Temat: Który router wybrać TL-WR1043ND czy TL-WDR3600

Witam
Zastanawiam się nad wymianą routera na jeden z wymienionych w tytule. Na chwilę obecną do routera na USB chce aby był podpięty dysk a najlepiej dwa. Jeden jako backup a drugi na pliki do media serwera. Testuje właśnie model 1043 i o ile backup działa ok to z media serwerem jest problem. Mój TV (samsung 46f6650) widzi media serwer ale nie widzi plików. Dysk jest sformatowany pod NTFS i tu jest problem. Jeżeli sformatuje na FAT to TV widzi pliki. Takie rozwiązanie jednak nie wchodzi w grę bo pliki z filmami mam po 8 lub 13GB a takich na facie nie da się zapisać. Czytałem, że można wgrać nie oryginalny soft. Niestety nie mam dużego doświadczenia w tym temacie a nie chciał był popsuć nowego routera. Czy jest jakiś sposób aby zrobić to bez zmiany softu ? Jeżeli nie to który z nich jest lepszy do takich rzeczy (na forum widziałem więcej tematów dot. 1043) ? Proszę o pomoc w sprawie.

2

Odp: Który router wybrać TL-WR1043ND czy TL-WDR3600

A sluchaj, może zostaw sprawe routera, i skoro masz dyski to jakiegoś NASA bez dysku, i stary router ?
Jeżeli sie jednak upierasz nad routerem to oczywiście mocniejszy WDR3600 natomiast jeżeli nie potrzebujesz 5GHz to 1043NDv2

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

zdzichu6969 napisał/a:

mocniejszy WDR3600 natomiast jeżeli nie potrzebujesz 5GHz to 1043NDv2

WDR3600 nie jest mocniejszy smile Akurat pod względem wydajności, to 1043NDv2 go trochę przegania (wyższy zegar CPU i RAM).

4

pepe2k napisał/a:
zdzichu6969 napisał/a:

mocniejszy WDR3600 natomiast jeżeli nie potrzebujesz 5GHz to 1043NDv2

WDR3600 nie jest mocniejszy smile Akurat pod względem wydajności, to 1043NDv2 go trochę przegania (wyższy zegar CPU i RAM).

Skrót myślowy, porównanie 1043nd v1 bo to autor tematu napisał w temacie.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

5

Testuje 1043 v2 i takiego był ewentualnie kupował. Zastanawiałem się nad NAS`em jednak stary router to wr740n v1 więc nie jest najwyższych lotów (N do 150Mb/s i porty LAN tylko 100). Na chwilę obecną może by jakoś wystarczyło ale przyszłościowo raczej nie bardzo. Myślałem aby najpierw zmienić router a później jakiegoś NAS`a.

6

To zdecydowanie 1043NDv2

7

ok to jedna kwestia by była załatwiona. Druga to 2 dyski (jest tylko 1 port USB) no i ten media serwer bo w sumie po to zmieniał bym router

8

gruby123456 napisał/a:

ok to jedna kwestia by była załatwiona. Druga to 2 dyski (jest tylko 1 port USB) no i ten media serwer bo w sumie po to zmieniał bym router

NAS.

9

pepe2k napisał/a:

Dużych różnic w wydajności to między nimi nie ma, tutaj najważniejszym wyznacznikiem jest otoczenie WiFi-praktycznie z pasma 2,4GHz efektywnie da się korzystać gdy mieszkamy w domku indywidualnym a nie jakimś skupisku (bloki, kamienice etc.), np. u mnie jest kilka sieci w otoczeniu i już wydajność WiFi na karcie N wynosi zaledwie 25Mbps (połowę łącza od ISP), co jest jeszcze i tak dobrym wynikiem bo np. u moich znajomych w blokowiskach bywa po kilkanaście sieci i jest już problem z przepchnięciem kilku Mbps, o stream materiału AV między odbiornikami można zapomnieć. wink

10

U mnie w bloku nie jest tak źle. Wysyłałem plik na dysk po WiFi i wyciągnąłem ok. 3 mega. Problem z 5ghz jest taki ze poza smartfonem nic więcej nie obsługuje tego pasma. Tv jest nowy wiec szybko nie zmienię. Zmiana laptopa tez w grę mię wchodzi na razie. A zakup jednocześnie routera i NASa tez odpada a chciałem juz media serwer mieć

11

3 mega... i co dalej? Megabity czy Megabajty? Różnica dosyć spora, ale nawet jak to Megabajty, to i tak kiszka z kapustą - bardzo słabo.

