Odp: Problem z uruchomieniem external root
Tak, wpis jest prawidłowy. Masz coś nie tak z dyskiem/kablem/kartą sieciową. Zobacz w wątku obok - prawie 12MB/s po ftpie idzie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problem z uruchomieniem external root
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak, wpis jest prawidłowy. Masz coś nie tak z dyskiem/kablem/kartą sieciową. Zobacz w wątku obok - prawie 12MB/s po ftpie idzie.
a jak sprawdzić co może być nie tak ?
bo jak wysyłam cokolwiek po otoczeniu sieciowym to lata śmiga i nie ma problemu z przesyłem więc chyba kabel i karta sieciowa odpada ?
z drugiego kompa po wifi wysyłałem na ruter i było dokładnie tak samo wolno a włożony tam jest pendrive który rano jeszcze był w pełni działający i dobry więc czy coś mogło mu się stać po podpięciu do rutera ??
jeszcze jedna rzecz którą zauważyłem że jak zaczynam coś wysyłać zaczyna się z ładnym transferem i transfer po chwili spada spada spada i osiąga nieszczęsne 200kB/s...
A to wszystko robisz w końcu po wifi czy po kablu?
mam dwa kompy jeden po kablu drugi po wifi więc testowanie było na oba sposoby
a tak się zastanawiam czy to może mieć znaczenie ze na kompie mam windowsa a w ruterze jest system plików ext3 ??
a może tu będzie podpowiedz:
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/root 3200 3200 0 100% /rom
tmpfs 14728 296 14432 2% /tmp
tmpfs 512 0 512 0% /dev
/dev/sda2 769008 34784 734224 5% /overlay
mini_fo:/overlay 3200 3200 0 100% /
nie wiem dlaczego ale nie widzę tu tej trzeciej partycji /dev/sda3...
Bo nie jest zamontowania. Nie, system plików ma się nijak do protokołu.
pomogło wpisanie komendy "mkfs.ext3 /dev/sda3"...
a teraz lata ok 2000kB/s a zastanawiam się czy jak bym miał więcej SWAPU to czy by to było szybsze??
albo /etc/init.d/fstab start albo mount -t ext3 /dev/sda3 /mnt/dysk
Wykonałeś /etc/init.d/fstab enable?
Mój błąd bo nie miałem tam zrobionego systemu plików tylko była sformatowana partycja ale dzięki podpowiedziom doszło do setna sprawy ![]()
teraz pytanko ile potrzeba SWAPU żeby ruter obsługiwał dodatkowe dyski czy jest jakiś przelicznik ile oddać na pamięć ??
Nie ma takiego przelicznika. Zależy to od potrzeb i uruchomionych programów. Zacznij od 64MB.
Właśnie tyle mam i wydaje mi się że to chyba za mało? bo jak przegrywam plik po sieci to strasznie wolno wchodzą wszystko tak jakby brakowało pamięci ?
a czy jak stworzę drugą partycję z pamięcią swap to czy to będzie miało sens czy lepiej swap dawać w jednym kawałku ??
a jak pytam to może przy okazji dlaczego w otoczeniu sieciowym jest widoczne tylko 3.2MB skoro dysk ma 1GB ? i taki jest widoczny w ruterze i w ftp
Ale przegrywanie pliku nie ma nic wspólnego z pamięcią. Swap jest tylko wykorzystywany wtedy kiedy program potrzebuje więcej pamieci i można coś na chwilę uśpić w wsadzić w swap żeby zwolnić podstawową. cp nie potrzebuje aż tyle pamięci, bo i po co....
Wielkie dzięki za pomoc i odpowiedzi ![]()
całkiem możliwe że tyle to max co może przygarnąć pendrive i to on jest tym wąskim gardłem ![]()
No to sprawdz.
hdparm -Tt /dev/sda
time dd if=/mnt/sda1/plik.txt of=/dev/null a póżniej podziel sobie wielkość pliku przez czas.
root@OpenWrt:~# hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 180 MB in 2.00 seconds = 89.92 MB/sec
Timing buffered disk reads: 50 MB in 3.06 seconds = 16.34 MB/sec
root@OpenWrt:~# time dd if=/mnt/dysk/rozyczka.mp4 of=/dev/null
943763+1 records in
943763+1 records out
real 0m 30.30s
user 0m 0.83s
sys 0m 7.48splik rozyczka ma ok 480MB więc wychodzi 16MB/s
czyli że coś dalej jest nie tak z tym przesyłem
?
Tego jest oczywiście mniej - dochodzi jeszcze obsługa systemu plików itd. ale i tak jest to 12MB/s - wczoraj znów robiłem testy.
Więc gdzie jeszcze można szukać błędów albo niedociągnięć ??
z tym przesyłem to jest tak że jak startuje to jest duży ok 6MB/s ale po chwili zaczyna spadać i spada do 2MB/s więc może gdzieś jest jakiś bufor co się zapycha ??
Mam pewien problem, ponieważ zainstalowałem przez przypadek http://openwrt.groov.pl/WR1043NDv1/back … ar71xx.ipk zamiast http://ecco.selfip.net/tl-wr1043nd-luci … r71xx.ipk.
Router obecnie nie startuje, cały czas miga dioda SYS, wchodzę w Failsafe, polecenie mount_root wyrzuca:
root@(none):/# mount_root
- merge overlay components -
/sbin/mount_root: .: line 8: can't open '/lib/functions/extmount.sh'
Co można z tym zrobić ponieważ już miałem wszystko ładnie skonfigurowane a tutaj taka niespodzianka ![]()
Obraz miałem z dnia 2010-10-05.
Da się jeszcze to naprawić i jak ?
Dziwne "przez przypadek". Wejść w failsafe (opisane na głównej), wyczyścić wszystko i zainstalować ponownie.
Dziwne "przez przypadek". Wejść w failsafe (opisane na głównej), wyczyścić wszystko i zainstalować ponownie.
Tak też zrobiłem bo niestety innego wyjścia chyba nie było. Na szczęście na pendrivie który miał służyć jako external root miałem już kopie pamięci /overlay więc wszystko przekopiowałem do routera i zadziałało bez problemu.
Jaki system plików stosować na partycji external root w przypadku pendriva a jaki w przypadku dysku?
W przypadku dysku to ext4, w przypadku pendrive to raczej ext2.
Witam. Posiadam Asusa WL-500g Premium V2. Czy jest jakiś prostszy sposób na powiększenie pamięci rutera niż własnoręczne wkompilowanie pakietu block-extroot? Szukałem obrazu z jffs zamiast squashfs, ale niestety nie znalazłem.
http://ecco.selfip.net/broadcom/brcm47xx-extroot/
to squashfs z jadrem 2.6, podstawowa konfiguracja dla asusa z usb. extroot jest już tam wkompilowany.
Dzięki!
Nie zauważyłem tej podstrony http://eko.one.pl/?p=openwrt-mod ostatnio tego nie było ![]()
Zainstalowałem openwrt-brcm-2.4-squashfs.modusb.trx i śmiga jak trzeba.
Jeszcze raz dzięki, że to robisz.
Ona zawsze była...
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problem z uruchomieniem external root
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc