Temat: MR 3420 v1 samba
Witam ,czy jest mozliwosc postawienia samby na najnowszym Gargoyle tak zeby udostepnic dysk z formatem plikow ntfs ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → MR 3420 v1 samba
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam ,czy jest mozliwosc postawienia samby na najnowszym Gargoyle tak zeby udostepnic dysk z formatem plikow ntfs ?
Robisz extroot i albo ręcznie instalujesz (opisane na eko.one.pl) albo http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=91152#p91152
Chodzilo mi bardziej o to czy beda problemy z dyskiem z systemem plikow NTFS.
Jaki modul musze doinstalowac do prawidlowego dzialania takiego dysku ? Bedzie sie dalo bez problemu zapisywac na taki dysk czy tylko do odczytu ?
1. Nie będzie problemów.
2. opkg install ntfs-3g
3. http://eko.one.pl/?p=openwrt-hdd#montowanientfs
4. Jeśli zależy Ci na wydajności, to lepiej sformatować dysk w ext2/ext3/ext4
Wlasnie o to chodzi ,ze dysku bede uzywal takze mobilnie np. by pobrac od znajomych (filmy,muzyke itp.) A jak wiadomo ciezko z systemem plikow linuxowym na komputerze z Windowsem.
P.S Przez wydajnosc masz na mysli predkosc transferow plikow , czy stabilnosc itp. Lepiej dziala napewno odczyt z takiego dysku niz zapis na niego z komutera ?
Chodzi głównie o niższą prędkość transferu i wyższe obciążenie systemu (pierwsze głównie wynika z drugiego).
A moze wiesz jak to wyglada na routerach z fabrycznym oprogramowaniem. Chodzi mi o routery TP Link TL-WDR3600 lub TL-WR1043ND v1 lub v2
NTFS zwykle jest obsługiwany przez fabryczne softy.
Czy w tych routerach moge podlaczyc dysk 2,5 cala w obudowie bez dodatkowego zasilacza? ,chodzi mi glownie o model TL-WDR3600 (jestem przekonany zeby go kupic)
P.S W swoim MR-3420 potestowalem sambe (podlaczylem pendriva 8GB z systemem plikow NTFS) i wyszly mi slabe transfery kopiowanie na komputer z takiego dysku to 3Mb/s a zapis 1,5Mb/s (komputer laczy sie przez Wi-Fi) . Ciekawe jak wyjdzie jak zaznacze funkcje ftp ?
System plików jest wąskim gardłem. Chcesz większe transfery - wywal ntfs.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → MR 3420 v1 samba
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc