1

Temat: TL-WR740N i Plugin Webcam support, da radę?

Planuję użyć kamerę USB i podłączyć ją do jakiegoś router'a Gargoyle. Czy TL-WR740N (w trybie mostu bezprzewodowego) wystarczy? Czy da się na nim zainstalować plugin bez exroota? I czy przy rozdzielczości 640x480 będzie to działać w miarę płynnie?

2

Odp: TL-WR740N i Plugin Webcam support, da radę?

Przecież TL-WR740N nie ma USB...

3

Słuszna uwaga smile Wstyd się przyznać, nie sprawdziłem.
W takim razie jakiego routera powinienem szukać? To będzie jedyna jego funkcja, zatem ma być tanio.

4

Kup sobie jakąś kamerę IP, mniej problemów z tym będziesz miał.

5

Router i tak jakiś muszę kupić - nie mam jak dociągnąć kabla w do miejsca, w którym planuję zainstalować kamerę. Kamery IP z wbudowanym wifi (przynajmniej te tanie), z tego co czytałem mają słaby zasięg i raczej nie działają bezproblemowo. Przy okazji chciałem wykorzystać nieużywaną kamerkę Logitecha, która podpięta do mojego głównego routera działa bezproblemowo.

6

Ze względu na kompaktową budowę TL-WR710N byłby idealny. Nada się?

7

Tak.

8

Dzięki - pepe2k

Czy obraz gargoyle-1.5.11.7-ar71xx-tl-wr710n-v1-squashfs-factory.bin będzie właściwy dla sprzętu oznaczonego V1.2?

9

Tak

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

Działa pięknie smile bardzo dziękuję.
Jeszcze pytanie - można jakoś wyłączyć diody w kamerze, te sygnalizujące jej działanie? Kamera to Logitech HD Pro Webcam C920.

11

Zaklej taśmą lub je usuń. Jeżeli kamera sama w sobie tego nie umożliwia to nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12

Działało pięknie ale krótko sad
Po jakimś czasie od włączenia routera, obraz zaczyna skakać i migotać. W routerze zmniejsza się z czasem ilość dostępnej pamięci RAM. Zmiana rozdzielczości i/lub ilości klatek na sekundę pomaga tylko na chwilę. Być może to kwestia kombinacji sterownik/kamera. Szkoda bo zapowiadało się dobrze, a tak pozostaje szukać kamery IP.

13

Głupiś był i mnie nie posłuchał od razu.

14

Oj tam. Router jest super fajny. Przyda się. Nic nie straciłem smile
Wiem, że nie to forum, ale może ktoś ma dobre doświadczenia i może polecić jakąś kamerę zewnętrzną w rozsądnej cenie, >1Mpix, z zasilaniem PoE?

15 (edytowany przez jarek7714 2014-01-25 14:11:55)

Cinsan napisał/a:

Działało pięknie ale krótko sad
Po jakimś czasie od włączenia routera, obraz zaczyna skakać i migotać. W routerze zmniejsza się z czasem ilość dostępnej pamięci RAM. Zmiana rozdzielczości i/lub ilości klatek na sekundę pomaga tylko na chwilę. Być może to kwestia kombinacji sterownik/kamera. Szkoda bo zapowiadało się dobrze, a tak pozostaje szukać kamery IP.

Co prawda kamery IP są o wiele stabilniejsze, wygodniejsze w obsłudze ale takich którymi warto się zainteresować cena zaczyna się od ok. 300zł, ba obraz z wielu z nich może być gorszej jakości od tej na USB podłączonej do routera. Niestety kamery USB wymagają wydajnych routerów, nie miałem czasu wczoraj na szybko komentować Twojego wyboru WR710N ale to był "strzał kulą w płot". Z tanich wydajnych routerów, "prawie" idealnym jest MR3420v 2 -dedykowany do modemów LTE, do których się nie nadaje bez dodatkowej inwestycji w dobry aktywny HUB, ma szybkie USB i jeden podstawowy babol który wg mojej oceny odstawił TL-flash 4MB (bez wchodzenia w jakieś duże koszta), a co za tym idzie w Gargoyle bez extroot lub wymiany flash z kamerką nie ruszymy. Także najtańszą wydajną jednostką jest WDR3500 (można jeszcze kombinować z 842ND i AirRouter), 1043ND v2. smile

16 (edytowany przez pepe2k 2014-01-25 14:20:16)

Koszt zakupu WDR3500 i przyzwoitej kamery USB jest niewiele niższy niż gotowej kamery IP, a problemów, kabli i kombinowania zdecydowanie więcej. Ale, jak to mówią, jeden lubi papcie, inny kasztany.

17

pepe2k napisał/a:

Koszt zakupu WDR3500 i przyzwoitej kamery USB jest niewiele niższy niż gotowej kamery IP, a problemów, kabli i kombinowania zdecydowanie więcej. Ale, jak to mówią, jeden lubi papcie, inny kasztany.

To oczywiste, przecież nie wyobrażam sobie aby kupować router po to żeby obsługiwał tylko kamerę USB (wielu osobom dziś zbywają kupione kiedyś do desktopów kamerki USB, wspierane przez plugin webcam), lecz często jest to dodatkowy AP w celu rozszerzenia zasięgu sieci. smile

18

Tak jak pisałem wcześniej, nie mam jak położyć kabla do kamery, zatem WR710N posłuży za most sieciowy. Jeśli się uda tak skonfigurować, to wepnę mu jeszcze pendrive'a do lokalnego, dodatkowego zapisu nagrań (główny zapis będzie na NASie).
Chociaż pomysł z wykorzystaniem "zalegającej" kamerki USB nie wypalił, to warto było to sprawdzić. Niestety kamery IP za 300zł to można sobie odpuścić na wstępie, zatem nie będzie tak tanio jak myślałem. smile

19

Cinsan napisał/a:

Chociaż pomysł z wykorzystaniem "zalegającej" kamerki USB nie wypalił, to warto było to sprawdzić. Niestety kamery IP za 300zł to można sobie odpuścić na wstępie, zatem nie będzie tak tanio jak myślałem. smile

A to musisz kupić nową?

20

Wprawdzie znalazłem już coś w akceptowalnej cenie, ale nie, nie muszę kupować nowej.

21

To pochwal się co ciekawego znalazles

22

Cinsan napisał/a:

Dokonałeś złego wyboru routera (z najtańszych mogłeś zastosować AirRouter lub TL 842ND), używam kilka miesięcy pierwszego w opcji z webcam Microsoft HD5000 oraz klientem OpenVPN i ani razu sprzęt nie miał problemu (przy rozdzielczości 424x240 działa bardzo stabilnie, dając płynny bdb jakości obraz). Teraz logując się poprzez OpenVPN sprzęt generuje takie obciążenie

Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.5.11.2 (r38621), by obsy
Model:Ubiquiti AirRouter
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:19.1MB / 28.4MB (67.4%)
Połączenia:34/4096
Średnie obciążenie CPU:0.83 / 0.75 / 0.67  (1/5/15 min.)
Czas pracy:0 dni, 21 godz., 22 min.
Bieżąca data i czas:2014-01-25 20:22 CET

jeżeli routerowi brakuje RAM to robi restart raz na 5-15 dni, bez jakikolwiek skutków ubocznych. smile

23

Dudzio napisał/a:

To pochwal się co ciekawego znalazles

Może lepiej będzie jeśli najpierw sprawdzę jak działa smile

24

jarek7714 napisał/a:

Dokonałeś złego wyboru routera (z najtańszych mogłeś zastosować AirRouter lub TL 842ND), używam kilka miesięcy pierwszego w opcji z webcam Microsoft HD5000 oraz klientem OpenVPN i ani razu sprzęt nie miał problemu (przy rozdzielczości 424x240 działa bardzo stabilnie, dając płynny bdb jakości obraz).[...]

big_smile
Nie mogłem się powstrzymać. Ja o dobrej jakości obrazie mówię dopiero jak rozdzielczość jest w okolicach 1280x960 px. Z tego, to można potem coś uzyskać/zobaczyć/sprawdzić. Przy 424x240, to ludzka twarz z kilku metrów zajmuje na obrazie ile - 20, 30 pikseli?

25

Ja po długich testach openwrt (wdr4300)+webcam jednak kupiłem kamerki IP.
Testowałem z 5.
Od roku mam i najbardziej chcwale iprobot 3 obraz spoko 1MPixel ma karte sd i wifi obsługuje p2p.

https://www.dropbox.com/sh/jg63i61ybpxujfj/MiGn8-4vv9

Jednak jest to kamera wewnetrzna jak chcesz podglądać coś za oknem to w nocy diody IP odbija się od szyby(ja mam zaklejone).

Testowałem też zewnętrzną tenvis IP391W-HD ale obraz był kiepski.

Od 2 miesięcy mam też:
http://www.aliexpress.com/item/P2P-plug … 44654.html
Obraz na żywo ok ale ten nagrany na sd przy braku ruchu ze względu chyba na kodek jest w połowie zamrożony(muszę poczekać do wiosny to ją zdejmę i  według wsparcia mam zrestować).

A ostatnio doszedłem do wniosku że nie ma co kupować kamer IP z wifi i sd bo one kosztują min 100$ w chinach.

I teraz już mam rejestrator IP za 50 $ gdzie mogę podłączyć dysk 1-2-3TB + kamerki 1MPixel od 50$.

Jak będę miał czas wrzucę sample wszystkich testowanych kamer.