1 (edytowany przez spewak 2014-01-15 14:26:48)

Temat: LTE e3276

Witam

zamierzam używać połączenia LTE w trybie RAS (jest to możliwe). Skonfigurowałem modem tak aby najpierw próbował się attachować do sieci LTE potem UMTS. Problem w tym że przy połączeniu ustawienia modemu są zmieniane nie wiem na podstawie czego i modem laczy sie przez UMTS.

Tu widać jak zmieniam ustawienia na auto i modem attachuje się do 4g

AT^SYSCFGEX="00",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,,
OK
AT^SYSCFGEX?
^SYSCFGEX:"00",3FFFFFFF,1,2,800C5

OK

+CREG: 2

+CGREG: 0

+CGREG: 2

+CREG: 1,"E2CD","5E01"

teraz próba połączenia i widać że modem wraca do UMTS

+CREG: 0

+CREG: 1,"E2CC","9225"

+CGREG: 1,"E2CC","9225"
AT^SYSCFGEX?
^SYSCFGEX:"0201",3FFFFFFF,1,2,800C5

w gui nie ma opcji żeby ustawic na sztywno LTE

da się to ustawić przy pomocy uci albo jakoś inaczej?

czy może to kwestia sterownika?

2

Odp: LTE e3276

Raz ustawione modem zapamiętuje, Więc w gui nie musisz ustawiasz na sztywno tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To że modem ma zasięg LTE nie przekłada się z automatu że połączenie zostanie nawiązane, utrzymane w tej technologi (LTE do prawidłowej transmisji wymaga o wiele większego poziomu sygnału w stosunku do UMTS/HSDPA/HSPA).

4

Na PC działa i osiąga prędkości rzędu 40Mb na routerze tylko 2 razy udało mi się połączyć .

5

A masz hub usb z własnym  zasilaniem?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

I jest rozwiązanie to openwrt konfiguruje modem przy każdej próbie połączenia dlatego LTE w trybie RAS po prostu nie działa.
W konfiguracji można ustawić proto '3g' ale '4g' na razie nie rozpoznaje dodałem jedna linię do chat scriptu i zaczęło działać jak należy.

PS sprzedam nowy hub usb z zasilaniem ;P

ABORT   BUSY
ABORT   'NO CARRIER'
ABORT   ERROR
REPORT  CONNECT
TIMEOUT 10
#""      "AT&F" #ta linia nie jest potrzebna można wywalić
""      "ATE1"
OK     'AT\^SYSCFGEX="03",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,,' # ta linia zostala dodana i wymusza lte podczas łączenia
OK      'AT+CGDCONT=1,"IP","$USE_APN"'
SAY     "Calling UMTS/GPRS"
TIMEOUT 30
OK      "ATD*99#"
CONNECT ' '

przed użyciem polecam usunać komentarze i # przed nimi

7

W Twoim działaniu widzę jedną niekonsekwencję:
najpierw ustawiasz modem w auto:
AT^SYSCFGEX="00",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,,

a później wymuszasz w skrypcie na modemie LTE:
'AT\^SYSCFGEX="03",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,,

stąd różne zachowanie modemu/routera

Jeśli ustawisz modem na auto to oczywiste jest, że to elektronika wybierze coś, co jej bardziej odpowiada i często nie pokrywa się to z tym, czego Ty oczekujesz.
Dlatego nie ma co zostawiać ustawień na auto, tylko wybierać ręcznie to co chcesz.

Ja mam modem e398 i zawsze komendą AT wymuszam technologię i częstotliwość na jakiej ma pracować i router tego nie zmienia, a ja mam to czego oczekuję.

8

W skrypcie nie ma "AT^SYSCFGEX="00",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,," zatem nie ustawiam modemu w auto tylko "'AT\^SYSCFGEX="03",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,," i to jedyna zmiana względem oryginalnej konfiguracji, w pierwszym poście jest to co próbowałem robić ręcznie żeby ustalić gdzie leży problem i niezależnie czy próbowałem z "00" czy "03" efekt był taki sam. Mój router niestety zmienia za każdym razem na "0201"

9

spewak napisał/a:

Mój router niestety zmienia za każdym razem na "0201"

A co to za router i wersja openWRT?

10

Sagem 2704, openwrt skompilowane z trunka.