1

Temat: TP-Link TL-WDR4300 i sterowanie LEDami

Witam,

1. Czy w tym modelu jest możliwe programowe wyłączenie wszystkich LED lub chociaż kilku ?

2. Jeśli tak jakby takie polecenia miały wyglądać, chciałbym je wrzucić do cron-a i wyłączać całkowicie ledy na noc, a z rana włączać.

Zaklejenie to ostateczność...

Pozdrawia Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: TP-Link TL-WDR4300 i sterowanie LEDami

krynio napisał/a:

Zaklejenie to ostateczność...

I na razie tylko to jest skuteczne.

3

Witam.
W tym modelu można sterować diodami:
status, qss, usb1, usb2, i chyba jedna z diod wifi.

Informacje o diodach są w /sys/class/leds i tylko tymi tam wymienionymi można sterować.

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

4

Odgrzewam... jest już możliwość wyłączenia/włączenia LED-ów: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … 384#p33384

5 (edytowany przez Graffy 2014-01-09 08:51:00)

@Cezary liczymy na dodanie w nowej wersji GG.
Może wreszcie zarwę nockę i zrobię upgrade z 1.5.10 smile

No i oczywiście ukłony dla kolegi @pepe2k

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

6

Świetna informacja, dziękuję!

Też liczę na dodanie tej opcji w nowym Gargoyle (o ile to możliwe w Gui), no i przy okazji moje urządzenie dołączyłoby do statystyki.

Pozdrawia Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

7

Mały update - developerzy, a tak naprawdę to jeden z nich, dodał dzisiaj pełną obsługę LED-ów od przełącznika w trunku, więcej info tutaj: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … 575#p33575

8

Dobra wiadomość, pozostaje cierpliwie czekać za update w Gargoyle.

Pozdrawia Krynio.

9

To raczej trunka zacznij używać...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10 (edytowany przez zdzichu6969 2014-01-21 22:30:23)

Dzis zaktualizuje moje obrazy trunka to bedzie mozna pobrać

Gotowe

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

11

Cezary napisał/a:

Czyli narazie nie ma sie co spodziewać dodania led off do GG?

12

Dudzio napisał/a:
Cezary napisał/a:

Czyli narazie nie ma sie co spodziewać dodania led off do GG?

Z moich informacji wynika, że będzie, ale w pierwotnej wersji (moje rozwiązanie z swconfig).

13

Zadowolę się czymkolwiek aby wyłączyć wszystkie ledy na noc.

Krynio

14

Już wielokrotnie było pisane  - zaklej taśmą. Tym bardziej że i tak niektóre led będą się paliły.

15

Witam
Chciałbym odświeżyć temat obsługi ledów,u mnie po podaniu komendy:
ls /sys/class/leds/   dostaje takie informacje ale żadna z nich nie mogę sterować.
Obecnie zainstalowany Gargoyle Wersja Gargoyle:1.9.2.4 (r49484) od Pana Cezarego
ath9k-phy0           tp-link:blue:lan2    tp-link:blue:qss     tp-link:blue:wlan2g
ath9k-phy1           tp-link:blue:lan3    tp-link:blue:system  tp-link:green:usb1
tp-link:blue:lan1    tp-link:blue:lan4    tp-link:blue:wan     tp-link:green:usb2

proszę o porady

16

Niby dlaczego nie możesz sterować?

17

pierwszy komunikat jest taki:
root@Gargoyle:~# opkg install kmod-ledtrig-heartbeat
ERROR: Specified install destination is not writable, exiting

nawet gdy przejde dalej:
root@Gargoyle:~# opkg install kmod-ledtrig-heartbeat
ERROR: Specified install destination is not writable, exiting
root@Gargoyle:~#
root@Gargoyle:~# uci add system led
cfg0d8bba
root@Gargoyle:~# uci set system.@led[-1].sysfs='tp-link:blue:system'
root@Gargoyle:~# uci set system.@led[-1].trigger='heartbeat'
root@Gargoyle:~# uci commit system
uci: I/O error
root@Gargoyle:~#

18

I nic wspólnego ze sterowaniem tu nie ma. Nie możesz instalować modułów oraz konfigurować systemu, a sądząc po komunikatach błędów po prostu zapchałeś sobie flash i nie ma miejsca żeby coś zrobić. Uruchom w failsafe, usuń zbędne rzeczy lub zrób firstboota i skonfiguruj system od nowa.

19

Mam tylko dwa pakiety zainstalowanie  radio internetowe i UPS apc  po ich wywaleniu zaczęło  faktycznie działać.
Dziękuje za pomoc

20

Jeszcze jest dziwna sprawa ze nie mogę zainstalować 2 tych pakietów ,to znaczy jeden jest w menu widoczny a w zakładce dodatki pisze ze są dwa zainstalowane.Nawet nie mogę ich odinstalować pomaga dopiero przywracanie ostawień fabrycznych.
W wr1043nd v1 nie miałem takiego problemu.

21

Niektóre z nich są już wbudowane. A na liście możesz mieć podwójnie bo po prostu dostępna jest nowsza wersja pakietu lub dla innej wersji  jądra w przypadku modułów kernela.

22

hmmm to dla czego jeśli je zainstaluje pojedynczo np. Internet Radio Player i jest widoczne i działa. zresetuje ustawienia i zainstaluje APC UPS Status for Gargoyle to tez działa ale już jak zainstaluje je oba to mam tylko pierwszy dodatek który instalowałem?

23

PS - a wiesz że w ogóle pluginy które wymieniasz nie zostały przepisane na nowe gui i średnio mogą działać z bieżącą wersją gargoyle?

24

tego się nie doczytałem , skoro są dostępne w menu to myślałem ze są stabilne. A z czasem będą dostępne na nowy soft?

25

W czasem może będą...