1

Temat: Jak przekierować ruch z vps-a do sieci lokalnej

Witam kilka godzin kombinowania i pomysły mi się już skończyły.

Serwer vps mam z zainstalowanym openvpn ,modem lte + router z zainstalowanym openvpn

Router łaczy się do vps-a i pytanie jak przekierowac ruch przychodzący do vps-a na port 3399 na adres 192.168.1.25 w sieci lokalnej routera? połaczenie działa z konsoli vps-a leca pingi na ten adres.

2

Odp: Jak przekierować ruch z vps-a do sieci lokalnej

Po prostu ustaw odpowiednio routing na vps żeby 192.168.1.25 kierował przez tunel?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tidi89 2014-01-22 20:05:59)

Hmm no komu proste temu proste ja cokolwiek do czynienia z routingiem i iptables mam od kilku godz i wszystko co wiem na ten temat to to co w ten czas sie nauczyłem smile

Wygląda to tak że miedzy vps a routerem mam zrobione połaczenie 10.8.0.1 10.8.0.2 normalny ruch do internetu kierowany jest na modem nie na vps i tak ma byc.

W configu openvpn na vps  wpis route 192.168.1.0 255.255.255.0 ,w konsoli vps wklepane

iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.8.0.0/24 -o venet0 -j SNAT --to "ip vps"

iptables -t nat -A PREROUTING  -p tcp -d "ip vpsa" --dport 399 -j DNAT --to 192.168.1.25:399

i w strone serwera niby działa przy próbie połaczenia z zewnątrz w konsoli serwera jest ono widoczne ale po chwili zamiast nawiązania połaczenia pojawia się to "Coulnd not send reply disconnected"

Z tego co wywnioskowałem odpowiedź z serwera zamiast wracać do vpn leci do domyślnej bramy routera.

Może podać ktoś co wklepać do konsoli routera by ruch z 192.168.1.25 kierował na brame 10.8.0.1 zamiast domyślnej?

4 (edytowany przez z1mEk 2016-06-20 14:31:52)

Witam, odgrzebuję stary temat gdyż mam bardzo zbliżony problem, z którym sobie ewidentnie nie radzę a wszystkie triki znalezione w google nie pomogły.

W swojej sieci nie mam publicznego adresu IP i chciałbym wykorzystać VPS'a i sieć n2n aby VPS stał się moim "adresem publicznym".
Zatem VPS widzi się z jednym z routerów na OpenWrt w mojej sieci (za pośrednictwem N2N), który jest odpowiedzialny za NAT.
Schemat mojej sieci:
https://drive.google.com/file/d/0B70ND0 … sp=sharing

Cel:
VPS widzi adresy 192.168.1.0/24
Ruch z sieci domowej nie idzie przez VPS

Potrzebuję podpowiedzi:
1. Jak zdefiniować routing na VPS
2. Jak zdefiniować routing na Router1

EDIT:
W opisie ROUTER1 nie podałem adresu interfejsu LAN: 192.168.1.1