1

Temat: rc.local

# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.
sleep 20
/www/ndis-connect.sh
exit 0

Po starcie router'a nie wykonuje się skrypt (/www/ndis-connect.sh), który normalnie działa bez problemów.
rc.local ma prawa rwxrwxrwx (0777), więc praktycznie wszystko powinno działać.
Czy coś źle wpisałem do tego pliku?

2

Odp: rc.local

Wszystko dobrze. Tylko przydało by się

(sleep 20; /www/ndis-connect.sh) &

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję, działa.
Z tym, że chyba jeszcze w skrypcie był problem przy wpisywaniu PINu:
używałem

echo -e "AT+CPIN=0000\r" > /dev/ttyUSB2

zamiast:

echo -e "AT^CPIN=0000\r" > /dev/ttyUSB2

i widocznie modem nie odczytywał poprawnie komendy.

Jeszcze takie pytanie, czy te "sleep 20" spowalnia uruchamianie routera o 20 sekund? Czyli, że po reboocie urządzenia nie będą mogły się podłączyć z siecią przez te 20 sekund? Czy nie ma to wpływu na działanie routera?

4

Tak jak miałeś - tak. Tak jak ja napisałem - nie.

W /etc/rc.local /dev/ttyUSB2 może jeszcze nie istnieć, to zależy jak się interfejsy wykryją. Już lepiej ten pin przez gcom podaj.

AT+CPIN chyba wszystkie modemy przyjmują. AT^CPIN już niekoniecznie.  Co to w ogóle za skrypt jest?

5 (edytowany przez Przmus 2013-10-15 11:03:17)

Co to w ogóle za skrypt jest?

Sam napisałem:

#!/usr/bin/haserl
<?
echo "Location: skrypt-wykonano.html"
echo -e "AT^CPIN=0000\r" > /dev/ttyUSB2
ifup wan
sleep 5
echo -e "AT^NDISDUP=1,1,"internet"\r" > /dev/ttyUSB2
?>

Ale to dlatego, że ze skryptami qmi.sh, uqmi.sh miałem problemy (czasami wieszały modem, nie dało się rozłączyć i trzeba było wyjmować modem z HUBa). Ale skrypty działały (tak dla jasności).
Na razie jestem zadowolony z działania tego moje skryptu smile

co do: 'echo "Location: skrypt-wykonano.html"' to dlatego, że czasem uruchamiam skrypt przez przeglądarkę, z mojego "Panelu" ze skryptami:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/94050562/Screenshots/2013-10-15%2012_00_41-Greenshot.png

6

Czekaj, a po co ci było w ogóle qmi jak po prostu łączysz się poleceniem ndisup? smile Jakiego modemu używasz?

7

Huawei E372.
Ja z tego tematu jestem: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=85430#p85430 (pewnie pamiętasz smile )
qmi było potrzebne do sterowników jeśli się nie mylę.

8

Hmm, chcesz powiedzieć że tak po prostu przez NDISDUP się łączy bez inicjacji przez qmi? Aż sprawdzę w domu.

9

Cezary napisał/a:

Hmm, chcesz powiedzieć że tak po prostu przez NDISDUP się łączy bez inicjacji przez qmi? Aż sprawdzę w domu.

No tak, tylko jeszcze mam ustawione:

config interface 'wan'
    option auto '1'
    option ifname 'wwan0'
    option proto 'dhcp'
    option macaddr '00:01:02:03:04:05'

(ale to chyba oczywistość).

Tak samo tym modemem steruje wyborem częstotliwości:

echo -e "AT^SYSCFG=14,2,00400000,1,2\r" > /dev/ttyUSB2
echo -e "AT^SYSCFG=14,2,2000000000000,1,2\r" > /dev/ttyUSB2
echo -e "AT^SYSCFG=14,2,3FFFFFFF,1,2\r" > /dev/ttyUSB2

itp.

Tylko, że ja ten modem mam chyba popsuty. Czasem ani komputer, ani router go nie wykrywa przez jakiś czas. (znajduje urządzenie i rozłącza). Po jakimś czasie wszystko wraca do normy i modem jest normalnie wykrywany. Pewnie musiałbym na gwarancję wysłać, (bo wina zasilania to być nie może), ale bez internetu 3 dni bym nie wytrzymał, a w serwisie pewnie ponad miesiąc by modem trzymali smile

10

Faktycznie masz rację. Dla E372 niekoniecznie trzeba z nim gadać po qmi, wystarczy samo NDISDUP żeby się połączyć.

11

Przmus napisał/a:

Tylko, że ja ten modem mam chyba popsuty. Czasem ani komputer, ani router go nie wykrywa przez jakiś czas. (znajduje urządzenie i rozłącza). Po jakimś czasie wszystko wraca do normy i modem jest normalnie wykrywany. Pewnie musiałbym na gwarancję wysłać, (bo wina zasilania to być nie może), ale bez internetu 3 dni bym nie wytrzymał, a w serwisie pewnie ponad miesiąc by modem trzymali smile

To że Windows czasami nie wykrywa to zdarza się w tym systemie, ale skoro router też ma z tym problemy to dobrym rozwiązaniem byłaby aktualizacja firmware w modemie http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/F … uawei/E372 (oczywiście jeżeli pochodzi z Orange to niezbędne jest zdjęcie SIMLOCK-dodatkowy koszt kilkunastu zł). P.S Przy niskim poziomie sygnału, jeżeli modem pracuje w S1-24h/24h i sygnale pochodzącym z anteny zewnętrznej, dobrym rozwiązaniem jest przypięcie do niego opaską aluminiowy radiator-skutecznie obniży temp. o kilka stopni C. smile

12

Poczytałem o tym SimLocku i wgrywaniu nowego firmware, ale z tym drugim to się boję. Bo co jak modem rozłączy się w czasie wgrywania? Póki co działa, a skoro jeszcze jest gwarancja to samodzielnie wolę nie kombinować.
Co do temperatury to ten modem nawet lepiej działa jak jest "cieplejszy" smile
Ale dziękuję za porady, jeszcze się będę nad tym zastanawiał.

13

Mam modem E372 i gdy ręcznie łączę się przez uqmi.sh to nie ma problemu, ale automatyczne łączenie po zaniku zasilania nie działa:

cat /etc/rc.local
(sleep 20; uqmi.sh) &
(sleep 25; uqmi.sh) &
exit 0

Podwójny wpis jest dlatego że ręcznie muszę 2 razy uruchamiać ten skrypt, bo za pierwszym razem wyskakuje "Call failed"
Po zaniku zasilania nie łączy się z internetem, ale gdy zrobię reboot bez wyciągania wtyczki z prądu to wtedy się łączy. Nie rozumiem czemu tak jest.