12

3 Megabajty. Szybciej i tak nie pójdzie po Wifi bo jest tylko 300Mbps więc czy to USB czy NAS to wifi więcej nie wyrobi. W lapku mam kartę 100 Mbps więc i tak nie przekracza to prędkości USB (tej realnej a nie na papierze). Głównie chodzi o ten media serwer i to że nie działa to tak jak trzeba. Kwestia taka czy na ddwrt lub innym będzie widział pliki na dysku NTFS czy nie. No i czy jak kiedyś będzie NAS to problem teoretycznie taki sam zostanie bo nie wiadomo czy TV odczyta te pliki ;/

13

gruby123456 napisał/a:

3 Megabajty. Szybciej i tak nie pójdzie po Wifi bo jest tylko 300Mbps więc czy to USB czy NAS to wifi więcej nie wyrobi. W lapku mam kartę 100 Mbps więc i tak nie przekracza to prędkości USB (tej realnej a nie na papierze).

Pójdzie znacznie szybciej, uwierz. Ja spokojnie przez Wi-Fi z dysku sieciowego wyciągam w granicach 20 MB/s.

14

gruby123456 napisał/a:

Problem z 5ghz jest taki ze poza smartfonem nic więcej nie obsługuje tego pasma.

Gdy komputery nie mają kart obsługujących pasmo 5GHz, wiąże się to z dodatkowymi kosztami a i samo użycie tego pasma nie jest łatwe ze względu na jego propagację. Także w miarę możliwości dobrze jest używać kabli ethernetowych (inną opcją jest DLAN). smile

15

mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam w komputerze kartę LAN gigabit tak więc teoretycznie pliki przesyłane na dysk podpięty do routera na USB powinny iść z prędkością podobną do podłączenia przez USB w komputerze to jest (np u mnie) ok. 25MB/s. Niestety transfer mam tylko 10MB/s. Czy to normalne czy coś jest nie tak ?

16

Nie licz na taką wydajność USB w routerze.

17

czytałem też że po wgraniu na 1043 softu ddwrt lub innego blokuje się port WAN. Mam najnowszy wgrany soft wr1043v2_en_3_15_31_up_boot(130925). Czy jak wgram na to ddwrt to powstanie ten problem ? Nie chce popsuć routera.

18

Gdzieś Ty to wyczytał?

19

Tak jak pepe2k poradził idź w NAS, popełniłem ten błąd i kupiłem najpierw WDR 4300. Jednak na początku grudnia udało mi się go na tyle "popsuć", że dostałem nowy z dwuletnią gwarancją.
Wróćmy do NAS zacząłem się rozglądać za czymś tanim bo lubię widzę jak Ty oglądać coś na TV i znalazłem Asustor 202TE z HDMI. Oczywiście jest to rozwiązanie 6 razy droższe od routera. Często jednak popełniamy błąd i ja w tym brałem udział, że próbujemy upchać wszystko do tego biednego urządzonka, które NAS-em nigdy nie będzie. Także ja swój router (4300) sprzedaje a będę działał na starym d-linku 685 bo ma wyświetlacz z zegarkiem jak moja druga komórka 14 lat temu smile

20

Nom myślałem o NAS`ie ale po pierwsze jakiś fajny to jest drogi, po drugie router i tak muszę zmienić bo ten co mam to jest z N ale 150 i nie ma portów gigabit ethernet więc z wydajnością też słabo. No i trzecia rzecz nie wiadomo jak będzie z tym wykrywaniem plików przez TV na NAS`ie

21

Tak masz rację, z tym co napisałeś warto zainwestować w nowy router. Tylko jeżeli myślisz o NAS-ie nie inwestuj w zbyt mocny ale spełniający te 2 warunki eth giga i 300N. Co do Twoich wątpliwości z wykrywaniem plików (przepraszam za krypto reklamę ale jestem zadowolony to polecam) ten sprzęt  (NAS) co opisałem wyżej ma hdmi i xbmc na pokładzie a on odtwarza praktycznie wszystko od zdjęć po video przez TV. I co najważniejsze nie obciąża przy tym wogóle sieci, gdyż jest to wew. proces NAS-a w przeciwieństwie do DLNA

22

Urządzenie fajne ale cena zaporowa jak dla mnie smile na razie będzie musiał wystarczyć ten 1043. Udało mi się rozwiązać problem z plikami. Okazało się, że nie odświeżałem plików na routerze. Po tym zabiegu wszystko działa jak należy ;p Będę musiał na razie z takim tańszym rozwiązaniem NAS`a dać radę ;p