1

Temat: Ustawienia dla mocno zakłóconego pasma

Witam, słabo działa mi wifi 2.4GHz w mieszkaniu, za dużo sieci zakłóca, uroki blokowiska.

Routerek to 1043ND v1 , antenki domyślne, ostatni soft Czarka.

Nim kupię kawałek kabla aby dociągnąć w lepsze miejsce antenę, może coś poradzicie jak i co ustawić aby poprawić zasięg w pokojach nie widzących optycznie routera.

Teraz używam 13 kanału, na nim jest tylko 8 innych sieci i moja się przebija i od biedy działa, jednak nie jest stabilne poza pokojem z routerem. Na 8 i 6 kanale jest do 25 sieci na kanał, ogólnie wifi analizer widzi to tak:

http://i44.tinypic.com/osrj3o.jpg

Dziękuję z góry za wszelkie porady.

2

Odp: Ustawienia dla mocno zakłóconego pasma

Przejdź na 5 GHz

3

Z 1043ND v1 mało wykonalne, telefon i lapek też nie mają 5Ghz, no i nim wydam kilkaset zł chce mieć pewność że nic innego nie da się wycisnąć.

4

Możesz to pokazać w rozłożeniu na kanały?
Jakiej szerokości kanału używasz - 40 czy 20 MHz?

5

Domyślnej, 20MHz.

6

Nie masz co tam wygospodarować, wiele sieci i dość mocne sygnały mają.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Chyba przeciągnę kabelkiem ze 3-4m antenkę do punktu gdzie optycznie widzi całe mieszkanie. Nie zależy mi na N-ce, więc chyba obojętnie którą antenkę pociągnę?

8

Na tych 3-4 metrach to z zysku anteny g... zostanie wink

9

Umieść AP te 3-4 m dalej i antenki możliwie oddalone od ścian. Zasilanie można zrobić przez skrętkę.

10

pepe2k napisał/a:

Na tych 3-4 metrach to z zysku anteny g... zostanie wink

Liczę nawet po 1db na metr to i tak będzie lepiej niż tłumienie ściany. Plan jest żeby sygnał nigdzie przez ściany nie przechodził, teraz niestety musi przez działową ale zawsze.