1

Temat: Problemy z internem z TP-Link WDR 3600

Witam wszystkich forumowiczów,
niestety nie znalazłem nigdzie rozwiązania mojego problemu więc pisze na forum. Posiadam router tp-link wdr3600 z oprogrmowaniem Gargoyle 1.5.11.7 (r39154), by obsy, moim dostawcą internetu jest RDI Oleśnica, intenet przewodowy. Problem polega na na tym, że router traci połączenie z internetem, regularnie. Wieczorem gdy kładę się spać internet jest a rano gdy wstaje internetu już nie ma. Router należy odłączyć od sieci (zasilanie i internet) i jak wracam z pracy mogę ponownie podłączyć router i internet znowu jest. Dzwoniłem do mojego dostawcy i on widział dwa numery MAC (?), oczywiście mam ustawiony właściwy nr MAC. W ustawieniach mojego routera nic się nie nie zmienia, ustawione parametry sieci są takie same i nie zmieniają się. Mogę mieć dostęp do internetu już rano, muszę tylko zresetować router i wpisać jeszcze raz te same dane które były przed chwilą. Ręcze opadają, mam oprogramowanie które ma wiele funkcji jakich szukałem, ale to rozłącznie z internetem jest nie do zniesieni.

2

Odp: Problemy z internem z TP-Link WDR 3600

andkow napisał/a:

... muszę tylko zresetować router i wpisać jeszcze raz te same dane które były przed chwilą....

Witaj,
co wpisujesz jeszcze raz?

install.sh - Aktualizacja systemu, sysinfo.sh - Info.o systemie, openvpn-auth.sh - Login dla OpenVPN
Tu moje skrypty na GitHub

3

wpisuję dokładnie te same parametry, które mam od dostawcy, adres ip (nie dodałem że ma dynamiczne ip, które nigdy się nie zmienia), brama, maska podsieci itd. Wpisuję to samo co wcześniej tylko robię reset routera.

4 (edytowany przez Rafciq 2014-01-18 21:00:20)

To masz statyczne IP a nie dynamiczne. Operator kazał Tobie wpisać IP i całą resztę?
Może adres MAC też?

Myślę że operator widzi MAC który wpisujesz i ten fizyczny który ma twój port WAN. Jak masz skonfigurowany router to widzi MAC wpisany, a jak przywracasz mu ustawienia a po tym resetujesz to widzi MAC fizyczny portu WAN routera do chwili kolejnej konfiguracji.

install.sh - Aktualizacja systemu, sysinfo.sh - Info.o systemie, openvpn-auth.sh - Login dla OpenVPN

5

Tak, żeby mieć dostęp do sieci wpisuję ip wan i całą resztę i już działa. Dostawca internetu identyfikuje mnie po moim nr MAC karty w laptopie, ten numer wpisuję w routerze w lini: "Użyj innego adresu MAC: " i mam internet. Działa ale tylko kilka godzin. I tak od osmiu dni...

6 (edytowany przez Rafciq 2014-01-18 20:58:44)

Pytam, bo może WAN powinieneś mieć ustawiony na DHCP i tylko ustawiony MAC ten z laptopa.

7

Sam nie wiem, Jak ustawiam DHCP Kablowe i wybieram "odśwież dzierżawę" to automtycznie wypełniają się pola adres ip, maska, brama i ustawia się w trybie "statyczny IP (kablowe).

8

Pozostawiłbym DHCP i wpisany MAC.
Jaki jest czas dzierżawy? Czy czasem nie po takim czasie "pada" internet?

9

Zobaczę z DHCP może zadziała. Ustawiałem różny czas dzierżawy, od 1 godziny w górę ale nie pomagło. Ustawienie czasu dzierżwy nie wpływało na rozłączanie internetu.

10 (edytowany przez Rafciq 2014-01-18 21:24:47)

Dzierżawę możesz ustawić dla DHCP w twoim LAN, a to co innego.
Mnie chodziło o ustawienie DHCP dla WAN, wtedy router od operatora od jego DHCP otrzymuje IP i inne parametry WAN na określony czas i to jest dzierżawa o której pisałem.

Tak czy inaczej dla WAN ustawiłbym DHCP i wpisałbym adres MAC laptopa.

11

Tak mi też chodziło o DHCP dla WAN, to w moim lani'ie mam ustawione i to działa. Te wszystkie parametry dotyczące WAN, które mam od dostawcy się nie zmieniają w czasie, dlatego nie wiem jaki jest być czas dzierżawy określony przez dostawcę. Może trochę niejasno piszę ale ekspertem nie jestem smile

12

Spoko, ja też nie:)
Odezwij się czy nadal są z tym kłopoty.

13

Dziękuję za pomoc, zmieniłem ustawienia na DHCP w WAN i teraz działa. Czekam na efekty może to jest rozwiązanie. Pozdrawiam

14

Witam,
dzięki wielkie Rafciq za pomoc. Wszystko działa tak jak trzeba.
Pomogło wpisanie wszystkich parametrów dla WAN ręcznie i pozostawienie DHCP kablowe. Internet działa nieprzerwanie od dwóch dni. Sprawa załatwiona pozytywnie.
Można zamykać temat.
Pozdrawiam