Temat: Uwalony TL-MR3040v1 po aktualizacji Gargoyle

Witam. Po próbie aktualizacji Gargoyle by obsy 1.5.11.6 do wersji 1.5.11.7 router nie uruchamia się. Wgranie obrazu przebiegło normalnie ale po resttarcie już świeci tylko dioda zasilania. Próba wprowadzenia w tryb failsafe nie powiodła się, nie łączy się przez telnet, pingowanie zwraca komunikat o nieosiągalnym  hoście. Czy ktoś mógłby mi pomóc ożywić ten router. Z Open WRT korzystam od niedawna więc proszę o łopatologiczny język.

2

Odp: Uwalony TL-MR3040v1 po aktualizacji Gargoyle

Jeżeli jest na gwarancji to go oddaj, bo jego przywrócenie do życia wiąże się z jego rozebraniem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

I łatwo ułamać zatrzaski przy otwieraniu...

4

Zgodnie z regulaminem gwarancji TP-LINK wgranie Gargoyle spowodowało utratę gwarancji, więc nie wiem czy opłaca się go wysyłać. Śrubokręt mam:)

5

Nikt nie sprawdzi tego i tak, po prostu wymiana na nowy.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

6

U mnie wywalił się MR3420  tez przy upgrade do tej wersji. (1.5.11.7)
Cezary - możliwe aby w tej konkretnej wersji było coś co powoduje uszkodzenia routera ?. Kolega jest kolejnym przypadkiem błędnego podgrania Gargoyla.

Obecnie: TL-WDR 3600 + e3276 (PLAY - LTE) + antena na dachu
Wcześniej: MR 3420 + E1820 (PLAY)

7

I jednocześnie jest 238 innych którym to działa. Więc myślisz że tam jest coś specjalnie wbudowanego co uwala Twój router akurat?

8

Kiedy juz taka pogadanka była, ale wtedy raczej były to pretensje wink

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

9

monitor122 napisał/a:

Cezary - możliwe aby w tej konkretnej wersji było coś co powoduje uszkodzenia routera ?. Kolega jest kolejnym przypadkiem błędnego podgrania Gargoyla.

Pewnie wgrałeś wersję dla routerów z powiększoną pamięcią FLASH, więc Ci się wywalił...

10

pepe2k napisał/a:
monitor122 napisał/a:

Pewnie wgrałeś wersję dla routerów z powiększoną pamięcią FLASH, więc Ci się wywalił...

Nie nie wgrałem dla powiększonych pamięci FLASH.
Nie mam pretensji do nikogo - to było luźne pytanie. Poprostu widziałem kilka postów dotyczących tej wersji.

Obecnie: TL-WDR 3600 + e3276 (PLAY - LTE) + antena na dachu
Wcześniej: MR 3420 + E1820 (PLAY)

11

Uwalenia routera się zdarzały i będą się zdarzać. Ktoś nie poczeka, ktoś za szybko zrestartuje. komuś prąd wyłączą (mało prawdopodobne ale się zdarza), ktoś ma pecha lub odświeży okno w przeglądarce - i ma pacjenta do reanimacji.

12

No to już znam przyczynę moich kłopotów. Tak jak mówi pepe2k, wgrałem obraz 8-16M. Z gwarancji prawdopodobnie nici bo paragon w pudełku po routerze wyblakł. Więc co dalej?? smile

13

RicoMuerte napisał/a:

No to już znam przyczynę moich kłopotów. Tak jak mówi pepe2k, wgrałem obraz 8-16M. Z gwarancji prawdopodobnie nici bo paragon w pudełku po routerze wyblakł. Więc co dalej?? smile

No, kabelek potrzebujesz. A potem moją zmodyfikowaną wersję U-Boot i może większy FLASH, żeby w razie przyszłej pomyłki nie było problemów? wink

14

pepe2k napisał/a:
RicoMuerte napisał/a:

No, kabelek potrzebujesz. A potem moją zmodyfikowaną wersję U-Boot i może większy FLASH, żeby w razie przyszłej pomyłki nie było problemów? wink

Kabelek szeregowy rozumiem podłączony do odpowiednich pinów na płycie routera(pytanie tylko co gdzie podłączyć). Czy w  przypadku zmodyfikowanego U-boota możliwy jest powrót do oryginalnego oprogramowania TP-LINK w razie jakiejś bliżej nie określonej konieczności??

15

http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl- … al.console

Serial to złącze P1, opisane na płytce.

16

RicoMuerte napisał/a:

Kabelek szeregowy rozumiem podłączony do odpowiednich pinów na płycie routera(pytanie tylko co gdzie podłączyć).

Tylko nie podłączaj się tam czasem przez jakiś interfejs RS232... tam jest UART, z logiką ~3V. Zaopatrz się w odpowiedni konwerter napięć albo gotowy adapter USB-UART.

RicoMuerte napisał/a:

Czy w  przypadku zmodyfikowanego U-boota możliwy jest powrót do oryginalnego oprogramowania TP-LINK w razie jakiejś bliżej nie określonej konieczności??

W przypadku tej platformy (AR9331), tak chociaż nie wszystkie wersje OFW się uruchamiają - jeszcze nie rozwiązałem tego problemu. Ale w razie co, zawsze istnieje też możliwość powrotu do oryginalnego U-Boot przez www jeżeli OFW nie chciałby się uruchomić na mojej wersji.

17

Widzę, że to grubsza sprawa. Jeżeli taki konwerter lub adapter będę miał to jakie narzędzia są niezbędne do połączenia się w terminalu z U-bootem? Jak już wspomniałem na wstępie jestem w tym zakresie początkujący.

18

Dowolny terminal, np. putty pod windows.

19 (edytowany przez mnbcv 2014-01-16 17:29:26)

http://allegro.pl/kabel-usb-nokia-ca-42 … 52563.html ja kupiłem taki kabel. Jak odetniesz wtyk komórkowy (powinny być 3 żyły), niech ktoś ci dolutuje piny na płycie tam gdzie piszą poprzednicy, zaraz mam nadzieję znajdę ci tutorial według którego ja ratowałem moje mr3420v1.

Oto i on http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-mr3420#failsafe

20

mnbcv napisał/a:

http://allegro.pl/kabel-usb-nokia-ca-42 … 52563.html ja kupiłem taki kabel. Jak odetniesz wtyk komórkowy (powinny być 3 żyły), [...]

Po co sobie tak utrudniać życie...? Lepiej dołożyć kilka PLN i kupić gotowy adapter, np. na CP2102.

21 (edytowany przez mnbcv 2014-01-16 19:37:23)

pepe2k napisał/a:

[...] Lepiej dołożyć kilka PLN i kupić gotowy adapter, np. na CP2102.

Patrzę po eBay i jeżeli to jest to o czym piszesz to poza paroma dniami oczekiwania, nawet by taniej wyszło.

Jak ja reanimowałem mr3420 to takie wynalazki były droższe, a kabel do Nokii kupiłem na bazarku pod domem.

22

To jest to.