to niestety musi kosztować. Patrzę na to przez pryzmat tego MT i Dovado. Z urządzeń jakie mam w sieci od TPLINKA dorze chodzi mi jeszcze WA901nd - oczywiście na Gargulcu. Nie mogę złego słowa o nim powiedzieć. Jest wpięty do MT i obsługuje druga połowę bliźniaka sąsiada.

Jak coś chcecie jeszcze wiedzieć pytajcie.

A