1 (edytowany przez KoZi 2014-01-15 12:10:29)

Temat: TL-WDR4300 Dla Zielonych. Krok po kroku.

Witam jestem posiadaczem TL-WDR4300.
Postanowiłem zainstalować OpenWrt ze względu na jego unikatowe możliwości, które nie ukrywam są mi niezbędne.
Jestem zielony w sprawach konfiguracji takiego oprogramowania, więc problemu zaczęły się tuż po instalacji.
Zainstalowałem zmodyfikowany obraz Attitude Adjustment z LuCI pobrany ze strony: http://ecco.selfip.net/luci/ar71xx/luci … actory.bin
Próbowałem również obrazów Attitude Adjustment dedekowanych dla tego modelu jak i Gargoyle-1.5.11.7.
Bez znaczenia który był to soft nie mogę nijak skonfigurować połączenia internetowego.

Wklepałem w ustawienia karty ip 192.168.1.1 jako bramę.
Tu zaczynają się moje problemy.
WAN ustawiłem na DHCP ponieważ tak działał na oryginalnym sofcie (ip mam przydzielane dynamicznie)
Ip pobrało ale internetu nadal niema. Internet mam dostarczany od Multimedia S.A  na światłowodzie przez ich ruter do którego ustawień nie mam dostępu.

Proszę o pomoc w skonfigurowaniu internetu, jest to moja pierwsza przygoda z oprogramowaniem tego typu, a Linuxa w przeciwieństwie do windowsa za bardzo nie pojmuję, więc zaawansowane poradniki z którymi się zetknąłem wcale mi nie pomogły .
obecnie zainstalowany jest:
Attitude Adjustment 12.09.1 / LuCI 0.11 Branch (0.11+svn9934)
Wersja kernela    3.3.8

2

Odp: TL-WDR4300 Dla Zielonych. Krok po kroku.

Jaki IP dostajesz od operatora? Jeżeli też z puli 192.168.1.xxx to zmień swój LAN np na 192.168.99.1

3

Boże  4 dni się mordowałem, ponieważ kiedyś była inna konfiguracja i 192.168.1.1 wchodził bez problemu, a teraz jest inna i z głupoty nie przyszło mi to do głowy bo to za proste, szukałem trudnych rozwiązań, a tu taki banał.

Dzięki wielkie taka pierdoła ,a tu się okazało że o najprostszym zapomniałem.
Jeszcze raz dzięki. Wszystko działa jak należy ftp, QoS to i samba ruszy, Guest WiFi też.

4

I nawet w faq to jest, dziesiątki razy przytaczane które nikt nie czyta.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

i wyspowiadaj sie z drugiego przykazania Dekalogu wink