Temat: MR 3420 V2.2

Witam posiadam TP-Linka V2.2 wgrane oficjalne oprogramowanie.
Posiadam dostawce internetowego poprzez RJ45 i zapasowe łącza po USB ( AERO2)

Wszystko Gra oprócz jednego. Tzn w razie awarii łącza RJ45 Router przełącza się na AERO2 z tym że... poźniej już nie wraca na łącze główne.....

Wgrałem GARYGOYLE ale tam nie znalazłem opcji posiadania 2 łącz ( doczytałęm że nie przez GUI, ale nie znalazłem jak to uczynić przez konsole )

ZNalazłem dystrybucję z LUCI ale tam mam problemy - tzn Router byle kiedy i kiedy mu się chce wachluje między łączami yikes. Raz włacza jedno .. .raz drugie.... Nie wiem dlaczego tak robi....

Można do tego routera wgrać jeszcze coś innego ?? albo może znacie sposób na rozwiązanie mojego problemu ?

2

Odp: MR 3420 V2.2

RJ45 - w sensie kablówka czy modem adsl?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez matt_at 2014-01-26 13:28:50)

Radiowy 5GHZ - wpięty do ROUTERA nr 1 ten po kablu jest wpięty do właśnie TP LINKA po Kablu rj45

następnie wpisuje statyczne IP w router i wtedy net śmiga

W oryginalnym oprogramowaniu zauwazyłęm tez taki błąd - jeśli kopiuje przez sięć duży plik ( np 10 GB ) to po jakimś czasie rozłaczy internet yikes nie mam pojęcia czemu sie tak dzieje...

4

O oryginalne tu nie dyskutujemy, nie mamy wpływu na to jak i czy działa.

Co właściwie zainstalowałeś do obsługi 2 łącz?

5 (edytowany przez matt_at 2014-01-26 13:41:10)

http://openwrt.agromapia.com/firmware/aarc1/

z tego linku pobrałem oprogramowanie do v2.2

Po zmianie firmware zalogowałem się do routera i wpisałem swoje dane od internetu po kablu. SPrawdziłęm internet działał. Wpisałem więc APN do modemu 3G. Internet zajarzył. zaczałem więc konfigurowac resztę itp itd. Uruchomiłem ponownie router. Działał na Inteneecie po kablu. CHiwlkę chodziłęm po necie... i nagle ten zwolnił. Loguje się wiec do routera ten wskazuje ze przełaczył się na AERO2. dałem więc STOP na połączeniu z AERO.
Fajnie wróciło do połaczenia podstawowego. ale postanowiłem sprawdźić czy przełaczy sam na aero2 i odpiąłem kabel i ... NIC wykazało NO CONNECTION. DOpiero musiałem dać ręcznie CONNECT na połaczeniu 3g aby wskoczyło.
net z 3G wskoczył podziałął chwile - pomyślałem wepnę kabel. WPiąłęm i ... NIC nadal działał na AERO2...

Ja chciałbym pżeby działało główne łacze a w razie awarii przełaczało na aero2 ale co chwile sprawdzało czy tamto przypadkiem nie wrociło. jeśli wrociło ma do neigo wróćic... a to oprogramowanie się poprostu gubi... włacza aero2 jak działą bezproblemowo po kablu. a jak kabel wypne to aero nie chce działac też... dziwne...

6

Nie znam tego wynalazku. Proponuje żebyś zainstalował mój simplefailover lub mwan3

7

do garygoyla  ??

8

Do czego chcesz.

9

Oj kolego JESTEŚ WIELKI.
Wgrałęm Garygoyla i dograłem simplefailover. Działą wszystko WYŚMIENICIE. Tak jak o tym marzyłem.
Stąd moje pytanie dlaczego ta opcja nie jest dostępna w standardzie w Garygoyle ??
Chodzi mi o obsługe 2 lub wiecej połączeń i opsiu ( obecnie nie wiadomo z któego źródła router czerpie połączenie )

10

gargoyle nie wpiera i prawdopodobnie dość długo jeszcze nie będzie wspierać więcej niż jednego wanu. Stąd też prosta odpowiedź dlaczego tego nie ma w gui.

11

w każdym razie dzięki. Zauważyłęm że jak włącza się aero to w status zmieniają się DNS więc po tym zauważam które jest łącze. Piwko ci lece smile