76

Odp: Modemy 3G w trybie NDIS/CDC i multiwan inaczej

Niegdyś, jak dostalem router do naprawy, był to MR3420 V1, problem wlaśnie polegał w USB, a właściwie jego niedziałania.
Brak zasilania +5V ..a na codzien siedział tam E398, wieć przykre..
Nie zastanawialem sie nad zadnymi czesciami wewnatrz, wyciąłem ścieżkę, założyłem stabilizator typie mnie zbesztać teraz, typu LM7850, możecie mnie zbesztać ale stabilizator bezpośrednio miał źródło z wtyczki zasilania, a po wymianie zasilacza modem bez żadnych kłopotów działął, i jest tak do teraz;)

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

77

zdzichu6969 napisał/a:

Niegdyś, jak dostalem router do naprawy, był to MR3420 V1, problem wlaśnie polegał w USB, a właściwie jego niedziałania.
Nie zastanawialem sie nad zadnymi czesciami wewnatrz, wyciąłem ścieżkę, założyłem stabilizator typie mnie zbesztać teraz, typu LM7850, możecie mnie zbesztać ale stabilizator bezpośrednio miał źródło z wtyczki zasilania, a po wymianie zasilacza modem bez żadnych kłopotów działął, i jest tak do teraz;)

Takie rozwiązania już widziałem, niektórzy mają tak zrobione zasilanie po to, żeby korzystać z dysków bez dodatkowego zasilania. Tylko to rozwiązanie ma jedną, ale dla niektórych istotną wadę - straty na stabilizatorze. Przy zasilaniu z 12 V, to ładnie musi się to grzać przy obciążeniu jakimś modemem/dyskiem.

78

Masz racje, ale z kawałkiem blachy działa nieźle

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

79

zdzichu6969 napisał/a:

Masz racje, ale z kawałkiem blachy działa nieźle

Tylko prąd żre wink

80

Oj tam, LM tańszy od huba wink

81 (edytowany przez jarek7714 2014-01-23 11:17:50)

zdzichu6969 napisał/a:

Nigdy bym nie poszedł na coś takiego-gdzyż cena rynkowa E398=2xM3420, a jak ktoś chce chytrzyć i oszczędzać to może sobie kupić jakiegoś Asusa WL500gp za kilkadziesiąt złotych i kombinować z zasilaniem (bo tam jest 5v na zasilaczu), ba za 80zł można kupić nówkę TL WR710N (1A-na USB). MR3420 v2 jest szybki, tylko to zasilanie na USB słabe i RAM prosi o pomoc (podobnie jak 1043ND v1-są użytkownicy którym wykłada się przez to przy LTE E3276 NDIS-NCM). wink

82

Ale o co Ci chodzi, myslisz ze to rozwiązanie jest niebezpieczne ? Predzej ryzykujesz słabym hubem niz Stabilizatorem.

83

zdzichu6969 napisał/a:

Ale o co Ci chodzi, myslisz ze to rozwiązanie jest niebezpieczne ? Predzej ryzykujesz słabym hubem niz Stabilizatorem.

Tak z tymi hubami to z reguły jest tak że strugamy war… i kupujemy za 20-25zł hub a później płaczemy że nie działa albo zasilacz za słaby (jak na aukcjach same zasilacze do routerów chodzą od 20 do 50zł zł za oryginalny). No "sory memory" ale mam 2,5 roku Belkina (zasilacz 5V/2,6A w zestawie za 50zł z aukcji nówkę), działał pod oryginalnym softem Sapido, TL MR-3420v1 którego kiedyś posiadałem, Olegiem Gargoyle, OpenWRT "wszelkiej maści". Ja w tej chwili do obsługi LTE/E398 używam 2 routerów WR703N i DIR505 (pracują ciągle oba, ale jak mam problem z firewall Gargoyle to szybko przepinam kable i kilkanaście sekund mam już to połączenie na trunku Huntsman, modem nawet się nie przelogowuje w sieci), WiFi mam z podłączonego do LAN w innym pokoju AirRoutera. Oczywiście można sobie kupić równie dobry Dovado Tiny-z tym że w jego cenie mieści się mój cały podwójny zestaw, łącznie z modyfikacjami, hubem i najważniejsze pod Gargoyle spinam to wszystko łatwo poprzez OpenVPN, mam dostęp do całej sieci z zewnątrz. smile